kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De vloer verhogen? Zo doe je dat

Herinner je nog de binnenkijker in de voormalige melkinrichting in Haarlem? Kyra koos ervoor om niveauverschillen in haar huis toe te voegen. Daarom liet ze de keukenvloer en een deel van de woonkamer vloer verhogen. Dat zorgt niet alleen voor een speels effect, maar is ook handig voor het wegwerken van de leidingen. 

Verhoogde vloer

Het handige van een verhoogde vloer is dat je er van alles onder kunt verstoppen: leidingen, waterafvoer, wateraanvoer en vloerverwarming.
 Daarnaast maak je er een zichtbare afscheiding tussen de ruimtes mee, wat voor een speels effect zorgt. Nadeel is wel dat je altijd een opstapje hebt, wat bijvoorbeeld bij een keuken onhandig kan zijn als je met een dienblad vol servies loopt. Kies je voor een verhoogde vloer, houd er dan rekening mee dat de hele keuken een stuk omhoog komt waardoor hij misschien niet meer onder het raam past. Komen er 
deuren uit op de verhoogde vloer, dan zul je deze moeten inkorten.

Verhoging van hout

Een vloer verhogen is geen moeilijke klus. Maak de ondergrond eerst zo egaal mogelijk. Bevestig over de hele vloer dwarsbalken met een dikte in de gewenste hoogte. Spijker hier stevig (niet verend!) plaatmateriaal, bijvoorbeeld underlayment, gipsvezelplaat of OSB op vast. Zorg dat de platen 100% waterpas liggen. Het aantal dwarsbalken en de dikte van de platen wordt mede bepaald door wat er op de vloer komt te staan, dus let bij aanschaf van het plaatmateriaal op de maximale belasting. Hierop leg je eventueel nog een ondervloer 
en werk de vloer af met bijvoorbeeld hout, laminaat of tegels.

Cellenbetonblokken, beton, cement of bakstenen

Je kunt de vloer ook verhogen met op z’n kant gelegde cellenbetonblokken van 70 of 100 mm dik. Cellenbetonblokken kun je makkelijk zagen en lijm je op de ondervloer vast, dus zorg dat de ondergrond goed stofvrij is. De leidingen leg je tussen de blokken, de ruimte ertussenin vul je op met vulmortel. Werk de vloer af met zandcement versterkt met vezel. Hieroverheen komt dan eventueel nog een ondervloer en de eindvloer.

Een andere mogelijkheid is bakstenen op de vloer te metselen en daar stalen Lewis zwaluwstaartplaten op te leggen die je afdekt met een cementlaag. Natuurlijk kun je ook beton of cement (laten) storten, dat is steviger,
 stabieler en geluiddempender. Beton of cement is wel veel zwaarder, dus check goed of de vloer het gewicht aankan. En reken op een aantal weken droogtijd, afhankelijk van de dikte.

De badkamer

Vooral in de badkamer is een verhoogde vloer handig. Hier heb je immers veel leidingwerk dat je slecht kwijt kunt in een bestaande vloer. De vloer verhogen met hout is hier niet de beste optie. Door het vocht kan het hout op den duur gaan rotten of werken, waardoor tegels kunnen barsten. Kies hier dus liever voor harde materialen. 

Bron: vtwonen 06-2018 | Fotografie louis lemaire/inside homepage | Styling Inge van Lieshout

nog meer: vtverbouwen