WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Alles wat je wilt weten over ventilatie in de badkamer

Vocht wil je het liefst zo snel mogelijk je huis uit hebben. Oók in de badkamer. Het kan veel narigheid geven zoals vochtplekken en schimmels, aangetaste muren en roestende radiators. Gelukkig voorkom je dat met een goede afzuiging in de badkamer.

vloerkleed in badkamer
Gordijnen gemaakt door Meta Poulain van linnen gordijnsheets en reststukjes linnen, prijs op aanvraag, borstel op rand van bad, 34 cm (l) € 27,50 (bymolle.com). In de deuren beige verduisterende duettes van Style by Abz, per m² vanaf € 340,- (de-stoffeerder.nl). Behang 03104-245 van Asteré, per rol 70 cm x 10 m € 245,- (loggerewilpower.com). Spons € 8,95, schoteltje waar glazen mok op staat € 6,95 (lanena-home.com). Bad handgemaakt en kraan bij wasbak, prijs op aanvraag (com-anders.nl). Sauna-emmer € 39,99, zwarte vaas, 10×20 cm € 22,99, bijpassend zwart schaaltje € 11,99, borstel op kruk € 15,99, beige plaid met franje, 140×190 cm € 45,99 (zarahome.com). Droogbloemen (plantje.nl). Lepel in houten bak Pure van Serax, 5-delige set € 26,95 (vtwonen.nl). Slippers € 47,60 (japansewinkeltje.nl). Geel plaid, 150×200 cm € 14,99, groene lap stof over bad € 19,99, zwarte gordijnroede uitschuifbaar van 210 cm tot 835 cm € 27,44, zwarte gordijnklemmen, 10 stuks € 3,99 (ikea.nl). Bruine linnen doek op krukje, set van 2 € 7,99, spons bij wasbak prijs op aanvraag (hm.com). Groen glas bij wasbak € 10,-, op zwart schoteltje Aleppo zeep van Mumtaz € 9,-, vintage kleed hennep uit Turkije, 255×177 cm € 990,-, spiegel met houten frame € 271,- antieke kruk rechts € 155,-, Ethiopische koffietafel voor het bad € 105,-(couleurlocale.eu). Houten dienblad op poot € 102,- (homestede.nl). Overig privébezit.

Soorten ventilatie badkamer

Er zijn allerlei soorten ventilatoren en afzuigsystemen op de markt die je voor je badkamer kunt gebruiken. Allereerst beslis je of je een axiale of een radiale ventilator wilt plaatsen. Axiale ventilatoren zijn het meest gangbaar en werken met dunne ventilatorbladen. Hierdoor is de ventilator niet groot en neemt-ie weinig plek in beslag. Heb je een ventilator nodig die meer druk kan creëren? Dan is een radiale ventilator een betere optie. Deze is sterker, maakt minder toeren en is daarom geschikt voor langere afvoerkanalen. Deze ventilatoren zijn wel groter en je vindt ze eigenlijk alleen in mechanische ventilatiesystemen. Vervolgens kies je uit:

  • Plafond- en muurventilator: dit is de meestvoorkomende ventilator. Hij is eenvoudig te installeren en biedt een goede capaciteit van de luchtafvoer. Ze zijn al verkrijgbaar vanaf zo’n € 50.
  • Buisventilator: een buisventilator wordt in een afvoerbuis geplaatst. Meestal wordt dit type ventilator gebruikt in kleine wc’s of badkamers en in de buitenmuur geplaatst.
  • Kanaalventilator: deze kan tussen twee afvoerbuizen worden gemonteerd. Het voordeel? De ventilator is zelf niet zichtbaar en geluidsoverlast wordt tot een minimum beperkt.

LEES OOK
Frisse wind door je huis… 5 feiten over ventileren

Kosten aanleggen ventilatie badkamer

Badkamerventilatoren zijn niet duur en al te koop vanaf zo’n € 50 tot ongeveer € 400. Wel kan een heel ventilatiesysteem oplopen tot zo’n € 10.000. Alles hangt af van je wensen en voorkeuren.

