Raambeveiliging: 5 tips voor een veilig thuis
Wist je dat inbrekers zelfs door de kleinste kieren naar binnen kunnen komen? Reden genoeg voor goede raambeveiliging. Er is raambeveiliging voor een open raam, maar ook voor dichte ramen. Hoe je de ramen het best kunt beveiligen tegen inbraak? Bekijk de vijf tips en voel je veilig in je eigen huis.
1. Raambeveiligixbng met SKG-keurmerk
De eerste stap van raambeveiliging tegen inbraak is goed hang- en sluitwerk. Tegenwoordig zijn veel ramen voorzien van een slot. Let er bij het plaatsen van ramen op dat sloten het SKG-keurmerk (Stichting Kwaliteit Gevelbouw) hebben. Op het logo staan één, twee of drie sterren. Hoe meer sterren, hoe veiliger en sterker het slot is en hoe meer moeite inbrekers hebben om binnen te komen. Een voorbeeld hiervan is veiligheidsbeslag voor het beveiligen van een draaikiepraam. Dat is een hendel met een slot erop. Als je het raam hiermee sluit, is het aan de boven- en zijkant helemaal vergrendeld. Goede raambeveiliging is niet alleen fijn voor de eigen veiligheid, het is ook goed voor de portemonnee. Je krijgt namelijk van sommige verzekeraars korting op de premie van inboedelverzekeringen wanneer je goede raambeveiliging hebt. Check de verzekeringsvoorwaarden om te zien waar de raambeveiliging precies aan moet voldoen.
2. Een veiligheidsstang voor het raam
Hoe vaak zet je niet even dat kleine raam in de badkamer of wc open om de ruimte te laten luchten? Of zet je het keukenraam op een kier om van de sterke kooklucht af te komen? Inbrekers hebben maar een ruimte van 15 centimeter nodig om binnen te komen. Daarom zijn deze kleine klap- en kiepramen erg geliefd onder de dieven. Maar je wilt ze natuurlijk liever niet continu dichthouden. Hoe kun je deze ramen dan het best beveiligen tegen inbraak? Raambeveiliging voor een open raam is in dit geval een goed idee. Een klap- of kiepraam beveiligen doe je met een barrièrestang, ofwel een veiligheidsstang, voor het raam. Deze stang is meestal van roestvrijstaal of aluminium en bevestig je horizontaal tussen het kozijn. Houd qua hoogte ongeveer het midden van het raam aan. Ook al vinden sommige mensen het niet zo mooi, het voordeel is dat inbrekers het ook zien. Zij lopen dan liever het huis voorbij. Een veiligheidsstang voor het raam is de beste oplossing voor het beveiligen van een kiep-of klapraam, maar kan ook bij andere type ramen.
3. Openslaande ramen beveiligen
Ramen die naar buiten opengaan zijn extra inbraakgevoelig. De scharnieren zitten aan de buitenkant van het huis en daar plukken inbrekers de vruchten van. Ze halen simpelweg de pennen uit de scharnieren en breken zo makkelijk het raam open. Of je openslaande ramen moet beveiligen is dus eigenlijk een retorische vraag: zeker weten! Dit kun je doen met dievenklauwen. Deze pennen van gehard staal worden ook wel dievenpinnen of -pennen genoemd. Hierdoor kunnen inbrekers het raam onmogelijk openen aan de buitenkant. Zelfs niet als ze het scharnier vernield hebben. Een stevige raambeveiliging tegen inbraak dus.
LEES OOK
Dit is waarom de batterij van een brandalarm altijd ’s nachts piept
4. Een raamuitzetter voor een klapraam en openslaande ramen
Raambeveiliging plaatsen die een open raam muurvast zet? Dat kan met een raamuitzetter. Deze oplossing is vooral voor het beveiligen van een klapraam en openslaande ramen heel geschikt. De raamuitzetter is een veiligheidsstang die het raam op een bepaalde afstand open- en vasthoudt. Jij bepaalt hoe ver het raam open is en hoe stevig het vastzit. Hierdoor kan het ook niet meer ‘klappen’ als het hard waait. Onhandig voor inbrekers, handig voor jou.
5. Rolluiken
Een rolluik is in eerste instantie natuurlijk bedoeld voor zonwering en geen raambeveiliging tegen inbraak, maar het maakt het inbrekers wel extra lastig. Vooral als ze ook nog ophefbeveiliging hebben. Hierdoor kunnen inbrekers de rolluiken niet optillen. Ook niet een klein beetje. Gelegenheidsdieven lopen huizen met rolluiken liever voorbij om een makkelijker doelwit te vinden. Naast dat rolluiken veilig en verduisterend zijn, werken ze ook nog eens geluiddempend en isolerend. Dat is nog eens energiebesparende raambeveiliging!
6. Inbraakvertragend en inbraakwerend glas
Je kunt de ramen nog zo goed beveiligen met een sterk slot, veiligheidsstang, raamuitzetter of andere raambeveiliging, inbrekers tikken breekbaar glas zo in. Al helemaal als het raam op ooghoogte zit. Het beste is om dan sterker glas te kopen. Zo heb je inbraakvertragend glas, waarbij de inbreker er tot vijf minuten langer over doet om het glas in te slaan. Ook kogels komen hier niet doorheen. Daarnaast is het duidelijk zichtbaar voor de dief dat je aan inbraakpreventie doet en dat schrikt af. Een duurdere, sterkere oplossing is inbraakwerend glas. Daar zijn verschillende types van met SKG-keurmerk tot wel drie sterren. Inbraakvertragend en inbraakwerend glas vallen onder gelaagd glas. Niet door de dikte, maar door de verschillende lagen is het glas vrijwel onbreekbaar. Het is dus een misverstand dat dikke ramen en dubbel glas beschermen tegen inbraak. Die ramen blijven kwetsbaar en zijn makkelijk in te tikken.
Naast het plaatsen van raambeveiliging de rest van het huis inbraakproof maken? Bekijk dan de tips voor inbraakpreventie en beveilig het huis optimaal.
Om voor de ramen te hangen…
Bron: Beeld : vtwonen 13-2019 | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans