WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Oude vloer, nieuwe look: white wash

Is jouw gelakte of geoliede vloer toe aan een oppepper of ben je uitgekeken op je bestaande houten vloer? Dan kun je hem een nieuwe look geven. Behandel de vloer bijvoorbeeld met white wash. Zo geef je een vloer een totaal andere uitstraling zonder veel geld uit te geven.

witte vloer

White wash vloer

White wash is een olie met wit pigment erin dat een houten vloer een wit, gebleekt effect geeft. Het heeft een matte finish en maakt de vloer lichter. Ideaal voor een donkere ruimte die frisser mag ogen. Zo ga je te werk:

  • Schuur oude lagen lak of olie weg.
  • Boen de white wash in het hout. Dit kan met de hand door olie dun op een doek aan te brengen en stevig in het hout te wrijven, maar het kan ook met een speciale boenmachine.
  • Boen meteen met een droge katoenen doek na om overtollige olie te verwijderen. Let op: gooi de katoenen doeken hierna weg of zet ze in een emmer met water. De doeken kunnen namelijk brandgevaarlijk zijn. 
  • Het is belangrijk om de white wash minimaal 36 uur te laten drogen. Doe je dit niet en loop je erop, dan zal de white wash niet egaal opdrogen. Dat zou zonde zijn van je harde werk!

Geschikte houtsoorten

Het meest geschikt is een licht eikenhouten vloer. Dit zal het mooiste resultaat geven. Je kunt de white wash ook aanbrengen op een grenen vloer, maar het nadeel daarvan is dat de white wash kan verkleuren door licht. Deze vloer zul je daardoor vaker moeten bijwerken.

Sommige houtsoorten, zoals kastanje, teak en meranti, bevatten kleurstoffen die kunnen doorbloeden. In dat geval zal de white wash niet de witte waas geven die je hoopt. Zachte, lichtgekleurde houtsoorten zijn goed behandelbaar met white wash.

Tropische houtsoorten (hardhout), zijn niet geschikt voor white wash. Dit soort hout is hard en kan daardoor niet veel was opnemen, waardoor je kans hebt op vlekken.

Vloer schuren

De kleur van de white wash hangt af van hoe grof of fijn je de vloer schuurt. Bij schuurpapier met een grove korrel (80) neemt het hout meer olie en kleurstof op dan bij schuurpapier met een fijne korrel (120). Met een grove korrel zul je dus een lichtere vloer krijgen. Het is belangrijk om de houten vloer met de nerf van het hout mee te schuren, om krassen te voorkomen.

Effecten met white wash

Je kunt met white wash ook allerlei effecten creëren: een deel wegschuren, de olielaag mat maken door met een beschermende zeep te dweilen, of glanzender maken door er een was over aan te brengen. Ook kun je een eikenhouten vloer eerst met ammoniak (uit de verfwinkel) en daarna met witte olie behandelen. Door de waterafstotende olie en de beschermlaag van zeep, is het hout meteen extra bestand tegen vlekken.

TIP
Dweil je white wash vloer nooit met allesreinigers: deze ontvetten en verwijderen de olie. Gebruik altijd een speciale reinigende en beschermende zeep, zoals groene zeep.

nog meer: vtverbouwen