WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Welke muurverf?

Met muurverf geef je je muur gemakkelijk zelf een nieuw kleurtje. Met verschillende texturen verf kun je veel kanten op en je kan het gebruiken op bijna alle oppervlakken. En ben je de kleur weer zat? Dan schilder je er gewoon weer overheen.

muur-verf-kleur

Latex

Latex is goedkoop, werkt makkelijk en droogt snel en egaal op. Gewone latex is niet afwasbaar, vinyllatex en acryllatex wel. Alle soorten latex zijn in vele standaard kleuren en op de mengmachine verkrijgbaar, zowel in gewone als in matte finish. Er zijn ook speciale soorten voor vochtige ruimtes. Latex breng je heel makkelijk aan met een roller.

Kalkverf

Kalkverf is een natuurproduct met een poederig, extra mat effect. Omdat er natuurlijke pigmenten in worden gebruikt, is het aantal kleuren beperkt. Met kalkverf krijg je een wat streperige, verweerde look. Je brengt het met een speciale kwast op, dus niet met de roller. Houd er rekening mee dat elke streek zichtbaar blijft. Je moet dan ook steeds met lange strepen van boven naar beneden werken en nergens van links naar rechts, want dat blijf je zien. Als je eenmaal kalkverf hebt aangebracht, kun je de muur niet overschilderen met een andere soort verf. Houd er rekening mee dat kalkverf wat vlekgevoelig is en je er snel vingers op ziet.

Krijtverf

Krijtverf heeft dezelfde matte, fluweelachtige finish als kalkverf, maar droogt egaler op en heeft minder kleurnuances. Deze verf kun je wel overschilderen en kan ook met een roller worden opgebracht, dan is het effect wel wat egaler. Ook krijtverf is niet vlekvast, maar kan wel met een licht vochtige doek worden afgenomen; niet wrijven, maar deppen.

Idee: voor extra bescherming kun je de muur afwerken met een matte transparante vloer- of traplak.

Verfeffecten

Er komen steeds meer verfsoorten op de markt die allerlei bijzondere effecten geven. Natuurlijk is er de vtwonen verfcollectie, maar er zijn nog een aantal andere verfmerken.

Creations muurverf Metallic van Flexa is een watergedragen verf met een sparkling metallic-effect. In alle kleuren verkrijgbaar en goed schoon te houden. Ook geschikt voor de badkamer.

Velvet touch van Histor, met een fluweelachtig poeder dat de wanden een zachte, maar ook stoere uitstraling geeft. Door de fijne structuur krijg je mooie nuances. Je brengt het in twee lagen op: de eerste laag gewoon met een roller, de tweede laag wordt het ‘handschrift’: met een blokkwast maak je onregelmatige vegen, waardoor diepte ontstaat. Die laatste laag moet je dan ook alleen doen, anders krijg je een verschil in streek.

Marrakech van Pure & Original is een 100% minerale tadelaktverf en geeft een betonlook. Je kunt de glansgraad van de wand beïnvloeden door deze op te wrijven met een doek of een poetsset op de boormachine.

In Beau van Boss Paints zitten marmervulstoffen, afkomstig uit de steengroeven van Carrara. De verf wordt in drie lagen opgebracht, waardoor de wand een robuuste uitstraling krijgt. De eerste laag is een grondlaag: Stucprimer Epoxy, de overige twee lagen zijn verf. Alle drie de lagen zijn al op kleur gebracht en worden met een deco-kwast in alle richtingen opgebracht. Zo ontstaat het diepte-effect.

Verftechnieken

  • Voor een bijzonder effect kun je muurverf opbrengen met een spons. Hiermee geef je de muur een gewolkt patroon.
  • Met een sjabloon kun je heel makkelijk een patroon op de muur stempelen. Van kleine vogeltjes of een bloemenrand tot een wiebertjesvlak, wat je maar wilt. Sjablonen zijn in alle soorten en maten te koop.
  • Door twee kleuren op de muur in elkaar te laten overlopen, krijg je een grappig contrast. Dat hoeft niet per se geleidelijk, juist door het nonchalant te doen, wordt het spannend. Hoe meer contrast, hoe groter het effect.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen