WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ideeën voor de uitbouw nodig? Dit zijn de opties

Droom je van een grote woonkeuken of een woonkamer met serre? Een uitbouw is een geweldige oplossing om meer leefruimte in huis te creëren. Van matchende variant tot een bijzondere uitbouw: aanbouwinspiratie voor de woning doe je met deze voorbeelden.

harmonicadeur vouwdeur
Schuifpui / harmonicadeur via Select Windows.(selectwindows.nl). Tuintafel, potten en bloemen privébezit.

Uitbouw van de woning: voorbeelden

Op zoek naar voorbeelden voor de uitbouw van je woning? Say no more. Er is genoeg inspiratie voor een aanbouw om het ontwerp op te baseren. Ga je voor een grotere keuken of wil je met de aanbouw een apart kantoor creëren? Ook voor een uitbouw aan de woonkamer zijn er voorbeelden genoeg. Denk aan een uitbouw met kachel voor een knusse leeshoek of maak een tuinkamer, waarbij je de buitengevel van het huis kunt laten staan. Aan welke woonkamer met aanbouw neem jij een voorbeeld? Doe uitbouwinspiratie op met deze voorbeelden!

Lookalike uitbouw

Wanneer je de uitstraling van het huis precies hetzelfde wilt houden kun je het best gaan voor een uitbouw met dezelfde bouwstijl als de rest van het huis. Kies voor bakstenen met dezelfde kleur en vorm en laat ook de kozijnen qua kleur en stijl matchen. Houd er wel rekening mee dat de kleur van de bakstenen in het begin nog wat zal afwijken, maar dit zal na verloop van tijd steeds meer naar elkaar toe trekken. 

Aanbouw met een opvallend contrast

Als je kiest voor een uitbouw is het belangrijk dat ie goed past bij het uiterlijk van het bestaande huis. Het is niet altijd mogelijk om de aanbouw en de originele woning naadloos op elkaar aan te laten sluiten, bijvoorbeeld bij een karakteristiek of erg oud huis. Een opvallend contrast in kleur- of materiaalgebruik is dan een slimme optie voor de uitbouw van de woning. Voorbeelden hiervan zijn een uitbouw van donkere stenen bij een huis van rode stenen of een houten aanbouw bij een stenen huis. De verticale houten latten of planken staan haaks op de horizontaal gemetselde bakstenen, waardoor het huis een heel andere uitstraling krijgt. Als je dezelfde soort kozijnen van het huis in de uitbouw plaatst, ontstaat er toch eenheid.  

Extra vierkante meters leefruimte en een mooie kans om meer licht binnen te laten

schuifpui glazen wand

Lichtstraat in de aanbouw

Een uitbouw is niet alleen een goede manier om extra vierkante meters leefruimte toe te voegen, maar ook een mooie kans om extra licht binnen te laten in de woning. Kies bijvoorbeeld voor een uitbouw met grote ramen of één of meerdere daklichten. Of ga een stap verder en ga voor een uitbouw met grote glazen schuifdeuren, wat de uitbouw en de tuin met elkaar verbindt. Voorbeelden van woningen met een uitbouw waarbij de lichtinval optimaal wordt benut zijn serres met volledige glazen wanden én een glazen plafond. 

Naar achter en opzij met de uitbouw van een hoekwoning

Bij een hoekwoning of vrijstaand huis heb je (meestal) extra ruimte om een aanbouw te plaatsen. Je kunt de aanbouw namelijk achter én naast het huis plaatsen. Houd er bij de uitbouw van een hoekwoning of vrijstaand huis rekening mee dat de uitbouw waarschijnlijk ook zichtbaar is als je voor het huis staat. De aanbouw heeft dus invloed op de uitstraling van het huis. Daarnaast heb je hier in de meeste gevallen een vergunning voor nodig. Hier lees je verderop in dit artikel meer over. Een mooi voorbeeld van een uitbouw bij een hoekwoning is bijvoorbeeld een glazen serre die vanaf de zijkant van de woning doorloopt naar de achterkant. Een echte blikvanger!

