Voor- en nadelen vliering
Hoewel een vliering vaak te laag is om er te kunnen staan, levert het een boel extra ruimte op die anders verloren zou gaan. En dat is handig. Het enige nadeel is het dat de plafonds lager worden en je hierdoor optisch een kleinere ruimte krijgt. Maar vraag je het ons? Dan weegt dat nadeel niet op tegen de daadwerkelijke extra ruimte die je ervoor terugkrijgt.
Dit is het verschil tussen een zolder en een vliering
Hoewel de termen regelmatig met elkaar verwisseld worden, zit er een aanzienlijk verschil tussen een zolder en een vliering. Een vliering is is namelijk een extra ruimte in een al bestaande zolder. Het is geen hele verdieping, maar een halve, en wordt soms een 'extra zolder' genoemd. Technisch gezien maakt de ruimte onderdeel uit van de 'echte' zolder. Een van de grote verschillen is dat er naar zolder een vaste trap loopt, terwijl een vliering in de meeste gevallen te bereiken is via een vlizotrap of ladder. Ook is een vliering vaak een stuk lager. Hierdoor kun je er niet rechtop staan en er dus ook geen volwaardige ruimte van maken. Veel mensen gebruiken het daarom als opslagruimte of leggen er een matras neer voor een knusse logeerplek.
Zelf vliering aanleggen of laten maken: wat is beter?
Omdat het aanleggen van een extra verdieping op zolder veel werk is, kiezen veel mensen ervoor een professioneel bouwbedrijf in te huren. Zeker wanneer je van plan bent op de vliering te slapen, raden we aan om het bouwen ervan aan ervaren klussers over te laten. Het bouwsel moet immers stevig genoeg zijn en moet volledige veiligheid gegarandeerd kunnen worden. Wanneer je de ruimte enkel als opslag wilt gebruiken en de vloer zelf niet zult betreden, is het iets makkelijker om de klus zelf te klaren. Maar houd er altijd rekening mee dat een ervaren klusser het beste werk zal leveren.
Met dit stappenplan realiseer je een vliering
Weet je waar je aan begint en ga je zelf aan de slag? Met onderstaand korte stappenplan leg je een goede basis. Volg je er ook nog één van de vele gratis tutorials op YouTube bij? Dan weet je zeker dat je geen fouten maakt.
-
Stap 1 vraagt direct om een heleboel zorgvuldigheid. Het bevestigen van balken moet waterpas gebeuren, zodat de vloer van de vliering recht komt te liggen. Bevestig hiervoor aan beide kanten van de zolder balken aan de muur, net onder de hoogte waar je de vloer wilt hebben.
-
Bevestig raveeldragers aan weerszijden. Deze zorgen ervoor dat de balken steviger zijn.
-
Nu is het tijd om de balken in de andere richting aan de dragers vast te maken. Deze zullen uiteindelijk de vloer gaan dragen.
-
Schroef vloerplaten aan de balken vast, en zorg er hierbij voor dat een plaat in het midden van een balk eindigt.
-
Plaats hekwerk aan de rand van de vliering, en voeg een ladder toe aan de zijkant. Liever een trap in het midden? Zaag dan een trapgat in de vloerplaten en plaats hekwerk om dit gat heen.
-
Werk de onderkant af met gipsplaten en een laag verf, zodat de vliering er ook vanaf zolder tiptop verzorgd uitziet.
-
Leg op de bovenkant eventueel een vloer, mocht de vliering als (extra) slaapplek gebruikt worden.
Veel mensen gebruiken de vliering als opslagruimte
Hoe kun je een vliering isoleren?
Laat je een vliering aanleggen, dan is isolatie een goed idee. Dit kun je het best meteen (laten) doen wanneer de vliering wordt geplaatst, omdat je op dit moment overal goed bij kunt. Het gaat om een kleine ruimte, waardoor isoleren een lastige klus is. Maar wél een klus die veel oplevert: zeker de moeite waard dus. Je legt hierbij isolatiematten tussen de gipsplaten en vloer in, die ervoor zorgen dat warmte binnen blijft. Bovendien voorkom je zo geluidsoverlast wanneer je op de vliering slaapt. Je kunt subsidie aanvragen voor isolatie van je vliering: al moet het hiervoor wel door professionals worden gelegd.
LEES OOK
Zolder isoleren? Dit zijn alle duurzame opties
Dit kost het plaatsen van een vliering gemiddeld
Kies je ervoor om het bouwen van een vliering volledig uit handen te geven, dan zie je dit terug in de prijs. Je betaalt immers niet alleen voor materialen, maar ook voor een vakman. Een vliering plaatsen kost gemiddeld tussen de 2000 en 3000 euro. Houd ook rekening met inflatie: over een half jaar kan de prijs zomaar alweer met een paar tientjes gestegen zijn. Een flinke investering!
Bron: Beeld1 : vtwonen 01-2015 | fotografie Jansje Klazinga | styling Frans Uyterlinde | beeld 2: vtwonen 05-2018 | styling Danielle Verheul | fotografie Sjoerd Eickmans