WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

8x de mooiste vloersoorten

Als het op de vloer aankomt is er ontzettend veel mogelijk. Wat dacht je bijvoorbeeld van een kurken of stalen vloer? We zetten de mooiste vloersoorten op een rijtje.

basic interieur natuurlijke materialen

houten schuifdeuren

modern interieur grijstinten

zwarte-lambrisering-en-visgraat-vloer-vloersoorten

Tapijt

Van hoogpolig tot gladgeschoren en van zachte wol tot stoer sisal: tapijt is niet alleen heerlijk zacht en aangenaam, maar ook geluiddempend. Tapijtvezels absorberen geluid, in plaats van het te weerkaatsen. Warmte ‘lekt’ minder snel weg, doordat tapijt als een soort barrière werkt. Tapijt scheelt dus in stookkosten. Verder is tapijt een ideaal stylingelement: met de grote keus in kleur en materiaal kun je er elke sfeer en stijl mee creëren die je wilt. Ben je van plan over niet al te lange tijd te gaan verhuizen, dan zijn losse tapijttegels het overwegen waard. Ze zijn gemakkelijk verhuisbaar en passen altijd. Daarbij zijn ze gemakkelijk schoon te maken – sommige kun je zo onder de kraan houden – en mochten ze niet meer te redden zijn, dan kun je ze altijd nog plaatselijk vervangen door nieuwe. Idee: neem bij aanschaf een paar tegels extra, zodat je altijd wat tegels achter de hand hebt bij calamiteiten.

Onderhoud van tapijt

Een goede stofzuiger is het halve werk. Kleine oppervlakten kun je makkelijk zelf reinigen door met een klamme handdoek met grote halen te wrijven. Laat eens in de 2 à 3 jaar een totaalreiniging uitvoeren door een professioneel reinigingsbedrijf.

Staal

Een stalen vloer? Ja, dat bestaat tegenwoordig ook. Voordelen zijn de strak industriële, haast futuristische uitstraling van stalen platen, stroken of tegels, de duurzaamheid van het materiaal (na tien jaar ziet de vloer er nog hetzelfde uit, hooguit iets meer doorleefd) en de optimale geleiding van warmte, waardoor een stalen vloer uitzonderlijk geschikt is voor vloerverwarming. Een nadeel is het prijskaartje…

Onderhoud van staal

Een stalen vloer is onderhoudsarm. Gewoon vegen of stofzuigen en één keer in de 3 à 4 jaar licht oliën ter bescherming is voldoende. Een stalen vloer mag nat worden, het materiaal is zelfs geschikt voor de badkamer! Alleen als het permanent vochtig is, gaat het roesten. Mocht er een roestplek ontstaan, dan is deze met een speciaal middel ook weer relatief eenvoudig te verwijderen. Geblauwd staal heeft door warmtebehandeling van de blanke platen prachtige kleurnuances van grijs, blauw en groen. Hoe groter de temperatuurverschillen in de oven, hoe meer kleurverschil er ontstaat en hoe ruiger het staal.

Tegels

Een tegelvloer is superpraktisch, want kan tegen een stootje en is gemakkelijk schoon te maken. Een goede keus voor een huishouden met jonge kinderen en huisdieren. Door grote vloertegels (bijna) naadloos te voegen, ontstaat een rustig en modern beeld. Verkrijgbaar in steeds meer soorten, maten – ook in XXL – en dessins. Zo zijn er ook tegels met het uiterlijk van sloophout. Of ‘oude’ Waaltjes van slechts 1 cm dik die gewoon worden verlijmd. Wat je steeds meer ziet, is dat vloertegels van binnen naar buiten door worden gelegd om een mooi doorlopend geheel te creëren.

Rubber

We kennen hem uit de sportzaal, maar ook thuis is hij goed toepasbaar: de rubberen vloer. Hij lijkt een beetje op een vinylvloer, maar heeft een wat ruwer oppervlak en is wat dikker. Pluspunten: ijzersterk, geluiddempend en lekker zacht.

Laminaat

Laminaat is een kunststof vloer die vele malen voordeliger is dan hout. Het is er in vele uitvoeringen, van soorten die niet van echt hout te onderscheiden zijn, tot gladde en glanzende vloeren in allerlei kleuren en zelfs patronen. Kliklaminaat is heel goed zelf te leggen. Het is makkelijk in onderhoud, kras- en vlekbestendig en te combineren met vloerverwarming. Nadeel is dat het relatief veel geluid maakt als je erover loopt, een goede ondervloer is dus noodzakelijk. Er is veel kwaliteitsverschil, dus doe goed onderzoek voordat je een laminaatvloer kiest.

Vinyl of Novilon

Vinyl is een kunststof vloer met een gladde, sterke toplaag en veel veerkracht, waardoor putjes van bijvoorbeeld een stoelpoot snel wegtrekken. Een vinylvloer dempt zowel omgevingsgeluid als contactgeluid en is dus zeer geschikt voor in een appartement.
Vinyl kan in elke ruimte in huis worden gelegd en is makkelijk in onderhoud. Houd er wel rekening mee dat het op de rol wordt geleverd en je dus naden krijgt. Novilon is een merknaam van vinyl.

Linoleum of Marmoleum

Linoleum is een natuurproduct van lijnolie, hars, houtmeel, jute en kalksteen. Marmoleum is de merknaam van een linoleum met oorspronkelijk alleen een marmermotief en is dus hetzelfde product. Het is zeer sterk en makkelijk in onderhoud. Het voelt warm aan en veert mee. Handig is dat het te repareren is (niet te diepe krassen) en overal kan worden toegepast, behalve in de badkamer.

Kurk

Kurk heeft ongeveer dezelfde eigenschappen en looks als hout, maar is minder gehorig en voelt warmer aan. Vroeger was kurk alleen in natuurtinten leverbaar, tegenwoordig zijn vele kleuren en tinten mogelijk. Een kurkvloer kan op bijna iedere ondergrond worden gelegd, zolang deze maar geëgaliseerd is. Kurktegels worden op de vloer verlijmd. Een kurkvloer moet drie keer worden afgelakt met speciale kurklak. Daarna is hij goed bestand tegen vocht, vlekken en zelfs naaldhakken. Kurk wordt ook wel gelakt geleverd vanaf de fabriek.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen