WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vraag van vandaag: wat is een estrich vloer?

Ooit gehoord van een estrich vloer? Het klinkt als een nieuwe, hippe vloertrend, maar de waarheid is iets minder sexy dan dat. Meer weten? We vertellen je er alles over.

ronde eettafel
Wandbekleding en interieur-ontwerp door Sander van Eyck (cocoon-living.nl). Ronde tafel Meltingpot in kleur goldstone, Ø 120 cm (Dirk Vander Kooij). Leren kuipstoelen (Brecht Murré Atelier). Fluwelen stoelen, nudekleurige vaas, kopje set van 2, glazen kandelaar (HK Living). Bronzen schaal, Ø 39 cm (X + L). Vintage lamp en sidetable Consoletable Artemis by Sander van Eyck, prijzen op aanvraag, schaaltje met deksel (cocooncollectables.nl). Marmeren bakje met deksel(MaisonNL).

Ondervloer

Kortgezegd is een estrich vloer een ondervloer, ook wel tussenvloer of deklaag genoemd, van speciale estrichelementen. En estrich is een mix van cement, asfalt, kunsthars en anhydriet. Het voornaamste doel van deze ondervloer is het egaliseren van de ondergrond, zodat je er de bovenvloer op kunt leggen. De vloerelementen zijn meestal voorzien van liplassen, zo wordt het leggen eenvoudiger en ontstaat er een strakke vloer met een maximale stabiliteit. De elementen kunnen verlijmd worden met een estrich vloerlijm.

Is je onderste vloer erg onstabiel? Dan kun je voor het aanbrengen van de elementen nog een laag droge vloerkorrels aanbrengen om het geheel nog beter te egaliseren.

LEES OOK
De juiste ondervloer kiezen: zo ga je te werk

Voordelen van een estrichvloer

Een estrich vloer heeft flink wat pluspunten, want de ondervloer:

  • kan in combinatie met vrijwel alle bovenvloeren
  • heeft een hoge geluidsisolatie (vooral contactgeluid)
  • is licht in gewicht
  • is warmte-isolerend
  • is brandwerend
  • is direct beloopbaar
  • is eenvoudig te monteren

Vloerelementen van Fermacell

Erg populair zijn de estrich vloerelementen van Fermacell. Waarom? Deze zwevende dekvloer heeft een ontzettend hoge geluidsisolatie en doet contactgeluid zo goed als teniet. De panelen bestaan uit twee gipsvezelplaten die verspringend met elkaar verbonden zijn, van ieder 10 mm of 12,5 mm dikte. De Fermacell vloerelementen zijn verkrijgbaar zonder isolatiemateriaal of als samengestelde elementen met een isolatielaag aan de onderzijde.

De vloerelementen zijn geschikt voor het verbeteren van dunne betonnen vloeren, maar ook voor het renoveren van oude houten vloeren. Ze zorgen voor een effectieve warmte-isolatie, hoge contact- en luchtgeluidsisolatie en een verbetering van de brandwerendheid. Ook fijn: de estrich vloer van Fermacell heeft een korte droogtijd, is snel te leggen en je bovenvloer kan er direct op geplaatst worden.

Een estrich vloer combineren met vloerverwarming

Brrr… Geen zin in koude voeten? Een estrich vloer kan zeker in combinatie met vloerverwarming. Maar niet iedere estrich vloer is hiervoor geschikt. Laat je daarom goed informeren over de technische details!

LEES OOK
Van rubber tot piepschuim: zo kies je de juiste uit alle soorten ondervloeren

Estrich vloer in de badkamer

Ook in de badkamer kun je voor een estrich ondervloer gaan. Fermacell heeft speciale ondervloeren voor in de badkamer. Zo heb je bijvoorbeeld de Fermacell Powerpanel vloerplaat: een ideale plaat bij hoge waterbelasting van de badkamervloer. De vloer is 100 procent water- en vochtbestendig en kan ook nog eens in combinatie met vloerverwarming. Fijn!

Prijs van een estrich vloer

En dan de hamvraag: hoe diep moet je in de buidel tasten voor zo’n fijne ondervloer? De prijs van een estrich vloer van Fermacell ligt ongeveer tussen de 20 en 40 euro per vierkante meter, afhankelijk van het type vloer en de aanbieder.

Kriebels aan je voeten…

nog meer: vtverbouwen