Van het dak af: dit zijn de voordelen van het verwijderen van de schoorsteen
Er zijn nog maar weinig huizen met een ouderwetse schoorsteen op het dak. Heb jij er nog wel eentje, maar geen idee of ie nog voldoet en of je ‘m überhaupt nodig hebt? Lees dan vooral deze feitjes over de schoorsteen en welke voordelen het verwijderen ervan kan opleveren.
Redenen om de schoorsteen te verwijderen
Je vraagt je misschien af waarom je een schoorsteen zou verwijderen. Je hebt er misschien maar weinig last van, maar toch kan een oude schoorsteen voor veel onderliggende problemen zorgen:.
- Een schoorsteen is in de meeste huizen overbodig, omdat er tegenwoordig bijna altijd centrale verwarming aanwezig is. Je kunt de vraag dus ook omdraaien: waarom zou je ‘m wél laten zitten?
- Een schoorsteen die buiten gebruik is kan lekkages opleveren. Zonde wanneer je ‘m toch niet gebruikt.
- Veel oude schoorstenen bevatten asbest, wat behoorlijk gevaarlijk kan zijn. Door ‘m te laten verwijderen, haal je dit risico weg.
- Zonder schoorsteen ontstaat er een rechte muur, waardoor de ruimte veel eenvoudiger in te delen is.
LEES OOK
Doei roetaanslag en asresten: zo maak je een open haard schoon
Kun je zomaar een schoorsteen verwijderen? Ontdek alles over nodige vergunningen
Zoals altijd met een (kleine) verbouwing, heb je in sommige gevallen een vergunning nodig. Bij het verwijderen van een schoorsteen, gaat dat vooral om hoeveel afval je creëert. Komt dit in totaal neer op 10 kubieke meter of meer, dan is een vergunning essentieel.
Ook wanneer de schoorsteen aan een dragende muur van het huis vast zit, kan een belletje naar de gemeente nodig zijn. Bovendien wordt het dan een flinkere klus: je moet er immers voor zorgen dat je woning stevig genoeg blijft. Of je te maken krijg met een van deze vergunningen, hangt af van de schoorsteen en jouw gemeente:
- Sloopvergunning: deze vergunning is nodig bij bovenstaand genoemd aantal meters aan afval. Ook wanneer er asbest in de schoorsteen zit, ontkom je er niet aan de gemeente te bellen.
- Bouwvergunning: is vooral nodig wanneer de schoorsteen aan een dragende muur vastzit. Het resultaat hiervan is dat je een constructief deel van het huis moet verbouwen. Dat vraagt om een bouwvergunning.
- Omgevingsvergunning: heeft te maken te maken met het wonen en welzijn van je wijk. Voor deze vergunning bestaan geen specifieke regels, maar of je ‘m al dan niet nodig hebt wordt door de gemeente bepaald.
LEES OOK
Houtkachel of open haard? Zo maak je de keuze
Schoorsteen verwijderen? Zo doe je dat
Het verwijderen van de schoorsteen gebeurt op grote hoogte en is dus een relatief gevaarlijke klus. Zeker wanneer de schoorsteen aan een dragende muur vastzit, komt er veel bij kijken. Heb je weinig tot geen sloopervaring? Dan raden we wordt het inhuren van professionals echt aan.
Durf je de klus toch aan, dan moet je rekening houden met heel wat stappen. Denk er bijvoorbeeld aan dat de constructie van vloeren en/of het dak moet worden aangepast, dat er een gat in je dak verschijnt en dat ook de eventuele schouw verwijderen een flinke klus is.
Dit zijn de gemiddelde kosten om je schoorsteen te laten verwijderen
Ben je benieuwd naar de gemiddelde kosten voor het verwijderen van een schoorsteen, dan is dat een ingewikkelde zoektocht. Het ligt er namelijk maar net aan wat er allemaal moet gebeuren: een niet dragende schoorsteen verwijderen kost minder werk en dus ook minder geld, dan een schoorsteen verwijderen die wel aan een dragende muur vastzit.
Gaan we uit van de gemiddelde kosten op Vakmanvinden.nl, dan kun je voor optie 1 tussen de 1500 en 2000 rekenen. Moet er meer gebeuren, dan zit je al gauw op 3250 tot 4750 euro. Niet goedkoop dus, maar zeker wanneer er bijvoorbeeld asbest in de schoorsteen zit de moeite waard!
Bron: vtwonen weer verliefd op je huis seizoen 7, aflevering 7 | styling Marianne Luning | fotografie Barbara Kieboom