Verhuizen: zelf doen of uitbesteden

beeld vtwonen Beeld

Bij verhuizen draait het vooral om keuzes maken. Een nieuw huis, wel of niet verbouwen, de inrichting en het verhuizen zelf. Ga je het zelf doen – met hulp van vrienden en familie – of roep je de hulp in van een professionele verhuizer? 

Lees verder onder de advertentie

Je budget

Het zal vast geen verrassing zijn, maar je budget is misschien wel de belangrijkste factor bij het kiezen van je verhuismethode. De kosten voor het inhuren van een verhuisbedrijf zijn afhankelijk van een aantal factoren: het transport, het aantal kilometers, hoeveel spullen je gaat verhuizen (meubels + dozen), het transport, het moment van de verhuizing (er geldt vaak een weekendtoeslag) en het aantal verhuizers die je komen helpen. Daarnaast kun je ook iemand inhuren om al het inpakwerk voor je te doen. Voor het inhuren van één verhuizer zonder extra’s betaal je voor een gemiddelde verhuizing al snel €400,- tot €575,-. Gemiddeld kost een extra verhuizer €25,- tot €35,- per uur. Het kan uiteindelijk voordeliger zijn om meer verhuizers in te huren, omdat de verhuizing dan sneller gaat. Woon je niet op de begane grond? Het huren van een verhuislift kost +- €65,- per uur. Denk ook aan extra kosten: in een grote stad zul je bijvoorbeeld ook een parkeervergunning aan moeten vragen voor de vrachtwagen en/of lift. Vraag bij verschillende verhuisbedrijven offertes op om zeker te zijn van de beste prijs.

Als je voor de verhuizing maar een klein budget hebt begroot, is het handiger om zelf te verhuizen. Huur een busje of boedelbak, haal bananendozen bij de supermarkt en schakel familie en/of vrienden in en je bent een stuk goedkoper uit.

Wanneer ga je verhuizen?

Hoeveel tijd heb je nog tot de verhuizing? Is de overdracht sneller dan gedacht? Dan is het handig om vrienden en familie lief aan te kijken of ze kunnen helpen. Verhuisfirma’s hebben het vaak druk, dus moet je hier ver van tevoren al een afspraak maken. Heb jij nog zeeën van tijd? Dan is het inschakelen van een verhuisbedrijf een goede optie. Je hebt dan ook de kans om een moment met een lager tarief te kiezen, zoals een doordeweekse dag.

Wie doet wat

Tot slot is het slim om, voordat je een verhuismethode kiest, een lijstje te maken met de mogelijkheden binnen je netwerk. Heb je vrienden met een eigen bedrijf met vrachtwagen, een handige schoonvader of een moeder die een inpak-pro is? Daar heb je wat aan! Zij kunnen je perfect helpen. Wanneer je bang bent dat veel kennissen, hoe lief ze ook zijn, twee linkerhanden hebben en niet stressbestendig zijn, is het handiger om professionals in te schakelen. Dat scheelt een hoop verhuisstress.

Lees verder onder de advertentie