Kies je voor maatwerk of prefab?

Er zijn twee manieren van uitbouwen. De aannemer kan materialen laten leveren op locatie en de uitbouw ter plekke op maat maken. Maar er zijn ook bedrijven die kant-en-klare aanbouwen leveren die in de werkplaats zijn gemaakt. Dat heet prefab. Welke methode is het meest geschikt voor jou? Dit zijn de belangrijkste voordelen:

Voordelen maatwerk

  • Uniek ontwerp: de aanbouw wordt speciaal ontworpen en past daardoor perfect bij de woning. Je hebt meer vrijheid en inspraak en krijgt zo een uitbouw die aan al je wensen voldoet. 
  • Flexibeler: bij een prefab uitbouw is het vaak niet mogelijk om achteraf nog aanpassingen te doen zoals het aanleggen van leidingen en elektra. Later nog verder uitbouwen is ook geen optie. Met een maatwerk uitbouw zijn die mogelijkheden er meestal wel.

Voordelen prefab

  • Snellere bouw: bij prefab wordt het grootste gedeelte van de bouw gedaan in de werkplaats van de leverancier. Het uiteindelijke leveren, plaatsen en afwerken van de uitbouw kan vaak al in één dag gebeuren. Reken voor de zekerheid een week, dan kom je niet voor onaangename verrassingen te staan. Het gaat hoe dan ook sneller dan een maatwerk aanbouw, waar 2 weken tot 2 maanden voor nodig zijn.
  • Goedkoper: bij prefab aanbouw kun je kiezen uit een aantal standaard modellen, formaten en opties. Maar, de beperkte opties van prefab aanbouwen zorgen ook voor beperkte kosten. Er wordt bespaard op tijd en mankracht, er is geen architect nodig en de materialen hoeven niet speciaal te worden ingekocht.
houten tafel

Wat kost een uitbouw?

De kosten van een uitbouw schommelen tussen de € 20.000 en € 50.000. Maar ook uitschieters richting de € 80.000 komen voor, of juist voordelige opties rond de € 10.000. Erg uiteenlopende prijzen dus. Dat komt omdat de kosten van een uitbouw afhankelijk zijn van meerdere factoren. Denk hierbij aan de grootte van de aanbouw, de materialen die er worden gebruikt, het aantal ramen en deuren, en het soort dak. Over het algemeen geldt: hoe groter de aanbouw, hoe hoger de prijs. Daarnaast is een belangrijke vraag: wie gaat de uitbouw plaatsen? Een aannemer die het hele project leidt is natuurlijk heel fijn, maar je kunt de planning en het bestellen van spullen ook zelf doen om kosten te besparen. Het goede nieuws is dat een uitbouw de waarde van je huis kan verhogen. Zo verdien je de investering (deels) terug.

Vergunning voor een uitbouw

Naast het opdoen van uitbouwinspiratie en het uitzoeken van de kosten is het belangrijk om te checken of je voor de uitbouw een vergunning nodig hebt. Bij een uitbouw van maximaal 4 meter diep en 5 meter hoog aan de achterkant van het huis hoeft dit meestal niet. Maar voor een grotere uitbouw of een uitbouw aan de voorkant van het huis heb je wel een vergunning nodig. Ook wanneer het huis een monument is gelden er andere regels. En je wilt natuurlijk voorkomen dat de bouw gestaakt moet worden of, nog erger, dat de uitbouw weer afgebroken moet worden. Verdiep je daarom goed in het aanvragen van een vergunning en check de website van je gemeente. Hier zijn overigens ook kosten verbonden; houd rekening met 2% tot 3% van de bouwkosten. Ben je klaar voor de uitbouw van de woning? Voorbeelden voor de aanpak van dit project vind je in dit handige stappenplan.

nog meer: vtverbouwen