WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Beton op de vloer, kan dat?

Een betonvloer geeft je huis een bijzondere uitstraling en is daarnaast erg duurzaam.  Maar hoe wordt zo’n vloer nou gelegd en wat is er allemaal mogelijk? 

betonvloer

Beton op de vloer, kan dat ook?

Beton is een natuurproduct gemaakt van zand, grind, cement en nog wat andere ingrediënten. Deze droge massa wordt vloeibaar gemaakt met water en gestort op een wapening van staal voor de stevigheid. Normaal bouwbeton is niet geschikt als vloer in huis, daar is het te grof voor. Wel kun je kiezen voor speciaal ‘woon-beton’, dat je overigens ook over een bestaande vloer kunt laten aanbrengen. Houd er wel rekening mee dat beton zwaar is; het weegt ongeveer 170 kilo per m², dus de vloer moet voldoende draagkracht hebben. Laat dit bij een bestaande vloer altijd goed uitrekenen door een professional.

Structuur en kleur

Nadat de vloer is gestort, wordt hij ‘gevlinderd’, dat wil zeggen dat het beton als het nog enigszins vochtig is, machinaal wordt geschuurd en gepolijst. Na 28 dagen, als het beton is uitgehard, wordt er een beschermlaag aangebracht om het indringen van vuil en vloeistof tegen te gaan. Een betonvloer zonder deze laag is erg gevoelig voor vlekken. De beschermlaag is in elke RAL-kleur leverbaar. Ook kun je kiezen voor een versterkte toplaag met een kunststof vezel tegen craquelévorming en scheuren. Deze toplaag is verkrijgbaar in een beperkt aantal basis-kleuren. Qua afwerking zijn er veel mogelijkheden. Van egaal tot zeer gewolkt en van een ruw of mat oppervlak tot een spiegelgladde vloer.

Vloerverwarming

Beton blijft een natuurproduct en zal blijven werken bij sterke temperatuurschommelingen. Er is kans op scheuren. Bij aanleg van vloerverwarming moet om snelle temperatuurswisselingen te voorkomen, rekening worden gehouden met speciale ‘opwarmprotocollen’. Ook moet de vloer dik genoeg zijn en moeten er ‘uitzettingsvoegen’ worden aangebracht.

Onderhoud

Een behandelde betonvloer is kras- en vlekvast. Reinigen doe je gewoon met lauw water.

Bron: vtwonen homeguide 2015

nog meer: vtverbouwen