Vacuümglas: voordelen en nadelen van dit type isolatieglas

Dierenhuid Kwantum, fauteuil Bots International Furniture, bank Zuiver, lampen en bronzen en groene bijzettafels Light & Living, groen linnen kussen Aai Made with Love, wit met groen kussen Goround Interior, schilderij Ter Halle. Overig onbekend. Beeld vtwonen 07-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen
Beeld vtwonen 07-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen

Het grootste gedeelte van de warmte in huis gaat via de ramen verloren. Zelfs bij dubbelglas verlies je nog zo’n 20% aan warmte. Zonde voor het milieu en de portemonnee. Gelukkig bestaan er verschillende glassoorten met een betere isolatiewaarde. Vacuümglas is een veelbelovende, maar nog minder bekende variant. Ontdek wat voor glas het is, wat de voor- en nadelen van vacuümglas zijn en hoeveel het ongeveer kost.

Lees verder onder de advertentie

Verschillende types isolatieglas

Door te kiezen voor glas met een hoge isolatiewaarde zorg je ervoor dat de woning minder warmte via het raam verliest. De isolatiewaarde van een ruit geeft aan hoe goed deze isoleert. Enkelglas bestaat uit één laag glas en isoleert niet, het houdt alleen wind en regen buiten. Ruiten bestaande uit minstens twee glasplaten met daartussen een smalle luchtruimte – de spouw – hebben wel een isolerende werking. Dit wordt isolatieglas genoemd. Er bestaan verschillende soorten:

 • Dubbelglas. Dit type glas bestaat uit twee glasplaten met lucht ertussen en heeft een matige isolerende werking.
 • HR (hoog rendement) ++. Dit is ook dubbelglas, maar met een speciale coating op één van de glasplaten en isolerend (edel)gas ertussen. Hierdoor is de isolatiewaarde van HR++ flink hoger dan bij gewoon dubbelglas.
 • HR+++. Dit glas bestaat zelfs uit drie glasplaten met daartussen een coating en isolerend (edel)gas. Hierdoor ligt de isolatiewaarde nog hoger, maar wordt de ruit ook dikker.
 • Vacuümglas is isolatieglas dat bestaat uit twee glasplaten. Toch is de isolatiewaarde van deze ruit vergelijkbaar HR+++-glas. Dit komt omdat er op één van de glasplaten een superisolerende coating is aangebracht en er tussen de glasplaten een vacuüm zit.
Spiegel Umbra Hubba Ø 86,4 cm € 150,-, Bloomingville wollen vloerkleed Ø 140 cm € 155,- (vtwonen.nl). Op maat gemaakt wastafelmeubel van hout met waskom aan de voorkant Combitex, prijs op aanvraag (com-anders.nl). links mand Lalibu met handvaten 53×59 cm € 459,-, rechts mand Lalibu 43×43 cm € 289,-, witte graanpot van papier-maché op de grond 11×23 cm € 49,- (couleurlocale.eu). Marmeren schaal op tafeltje € 79,90, wit bakje in marmeren schaal € 19,90, zeepblok groot € 6,90, zeepblok klein € 3,90, geurkaars op wastafelmeubel € 39,90, flesje voor geurstokjes € 27,90, bruin kommetje € 12,90,- (letoile.store). Badkraan Crosswater MPRO met handdouche € 899,95 (sanitairwinkel.nl). Marmeren bad € 6000,- (oudebouw­materialen.nl). Hamamdoek 100×250 cm € 130,-, stoffen etui € 45,- (badenbaden.nl). Linnen badjas € 39,99, slippers € 49,99 (hm.com). Grote kralenketting € 109,-, kleine kralenketting € 79,- (o-live.nl). Overig privébezit of bezit van de locatie (republiekbloemendaal.nl). Beeld vtwonen 09-2020 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen 09-2020 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans
Lees verder onder de advertentie

Door te kiezen voor glas met een hoge isolatiewaarde zorg je ervoor dat de woning minder warmte via het raam verliest

Vacuümglas: nadelen en voordelen

Voordat je besluit om de ruit te vervangen is het handig om de voor- en nadelen van vacuümglas in vergelijking met ander isolatieglas te kennen. Hieronder vind je ze op een rij.

De voordelen:

Lees verder onder de advertentie
 • Beste isolatiewaarde. Vacuümglas heeft de hoogste isolatiewaarde van de bestaande glassoorten.
 • Dikte, of beter gezegd: de dunte. Omdat er voor vacuümglas maar twee glasplaten gebruikt worden, is deze ruit wel vier keer dunner dan HR+++.
 • Licht van gewicht. Omdat vacuümglas dunner is, weegt het ongeveer half zoveel als HR+++.
 • Maximaal zichtvlak. De randafdichtingen van vacuümglas zijn heel smal, waardoor je een groter zichtvlak overhoudt.
 • Goed voor bestaande raamkozijnen. Omdat het glas zo dun is, is dit type ruit geschikt voor bestaande kozijnen. Het is zo dun, dat je het zelfs in hele oude panden kunt plaatsen. Wil je nieuwe ruiten met een hoge isolatiewaarde plaatsen in een monument? Vacuümglas is de beste keus. Check wel altijd of hier een vergunning voor nodig is.
 • Geluidsdicht. Vacuümglas isoleert niet alleen uitstekend tegen warmte, ook geluid houdt dit glas goed tegen. Ga je voor vacuümglas? Geluiden van buiten hoor je binnen vrijwel niet bij gesloten ramen. Extra voordelen: ze horen het buiten ook niet als je meezingt met je favoriete nummer.
 • Levensduur. HR++ en HR+++ gaan zo’n 20 tot 30 jaar mee. De levensduur van vacuümglas is ongeveer hetzelfde. Het grote voordeel van vacuümglas is dat de kwaliteit gedurende deze jaren hetzelfde blijft, terwijl de isolerende werking van andere glassoorten met de tijd afneemt.
 • Duurzaam. Vacuümglas is loodvrij en 100% recyclebaar.

De nadelen:

 • Prijs. Vacuümglas is in verhouding een stuk prijziger dan andere glassoorten. Voor vacuümglas is de prijs per m2 zo’n € 450, terwijl je voor HR++ ongeveer € 160 betaalt en voor HR+++ zo’n € 200,-. Maar er is ook goed nieuws: voor de aanschaf van isolerend vacuümglas kun je subsidie aanvragen. Hieronder lees je hier meer over.
Lees verder onder de advertentie

Subsidie voor vacuümglas

Net als voor veel andere duurzame toepassingen in huis bestaat er ook voor vacuümglas een subsidie. Hoewel de prijs voor vacuümglas vrij hoog ligt, kom je dankzij deze subsidie qua investering soms bijna op hetzelfde bedrag uit als bij HR++. Woningisolatie valt onder de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Bij deze subsidie geldt: als je binnen twee jaar twee of meer duurzame maatregelen neemt krijg je meer subsidie dan wanneer je het bij een enkele toepassing houdt. Lees meer over de isolatiesubsidie op de website van Milieu Centraal.

Ga je verhuizen en wil je vacuümglas in het nieuwe huis laten plaatsen? Dan kun je dit soms meefinancieren in de hypotheek. Daarnaast bestaat er ook een voordelige lening voor energiebesparende maatregelen. Bekijk het overzicht van subsidies en leningen op de Energiesubsidiewijzer.

Bron: Beeld 1: vtwonen 07-2022 | styling Ilona Jongepier | fotografie Dana van Leeuwen | Beeld 2: vtwonen 09-2020 | Styling Liza Wassenaar | Fotografie Sjoerd Eickmans

Lees verder onder de advertentie