Zo deel je een loft in

beeld vtwonen Beeld

Een open woonruimte biedt een zee aan mogelijkheden. Maar hoe deel je zo’n plek met alleen vier buitenmuren zo in dat je er fijn kunt wonen?

Lees verder onder de advertentie
beeld vtwonen Beeld

undefined

Wat een ruimte!

Het ruimtelijke gevoel, het vele licht en de schijnbaar eindeloze indeelmogelijkheden, maken van een loft een gewilde plek om te wonen. Toch kan de indeling van zo’n open ruimte waarin je alle gebruiksfuncties wilt samenbrengen voor hoofdbrekens zorgen. Het is best een kunst om wonen, werken en slapen op een goede, leefbare manier samen te brengen in één open ruimte. Met de volgende tips en aandachtspunten moet het lukken!

Stap voor stap

Waar in een ‘doorsnee’ huis de ruimtes vaak bepalen wat de functie ervan wordt, heb je in een loft meer keuze om te bepalen welke functies je een plek geeft en hoeveel ruimte die mogen innemen. Als je een loft gaat indelen, is het dus zaak eerst te bepalen wat je allemaal in je huis wilt doen en welke meubels en elementen je daarvoor nodig hebt. Koken, slapen, werken, chillen… Vraag je dan ook meteen af waar je de meeste tijd aan besteedt en waar je de meeste ruimte aan wilt geven. Zitten jullie bijvoorbeeld altijd aan de eettafel en maar af en toe in de zithoek? Zet dan die grote eettafel neer en gebruik een kleinere hoek voor een intieme zitplek.

Waar je de verschillende functies situeert kun je laten afhangen van de lichtinval, de vaste elementen in de ruimte en wat prettig voor jezelf voelt. Als je weet wat je wilt, maak er dan een plattegrond van. Dat kun je op papier doen, schaal 1:50 werkt prettig. Of doe het digitaal. Op internet vind je verschillende sites, zoals Floorplanner, waarop je een plattegrond op schaal kunt maken. Vind je de indeling lastig? Overweeg dan om een binnenhuisarchitect in te schakelen. Deze professional kan jouw wensen vertalen naar een fijn woonplan. Een waardevolle investering want een indeling verander je niet snel meer, hoewel dat in een loft net iets makkelijker is.

Indelen

Hoe fijn een grote, open ruimte ook is, soms is een afscheiding wel fijn. Om rust en privacy te creëren, maar ook om de ruimte wat speelser te maken. Achter een halfhoog muurtje is een prima plek voor een bureau om aan te werken, of om bijvoorbeeld de keuken te plaatsen – dan zie je de vuile vaat niet als je zit te eten, en houd je toch contact met de rest van de ruimte. Probeer muren daar te plaatsen waar ze zo min mogelijk het licht afsluiten. Een dichtere ruimte zonder licht te verliezen, realiseer je met een muurtje van glasblokken of stalen deuren. Handig als je geluid wilt reduceren. Liever een minder permanente afscheiding? Plaats dan een (halfhoge) kast, een stellingkast of een rek. Een kast kun je als een muurtje gebruiken en is fijn om spullen in op te bergen. Als je het luchtig wilt houden is een stellingkast of rek fijn. Het licht valt er mooi doorheen, ze zijn aan twee kanten te gebruiken en zijn een mooie eyecatcher in de ruimte.

Voor functies zoals baden en slapen kan een los in de ruimte staande unit goed werken. Een doos in de ruimte waar je in alle privacy kunt douchen en naar het toilet kunt gaan. Een afscheiding kan ook in een meubel worden verwerkt. Denk aan het hoofd van het bed ook dient als roomdivider en opbergruimte. Op vtwonen.nl/basisklus vind je een werkbeschrijving voor een bed-achterwand met kast.

Andere mogelijkheden zijn: gordijnen en schuifdeuren, handig om delen van de ruimte zo nu en dan af te scheiden. Een plantenwand, een gaaswand waaraan je planten kunt hangen en ze erdoorheen kunt vlechten, kan ook fungeren als flexibele scheidingswand. Je hebt niet altijd een vorm van wandafscheiding nodig om een ruimte te isoleren van de rest. Ook een verhoging kan zo werken. Zet een deel op een podium en het staat los van de rest.

Meubels en kleur

Om een loft het ultieme loftgevoel te geven, is het zaak de ruimte te benadrukken. Zet de ruimte dus niet te vol. Hoe vrijer de doorkijk, hoe ruimtelijker en luxer het gevoel. Grote meubels helpen daarbij, evenals een harmonieus kleurpalet. Hoe meer kleine spullen en hoe meer kleuren, hoe drukker het wordt. Daarbij is opbergruimte ook belangrijk. Verwerk die bijvoorbeeld in een wand – zonder zichtbare handvatten houd je de rust. Maar denk ook aan meubels met een dubbelfunctie. Een bank, kookeiland, bed (eronder lades en erachter het bedhoofd), maar ook de eerder genoemde verhoging kan worden gebruikt als opbergplek.

Bron: vtwonen 13-2017 | Fotografie Jansje Klazinga | Tekst Margriet van Schaik
Foto 2: Fotografie Barbara Kieboom | Styling Frans Uyterlinde

Lees verder onder de advertentie