WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Even iets anders: ken je deze verfeffecten al?

Een wand rechttoe rechtaan schilderen kunnen we allemaal wel. Als je eens iets anders wilt, dan zijn er genoeg andere verfeffecten die je ook eens kunt uitproberen. Met een kwast, je favoriete verfkleur en wat andere tools geef je een heel andere draai aan die doodgewone muur.

badkamer wit
Vloertegel Mold XL Cement, 90×90 cm. Wandtegel achter wastafel Marrakesh, kleur Nieve, glans, 6,5×40 cm (lxb). Wastafel Tank, beton, kleur Concrete, 10x120x46 cm (hxbxd). Onderbouwkast Cube, eikenhoutfineer, kleur Oak, 30x120x43,5 cm (hxbxd). Wandkraan Flame, kleur Bronze, inbouwdeel. Bad Tub. Badmengkraan Flame, kleur Bronze, vrijstaand M.m.v. vtwonen.nl (muurverf kleur Flax, spiegel Ferm Living, wafelhanddoek Marc O’Polo), hkliving.nl (kruk, kleine witte vazen), nordal.eu (grote schelp, schelpvormige vaas, linnen badlakens, marmeren zeepdispenser), weldaad.com (marmeren schaaltje), hm.com (loper, grote marmeren schaal op vloer). De achterwand kreeg stuc effectief in kleur Flax van vtwonen (gemaakt door setbouw Milo Kol).

Stuc verfeffect

Wel een stuc-effect, maar geen zin om een hele muur te stuken? Dat kan gelukkig simpel worden opgelost. Met een likje verf én wat zand heb je in no time een stuc-effect op de muur. Extra handig als je snel een mediterraanse sfeer wilt creëren, met een terracotta kleur bijvoorbeeld. Zorg wel voor een goede balans tussen het zand en de verf. Gebruik niet te veel zand, dan wordt het al snel een stroperige bende. Je wilt ook niet dat de verf later van de muur afbrokkelt. Om het geheel iets vloeibaarder te maken, kun je ook nog een deel water toevoegen. Liever op veilig spelen? Dan kun je ook structuurverf kopen.

Grove stuc verven

Zand toevoegen aan verf zorgt voor een fijn stuc-effect op de muur. Voor het grovere werk kun je zaagsel of houtvezels door de verf mengen. Kies je ervoor om houtvezels te gebruiken? Geef het hout dan wel even de tijd om in te werken in de verf en breng het daarna aan met een verfroller. Je muur heeft dankzij deze hack in een handomdraai een heel ander effect.

LEES OOK
Dag strak, hallo muur met structuur

Shop vrolijke verftinten…

Kalkeffect op de muur

Een kalkeffect op de muur krijgen is een van de makkelijkere verfeffecten. Dit kan heel simpel met een spons. Je behaalt het mooiste effect met een donkere en lichte tint van dezelfde kleur. Gebruik een grote spons, maak deze nat en knijp hem daarna flink uit. Doop de spons eerst in de lichtste tint en zorg ervoor dat de spons niet te veel verf opneemt. Dep daarna de spons op de muur. Hoe vaker je op dezelfde plek dept, hoe meer de kleur zal dekken en hoe dichter het patroon van het verfeffect wordt.

Herhaal dit proces met de donkere kleur nog voordat de lichte kleur volledig is opgedroogd. Laat hierna de muur opdrogen en bekijk dan waar je nog zou kunnen sponzen om het kalkeffect te versterken. Kies hier de donkerste kleur voor. Vind je een kleurovergang te heftig? Dan kun je het nadeppen met een droge doek.

LEES OOK
Dit kun je doen met restjes verf

Metallic effect

Om metallic verfeffecten op de muur te krijgen heb je drie soorten metallic verf of metaalkleurige verf nodig. Denk aan ijzer-, goud- of bronskleurig. Kies voor één kleur en koop er drie varianten van, van donker naar licht. Meng deze drie tinten in een bakje, maar maak er niet een geheel van: de drie verschillende tinten moeten nog zichtbaar blijven. Gebruik lange verfstreken om het effect te schilderen. Per kleur opbouwen kan ook, werk dan van donker naar licht om diepte en een ‘glimmend’ effect te maken. Je wilt natuurlijk wel dat het net écht metaal lijkt. Extra bling? Werk de boel dan af met glimmende lak aangemaakt met een deel water om het niet geheel dekkend te maken.

Shop de stijl…

nog meer: verf en behang