WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Tips om energie te besparen in de badkamer

Met energieprijzen die de pan uitrijzen en het klimaatprobleem dat ernstiger lijkt te worden, wordt het steeds belangrijker om energie te besparen in alle ruimtes van het huis – dus ook in de badkamer. Maar hoe?

groene badkamer tegels
Wandtegel Marrakesh, kleur Army, glans, 6,5×40 cm, per m² € 62,35. Wandtegel Marrakesh, kleur Seagreen, glans, 6,5×40 cm, per m² € 62,35. Vloertegel Composite, kleur Dark Grey, 60×60 cm, per m² € 58,-. M.m.v.vtwonen.nl (badlakens van Marc O’Polo), nordal.eu (plantenpot), bungalow.dk (groene kan), hm.com (handzeep Meraki), hkliving.nl (grote groene glazen vaas). Overig privébezit.

De tegels op de foto hierboven komen uit de vtwonen collectie. Iets voor jou? Vind hier een verkoopadres.

Energie besparen in de badkamer

Bij energie besparen in huis denk je waarschijnlijk vooral aan dubbelglas, zonnepanelen en goed geïsoleerde vloeren en muren. Maar hoe zit dat in specifieke ruimtes? Als je bijvoorbeeld je badkamer wilt verbouwen, is het een goed idee om op de toekomst voorbereid te zijn en dit mee te nemen in je verbouwplan. Wat kun je allemaal doen?

Een geïsoleerd bad

Door slim met water om te gaan kun je – naast water – ook energie besparen. Als je het bad isoleert, blijft het water langer warm waardoor je minder vaak warm water hoef toe te voegen tijdens een ontspannen baddersessie. Een geïsoleerd bad blijft zeker een uur aangenaam warm.

Ben je van plan de badkamer te renoveren? Dan is dat het perfecte moment om je bad te isoleren, omdat je dan goed bij het bad kunt komen. De thermokussens breng je eenvoudig aan met dubbelzijdige tape. Op baden met een ruwe buitenkant gebruik je folielijm. Na de badisolatie bouw je de ombouw om het bad. Bij een vrijstaand bad kan dit dus niet, maar er bestaan wel vrijstaande baden die goed geïsoleerd zijn.

LEES OOK
Gemiddeld energieverbruik in Nederlandse huishoudens

Waterbesparende douchekop, kraan en wc

Simpel én efficiënt: wil je energie besparen in de badkamer dan is het installeren van een waterbesparende douchekop of kraan een goede manier. Deze kranen en douchekoppen geven een maximaal aantal liter water per minuut. In de praktijk betekent dit dat je met een waterbesparende douchekop zo’n 20 procent minder water en energie verbruikt dan met een standaard douchekop. Heb je een regendouchekop die je wilt inruilen voor een spaardouchekop, dan bespaar je zelfs 60 procent.

Kleine tip: wat natuurlijk ook helpt, is simpelweg korter douchen. Zet een timer en douche functioneel in plaats van dat je er iedere keer een uitgebreide spa-sessie van maakt. Douche bijvoorbeeld vijf minuten in plaats van het gemiddelde van negen minuten. Zo bespaar je met een gemiddeld huishouden op jaarbasis zo’n 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.

Ook een waterbesparend toilet is een must als je een nieuwe pot gaat aanschaffen. Hierbij kun je kiezen tussen twee doorspoelknoppen: één van 3 liter en één van 6 liter. Bij een traditioneel toilet loopt dit namelijk op tussen de 9 en 12 liter per wc-bezoek!

Of ga voor een thermosstaatkraan

In een thermosstaatkraan zit een, jawel, thermostaat die de temperatuur van het water regelt. Deze kraan heeft dus één draaiknop in plaats van een knop voor warm en een knop voor koud water. Niet alleen veel handiger, aangezien je de knop heel eenvoudig warmer of kouder kunt draaien, maar het bespaart ook water. Het is niet nodig om het water eerst te laten stromen en te mengen tot de juiste temperatuur, waardoor je minder water verbruikt. De thermostaat zorgt voor de menging van warm en koud water om de juiste temperatuur te krijgen.

Nog een voordeel: veel thermostaatkranen geven aan hoe ver je moet draaien om 38 graden te bereiken – een fijne temperatuur voor in bad of douche. Bovendien moet je vaak een extra knop indrukken om de kraan warmer te kunnen zetten, zo voorkom je onveilige situaties met kinderen.

Schaf een zonneboiler aan

Een zonneboiler zorgt voor warm water met energie van de zon. Daardoor bespaar je ongeveer de helft op je energieverbruik onder de douche en in de keuken. Een zonneboiler is een duurzame vervanging van aardgas. Een huishouden van vier personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo’n 180 m3 gas en 370 kilo co2-uitstoot. In de zomer kun je bijna al je warme water via de zonneboiler verkrijgen. In de winter lukt dit niet, maar geen nood: je HR-ketel of warmtepomp voorziet je dan van warm water. Goed om te weten: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt.

Vervang ramen van enkel glas of plak isolerende raamfolie

Misschien een open ra- eh… deur, maar hij moet natuurlijk toch genoemd worden: vervang als de wiedeweerga enkelglasramen in je badkamer door ramen van dubbel glas. Omdat er meestal niet veel en geen grote ramen in je badkamer zitten, lijkt het misschien onnodig, maar ook dat glas in dat kleine kiepraampje bovenin, laat warmte naar buiten glippen. Vind je het te duur? Ga dan voor isolerend raamfolie: een stuk goedkoper en ook zeker effectief.

LEES OOK
Klimaatfolie voor een duurzaam huis: dit wil je weten

Laat een douche-wtw plaatsen

Met een douche-wtw (douche-warmtewisselaar) gebruik je de warmte van het wegstromende douchewater om het koude douchewater alvast op te warmen. Daardoor verbruikt je cv-ketel minder gas of je warmtepomp minder stroom. Voor de meeste douche-wtw’s is een kleine verbouwing nodig, maar er is ook een systeem dat je los in de douche kunt plaatsen, zonder verbouwing. Lees er meer over op milieucentraal.nl.

nog meer: vtverbouwen