kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waarom de batterij van een brandalarm altijd ’s nachts piept

Tuurlijk, een brandalarm is er voor onze veiligheid en daarom alleen al je beste vriend. Maar als ze je uit je slaap houden met hun irritante gepiep, dan trek je ze het liefst van het plafond. Hoe komt het dat de batterij van een brandalarm altijd ’s nachts piept en hoe schakel je het geluid zo snel mogelijk uit? Even wat rookmelder-feitjes.

vtwonen 2-2020 | Binnenkijken in arbeidershuisjes in Utrecht slaapkamer
Bed en nachtkastje Ethnicraft. Lijstje Sissy-Boy. De waxinelichthouder van Himalayazout was een cadeau. Beddengoed Zara Home. Wanddecoratie Ixxi. Hanglamp Normann Copenhagen. Raambekleding Xenos.

Soorten brandmelders

Er zijn 2 soorten rookmelders, handig om eens te checken wat er bij jou aan het plafond hangt: 

  1. Rookmelder met batterij: een alarm met batterij kun je overal ophangen en heeft geen stroom nodig. Je kunt kiezen voor een vaste batterij, deze gaat vaak een jaar of 10 mee. Wanneer deze batterij op is, dan moet je de hele melder vervangen. Wanneer je er eentje kiest met vervangbare batterijen, dan moet je er rekening mee houden dat je om de 1 tot 3 jaar uit bed wordt gepiept.
  2. Rookmelder op stroom: zie je een groen lampje constant branden? Dan heb je een brandalarm op stroom met een batterij als back-up. Deze batterij hoef je minder vaak te vervangen, omdat de rookmelder op netstroom werkt. Wanneer het alarm op stroom gaat piepen en je haalt de batterij eruit, dan blijft hij piepen. Maar dit zal minder vaak gebeuren dan met de rookmelder op batterijen.

Waarom ’s nachts?

Wanneer een brandalarm piept, dan betekent dat gelukkig lang niet altijd dat er brand is. De korte piepjes geven aan dat de batterij bijna op is en dat deze dus vervangen moet worden. Prima. Maar waarom als je lekker ligt te slapen? Dit heeft te maken met het simpele feit dat het overdag warmer in huis is dan ’s nachts. Een batterij kan niet goed tegen temperatuurverschillen en als de batterijspanning toch al laag is, dan is dit in de nacht nog minder. Met het bekende gepiep als resultaat, vaak rond 4 uur ’s nachts.

Hoe stop je het gepiep?

Het piepen stopt in de meeste gevallen als de batterij eruit wordt gehaald. Zorg dat je bij iedere rookmelder vervangende batterijen in de buurt hebt en vervang ze ook meteen. Want als je je voorneemt het de volgende dag te doen omdat je zo snel mogelijk weer je bed in wilt, dan loop je het risico dat je het blijft uitstellen. Met alle mogelijke nare gevolgen van dien.

Geef je deze klus liever uit handen en wil je zeker weten dat het goed zit met je rookmelder? Dan kun je ieder jaar een check laten doen, bijvoorbeeld door Brandpreventie Nederland.

Zo slaap je weer lekker verder…

nog meer: vtverbouwen