WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Een ander kozijn of nieuwe gevel: wanneer heb je een vergunning nodig?

Ben je helemaal uitgekeken op die witte buitenmuur, of is je kozijn aan vervanging toe? Dan is het handig om eerst te checken of je een vergunning nodig hebt. Je wilt tenslotte voorkomen dat je de boel weer af mag breken, ruzie krijgt met je buren of plotseling met nieuwe onkosten te maken krijgt.

vtwonen gevel of kozijn aanpassen

Gewoon onderhoud

Het vervangen van gevelplaten, goten of kozijnen valt volgens de Rijksoverheid onder ‘normaal onderhoudswerk’, net als het schilderen van kozijnen en deuren. Daarvoor heb je geen vergunning nodig, tenzij je in een monumentaal pand woont. In dat geval moet je eerst even bij je eigen gemeente checken of er nog iets ondertekend moet worden voor je de verf erbij pakt. Wat níét onder ‘gewoon onderhoud’ valt en dus sowieso even langs de jury moet, is het veranderen van afmetingen of de indeling van kozijnen. Ook wanneer je besluit om de gevel in een compleet andere kleur te verven – kennen we het appeltjesgroene huis in Den Helder nog? – kan je beter het zekere voor het onzekere nemen.

De voor- of de achterkant

Of je kozijnen aan de voor- of achterkant van je huis zitten, maakt voor de Rijksoverheid een wereld van verschil. Alles wat aan openbaar gebied grenst – de weg, openbaar groen of water – heeft namelijk een grotere invloed op de directe omgeving dan de achterkant van je huis. Bij een hoekwoning of een vrijstaand huis heb je dan ook aan zowel de voor- als zijkant vaak een vergunning nodig wanneer je de gevel of een kozijn wilt veranderen. Bij een gevelpaneel van een aan- of uitbouw mag je al veel meer zonder vergunning. Ook wanneer je daar voor ’t eerst een kozijn in zet, is de kans groot dat je geen handtekening nodig hebt.

Vrij van vergunning, maar niet regelvrij

Wanneer je geen omgevingsvergunning nodig hebt, hoef je in principe geen rekening te houden met de planologische regels uit het bestemmingsplan of de gemeentelijke welstandsnota. Wat wél belangrijk is, zijn de regels van het Bouwbesluit (over veiligheid en gezondheid) en het burenrecht uit het Burgerlijk Wetboek. Of je daaraan voldoet, is je eigen verantwoordelijkheid, laat de overheid weten. De Rijdende Rechter leert ons in elk geval dat het altijd handig is om eerst met je buren te overleggen, en dat ook nog even zwart op wit vast te leggen.

Een omgevingsvergunning aanvragen

Valt jouw plan niet onder ‘gewoon onderhoud’ en gaan ze er in de openbare ruimte iets van zien? Grote kans dat je dus een omgevingsvergunning nodig hebt. Die aanvraag dien je in bij de gemeente. Daar is een standaardformulier voor. De gemeente laat je vervolgens weten of er nog documenten ontbreken. Wanneer alles compleet is, wordt jouw plan naast alle regeltjes gelegd en hoor je meestal binnen 8 weken of je de vergunning krijgt. Ben je tijdens de inschrijving een document vergeten? Dan duurt het vaak zo’n 3 weken langer, dus 11 weken in totaal. Mocht je plan écht complex zijn en daarmee niet snel in de bestaande hokjes passen, dan kan de gemeente het hele proces met 6 weken uitstellen. In het ergste geval spendeer je dus zo’n 17 weken aan de aanvraag van een vergunning.

De kosten van een vergunning

Bij bouwkosten tussen € 50.000 en € 300.000 kun je erop rekenen dat er zo’n 3% van die kosten bovenop komt voor je vergunning. Het minimum is dan meestal € 2.000. Bij andere bedragen kom je meestal uit op 2%, met een minimum van € 5.000. Nu schijnen de kosten voor een dakkapel ook gewoon tussen de € 450 en € 1000 uit te kunnen komen, dus hoeveel je precies kwijt bent kun je het beste even checken bij je eigen gemeente.

nog meer: vtverbouwen