Als je gaat voor een volledig ventilatiesysteem door het gehele huis heb je volgens Energieloket de keuze tussen:

  • Mechanische ventilatie: hierbij wordt vuile lucht afgezogen in de woning en komt verse lucht tegelijkertijd de woning binnen via ventilatieroosters en (kiep)ramen. Vaak kun je deze ventilatie zelf aan- en uitzetten.

Kosten: tussen de € 4500 tot € 8500.

  • Balansventilatie: bij dit systeem wordt zowel de afvoer als de aanvoer van lucht mechanisch geregeld. Er wordt evenveel oude lucht afgevoerd als dat er schone lucht wordt binnengelaten. De luchtstromen zijn ‘in balans’.

Kosten: rond de € 4000 tot € 9000.

  • Mechanische ventilatie in combinatie met een ventilatiewarmtepomp: uit de afgevoerde lucht wordt warmte onttrokken en gebruikt om water mee te verwarmen. Dit water wordt naar de CV-ketel geleid, waardoor deze minder hard hoeft te werken om water te verwarmen. Dit kan schelen op de stookkosten.

Kosten: tussen de € 2500 tot € 4500, zonder eventuele subsidie.

  • Natuurlijke ventilatie: bij natuurlijke ventilatie maak je gebruik van luchtstromen die door natuurlijke variaties in temperatuur (van woon- naar slaapkamer bijvoorbeeld) en andere natuurkundige factoren ontstaan.

Kosten: het plaatsen van ventilatieroosters kost tussen de € 100 en € 200.

LEES OOK
Alles over natuurlijke ventilatie

Bediening ventilatie in de badkamer

Naast de keuze uit het soort ventilator zijn er ook allerlei verschillende bedieningsopties. Zo zijn er ventilatoren die automatisch aangaan zodra je het licht van de badkamer aandoet en ook weer stoppen na een tijdje als je het licht hebt uitgedaan. Je kunt hierbij zelf instellen hoe lang de ventilator nog aan moet blijven nadat je de badkamer verlaten hebt.

Ook zijn er ventilatoren met sensoren die de luchtvochtigheid meten: ideaal! Deze gaan pas uit zodra de luchtvochtigheid weer op peil is. Zo weet je zeker dat de ventilator lang genoeg aan is geweest.

Waar badkamerventilator plaatsen?

Plaats de ventilator op de muur die het meest last heeft van het vochtprobleem. Waarschijnlijk is dit boven de douche of het bad. Maar… hierbij moet je wel rekening houden met bepaalde zones. Elke zone heeft zijn eigen regels met betrekking tot het plaatsen van elektrisch materiaal. De badkamerventilator moet aansluiten bij de juiste beschermingsgraad voor de zone. Deze beschermingsgraden worden uitgedrukt in een zogenaamde ‘IP-rating’. Hier vind je daar meer informatie over.


LEES OOK
Badkamer (laten) verbouwen: 7x handige tips

Hoe lang moet je ventileren na het douchen?

Om schimmel geen kans te geven moet je de ventilatie ongeveer tot een uur na het douchen of badderen aan laten om al het vocht uit je badkamer te krijgen.

Waarom moet je je deur en raam dichthouden als je de badkamer ventileert?

Oeps, wist je dat het raam openzetten in de badkamer eigenlijk helemaal niet goed is? Vaak krijg je zo de verkeerde vorm van ventilatie. Als het buiten kouder is dan binnen, komt er namelijk koude lucht naar binnen. Dit neemt minder vocht op dan warmte lucht, waardoor er condens bestaat. Dat wil je niet! Het beste is dus om de badkamer warm te houden. Houd daarom je raam en deur dicht na het badderen en zet je ventilatiesysteem aan. Is het in de zomer erg warm buiten? Dan kun je wel je raam opendoen.

nog meer: vtverbouwen