WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Meer ruimte in huis? Kies voor een opbouw of nokverhoging

Heb je behoefte aan meer ruimte in huis, maar is een uitbouw niet mogelijk? Denk ook eens in de hoogte, daar valt misschien met een opbouw of nokverhoging nog wél winst te behalen. 

In de hoogte

Het is natuurlijk nogal een ingreep, maar een extra laag toevoegen aan je huis kan een prima alternatief zijn voor verhuizen. Bedenk eens hoeveel ruimte dat kan opleveren! Een extra verdieping op een huis of garage met plat dak levert de meeste ruimtewinst op, wel 30%. Vaak wordt zo’n opbouw al kant-en-klaar in de fabriek gemaakt en op het dak gehesen. Maar ook een nokverhoging van een huis met een schuin dak is mogelijk en vooral het overwegen waard als het huidige dak toch al moet worden opgeknapt.

Kosten delen

Zo’n dakopbouw of optopping is best een kostbare ingreep. Een dakopbouw op maat laten maken door een aannemer is een stuk duurder dan een prefab opbouw laten plaatsen. Daarbij kun je de kosten wel beperken door een deel zelf te doen. Ook de keuze van het bouwmateriaal – hout of steen –, het soort kozijnen en de isolatie is van invloed op de totaalprijs.

Om te voorkomen dat de constructie en fundering van het huis moeten worden versterkt, is het handig de dakopbouw zo licht mogelijk te houden. Informeer daarnaast ook eens bij je buren of zij misschien ook zo’n soort verbouwing overwegen. In dat geval kun je een aantal kosten delen, zoals de huur van een kraan, het maken van het ontwerp en de vergunningsaanvraag.

Vergunning

Voor een dergelijke verbouwing is altijd een omgevingsvergunning nodig. Informeer bij je gemeente wat de eisen zijn. Laat een duidelijk plan en tekening zien en geef aan dat je bereid bent om het uiterlijk en maatvoering van de opbouw aan te passen aan de wensen van de gemeente. Houd er rekening mee dat je altijd een constructeur nodig hebt die kan aantonen dat het huis de opbouw kan houden.

Het alternatief: een dakkapel

Is zo’n extra etage je toch iets te ingrijpend 
en te kostbaar? Een andere, veel minder dure mogelijkheid om ruimte te winnen, is het plaatsen van dakkapellen op een etage met schuine daken. Ook deze zijn meestal prefab 
en worden simpelweg op het dak getild en bevestigd. Plaats bijvoorbeeld aan beide 
zijden van de zolder een dakkapel; hierdoor wordt de verdieping een stuk groter, lichter 
en functioneler.

minimalistische badkamer
Spiegels, wasbakken en wastafelkast Ikea, lampen boven spiegels en beker  HKliving, kranen Saniweb, grepen Design Studio Nu, vloermat Ferm Living, haak en bakjes Jysk.

Even afkijken

In Den Haag bouwden Danielle en Peter eigenhandig een verdieping bovenop hun bovenwoning. Alle opgelegde regels en beperkingen werden ze extra creatief in het vinden van oplossingen. Uiteindelijk lieten ze opbouw casco opleveren en bouwden ze het zelf af met underlayment als hoofdmateriaal.

Nergens werd geverf of behangen en juist daardoor heeft de opbouw de sfeer van een strandhuis gekregen. Juist door het gebruik van het lichte hout doet het aan een strandhuis denken.

nog meer: vtverbouwen