WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Krachtige kleurcombinaties

Heb je kleuren gevonden die perfect bij jou en je interieur passen, zorg dan ook dat die kleuren in evenwicht zijn met elkaar en met de inrichting. We vertellen je meer over de werking en het effect van kleur in je interieur en de mooiste kleurcombinaties.

woonkamer inspiratie

woonkamer met gele muur, houten bank met kussens en bijzettafeltjes

Complementaire kleuren

In de kleurencirkel heeft elke kleur een tegenoverstaande kleur, de complementaire kleur. Complementaire kleuren contrasteren, maar vullen elkaar ook aan. Rood is de complementaire kleur van groen, geel staat tegenover violet en oranje is complementair aan blauw. Als we complementaire kleuren in dezelfde ruimte toepassen, vragen ze gewoon om aandacht. Maar pas op, als je overdrijft, kan het effect zelfs agressief worden. Gebruik daarom niet evenveel van elke kleur, maar kies een basistint en breng deze tot leven met zijn complementaire kleur. Complementaire kleuren lenen zich uitstekend om accenten mee aan te brengen.

Ton sur ton

Een ton sur ton-kleurgebruik heeft een rustgevend effect op je interieur. Dit resultaat bereik je door een aantal verschillende tinten van dezelfde kleuren met elkaar te combineren, zodat er een harmonieus gevoel in de ruimte ontstaat. Hoe groter het verschil tussen kleurcombinaties, hoe explicieter het eindresultaat. Wil je subtiele kleurcombinaties, dan volstaat het om dezelfde kleur zowel op de muren, ramen als deuren door te trekken, zodat de lichtinval een andere weerkaatsing heeft op de verschillende materialen en de kleur er anders zal uitzien.

Landelijke woonkamer inspiratie

Landelijk interieur met blauwe muur en bank

Wit

Wit is de basis van veel interieurs. Wit is nooit 100% wit, er zit altijd een klein beetje groen of rood in. Een wit met daarin een vleugje groen past prima bij een groene wand, maar minder goed bij rood. Wil je de muur naast de rode wand of achter een rode bank wit verven? Kies dan voor een wit met daarin een tikkeltje rood!

Groen

Groen is een rustige kleur en werkt kalmerend. Deze natuurlijke kleur is een mooie tegenhanger voor vloeren waar veel rood in zit.

Paars

Paars is een ingetogen, toch sprekende kleur. Paars is er in vele varianten, zowel in koele als warme tinten. Het wekt inspiratie en creativiteit op.

Rood

Rood is een signaalkleur, de kleur van de liefde. Rood is levendig en onrustig. Rood wekt energie op. Erg warm en dus passend in ruimtes waar weinig zonlicht komt. Niet geschikt voor kamers waarin je tot rust wilt komen, zoals de slaapkamer.

Roze

Roze is een accentkleur die creativiteit stimuleert. De kleur combineert mooi met houttinten. Vind je roze te vrouwelijk? Door te combineren met zwart wordt het geheel niet te soft.

Blauw

Blauw is een passieve kleur, geeft een fris en schoon gevoel. Blauw is een zeer koele kleur en dus geschikt als contrast bij houten vloeren of in zonnige ruimtes.

Geel

Geel is een warme kleur, die het gevoel van licht, ruimte en energie geeft. Felgeel doet het goed op één wand en met name in de woonkamer of keuken. Wil je liever dat de kleur rust brengt, ga dan voor een zachtere tint geel. Geel combineert mooi met basiskleuren als grijs, taupe en zwart.

Oranje

Oranje is een warme kleur die een vrolijke en stimulerende uitstraling heeft. De kleur zorgt ervoor dat het inkomende daglicht wordt weerkaatst. Je kunt oranje het beste gebruiken als kleuraccent.

Grijs

Grijs is een basiskleur voor het interieur. Grijstinten combineren goed met bijna alle andere kleuren, waardoor je er niet snel op uitgekeken raakt.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen