WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De radiator verven: dit is hoe je te werk gaat

Wil je de radiator een flinke opfrisbeurt geven door ‘m te verven? Ga dan niet zomaar aan de slag met een willekeurige lak, maar zorg dat je beslagen ten ijs komt. Als je deze praktische tips opvolgt, ziet jouw verwarming er binnen de kortste keren weer uit om door een ringetje te halen.

De verwarming/radiator verven: praktische tips vtwonen

Radiator verven: benodigdheden

Voordat je aan de slag gaat, is het handig om de juiste spullen in te kopen en klaar te zetten. Voor het verven van de radiator heb je deze dingen nodig:

  • Primer
  • Lak op waterbasis of radiatorverf
  • Afdekzeil of oud hoeslaken
  • Kwasten of rollers
  • Allesreiniger
  • Schuurpapier

LEES OOK
Zo kun je de radiator mooi verbergen

Voorbereiding

Voordat je aan de slag gaat met verven, is het belangrijk dat je je goed voorbereidt. Om te voorkomen dat de muur achter de radiator onder de verfspatten komt, plak je ‘m af met afdekzeil of een oud hoeslaken. Hetzelfde geldt voor de vloer eromheen. Ontvet de radiator vervolgens grondig met behulp van een allesreiniger of ontvetter. Zorg dat deze goed droog is voordat je verder gaat met de volgende stap.

Om de radiator glad te maken en oneffenheden uit de weg te ruimen, schuur je het oppervlak lichtjes op. Is je radiator gaan roesten, zorg dan dat je deze plekken grondig schuurt zodat er geen roest met de verf vermengt. Ga er daarna nogmaals overheen met een vochtige doek met allesreiniger om de radiator te ontvetten. Zet de radiator ruim voor de verfklus uit, zodat hij niet warm is als je begint met verven. Open ook alvast de ramen, zodat de verf snel kan drogen.

Ga daarna aan de slag met schilderstape. Plak de delen die niet geschilderd hoeven worden af met de tape. Denk aan de thermostaatkraan en leidingen.

LEES OOK
Zo maak je een radiator onderdeel van het interieur

Voordat je de radiator gaat verven: primer

Het mooiste resultaat krijg je als je eerst met een primer aan de slag gaat. Welke je wilt gebruiken, hangt af van je budget, maar gebruik altijd een primer die geschikt is voor metaal. Zoals deze witte grondverf voor metaal van Flexa.

Primer gaat roest tegen en zorgt dat de laag verf die eroverheen komt goed kan hechten. De primer kun je zowel met een kwast (handig bij een klein oppervlak) als met een roller (groter oppervlak) aanbrengen. Houd je aan de droogtijd die op het verfblik vermeld wordt. Voordat je verder gaat met de volgende laag verf, kun je de grondverf nog wat opschuren voor een beter eindresultaat. Zorg dat de radiator vervolgens weer stofvrij wordt gemaakt voordat je ‘m weer overschilderd.

gang radiator
Behang Boras Tapeter, ontworpen door de Deense architect Arne Jacobsen. Muurverf Spiced Honey van Flexa. Vlinder in lijst brocante markt. Kastje kringloop. Kleur cv Avondrood van Flexa. Kaartenstandaard uit faillissements-verkoop. Vloertegels Kronos Ceramiche.

De radiator verven

Als de primer goed gedroogd is, kun je de lak aanbrengen. Zorg dat dit lak op waterbasis is, zodat je de verf niet gaat ruiken als de verwarming op hoge temperatuur aanstaat.

Zeker weten dat je de juiste lak hebt? Ga dan voor speciale radiatorverf. Breng de verf aan met een kwast of een lakroller voor het mooiste resultaat. Laat drogen en check of er nog een tweede laag overheen moet. Laat dan eerst de verf goed drogen (dit kan soms dagen duren) voordat je weer aan de slag gaat.

Na het verven van de radiator

Verwijder de schilderstape van de radiator nog voordat de verf is opgedroogd. Zo voorkom je dat je de verf meetrekt als je de tape verwijderd.

Zorg voordat je de radiator pas weer aanzet dat de verf volledig is opgedroogd. De warmte die de radiator afgeeft kan het mooie eindresultaat namelijk aantasten en dat wil je natuurlijk voorkomen. Daarnaast kunnen er allerlei onaangename geuren vrijkomen.

Het kan zijn dat je, ondanks dat je lak op waterbasis gebruikt, toch een verflucht ruikt. Geen zorgen, dit verdwijnt vanzelf. Als je het heel storend vindt, kun je een bakje azijn of een emmer met 1 deel zout en 2 delen water op de vensterbank zetten dat de geur absorbeert.

LEES OOK
DIY: radiatorombouw van houten latjes

nog meer: verf en behang