Kunststof plafond in de badkamer? Dit zijn de voordelen en varianten

beeld vtwonen Beeld Beeld via Unsplash | Fotografie Mk-S
Beeld Beeld via Unsplash | Fotografie Mk-S

Steeds meer mensen kiezen voor een kunststof plafond in de badkamer. Een praktische én stijlvolle keuze. Ontdek de voordelen, welke soorten er zijn en leer hoe je een kunststof plafond in de badkamer het beste kunt schilderen. 

Lees verder onder de advertentie

Ontdek de voordelen van een kunststof plafond in de badkamer

In steeds meer huizen vind je kunststof plafondplaten in de badkamer. Deze platen worden gemaakt van vinyl of pvc. Omdat deze materialen nat kunnen worden is het de perfecte keuze voor de afwerking van vochtige ruimtes. Ontdek de voordelen van een kunststofplafond in de badkamer:

 • Betaalbaar

Een kunststof plafond is vaak een stuk goedkoper in aanschaf dan bijvoorbeeld een houten- of betonnen plafond.

Lees verder onder de advertentie
 • Waterbestendig

In tegenstelling tot hout of metaal is kunststof waterbestendig. Dit maakt kunststof plafondpanelen een slimme keuze voor de badkamer. Hoeveel bad- of douchewater er ook op spat: het materiaal rot niet. Vanwege de lange levensduur is een kunststof plafond in de badkamer ook een duurzame keuze en goed voor de portemonnee.

 • Eenvoudig schoon te maken
Lees verder onder de advertentie

Een van de grootste voordelen van een kunststof plafond in de badkamer? Schoonmaken is een eitje! Je reinigt het eenvoudig met een schone, zachte microvezeldoek, lauwwarm water en een zachte allesreiniger. Spoel de schoonmaakdoek regelmatig uit zodat je geen vuil over het plafond verspreidt. Gebruik geen spiritus, aceton of glasreiniger. Deze middelen zijn te agressief en zullen het plafond beschadigen. Wil je naast het kunststof plafond ook de rest van de badkamer reinigen? Zo pak je het schoonmaken van de badkamer aan.

 • Licht van gewicht

Kunststof is een zeer licht materiaal. Hierdoor zijn kunststof plafondplaten een stuk gemakkelijker te monteren dan varianten van andere materialen. Omdat je bij het plaatsen van de kunststof plafondplanten in de badkamer boven het hoofd werkt is dit een inspannende klus. Hoe lichter het materiaal, hoe minder de klus van je vraagt.

Lees verder onder de advertentie
 • Stijlvol en strak

Kunststof plafondplaten zijn strak afgewerkt en verkrijgbaar in verschillende lengtes, breedtes en kleuren. Je vindt er geen oneffenheden op. Door zijn perfectie is een strak plafond een stijlvolle keuze voor elke badkamer.

 • Werk leidingen en snoeren eenvoudig weg
Lees verder onder de advertentie

Met een kunststof plafond in de badkamer maak je eenvoudig een (iets) verlaagd plafond. In dit tussenstuk kun je leidingen en snoeren makkelijk wegwerken. Ook zaag je vrij makkelijk ruimte uit voor inbouwspots en speakers. Zo geniet je niet alleen van goede en sfeervolle verlichting, maar ook van je favoriete muziek tijdens een douche- of badderbeurt. Weet je niet welke verlichting je moet kiezen voor de badkamer? Met waterproof lampen voor de badkamer zit je sowieso goed.

De varianten van een kunststof plafond in de badkamer

Een kunststof plafond voor de badkamer komt in verschillende vormen. Kies je voor een systeemplafond met kunststof plafondpanelen, een kunststof schrotenplafond of een kunststof spanplafond? Denk goed na over je keuze: welk plafond je kiest is bepalend voor de badkamersfeer.

 • Een systeemplafond met kunststof plafondpanelen in de badkamer
Lees verder onder de advertentie

Een systeemplafond is een verlaagd plafond dat bestaat uit een metalen frame waarin in plafondplaten worden gelegd. Kunststof plafondplaten voor de badkamer komen in allerlei afmetingen, van breed tot smal en van rechthoekig tot vierkant. De openingen in het frame van het systeemplafond worden aangepast op de afmetingen van de plafondpanelen die jij kiest.

 • Een kunststof schrotenplafond in de badkamer

Het schrotenplafond is terug van weggeweest. Schroten zijn langwerpige smalle planken die naast elkaar worden geplaatst. Vaak zijn dit houten planken, maar voor de badkamer is een kunststof schroten plafond in houtlook een betere optie. Een kunststof schroten plafond in de badkamer is een mooi alternatief voor brede plafondpanelen.

Lees verder onder de advertentie
 • Een kunststof spanplafond in de badkamer

Ben je op zoek naar superstrakke plafondbekleding voor de badkamer? Ga dan voor een kunststof spanplafond. Dit is een zogenaamd ‘vals plafond’ dat je onder het bestaande plafond monteert. Het is spanplafond is een doek dat op een raamwerk wordt gespannen. Omdat dit doek op maat kan worden gemaakt is het kunststof spanplafond geschikt voor iedere badkamer. Het doek is zeer dun, wat zorgt voor minimaal ruimteverlies. Wil je spots of speakers in het spanplafond (laten) verwerken? Geef dit van tevoren door aan de fabrikant zodat gaten op de juiste plekken gemaakt kunnen worden.

Het kunststof plafond in de badkamer schilderen in 3 stappen

Een groot voordeel van een kunststof plafond in de badkamer is dat je het niet hoeft af te werken. Zowel kunststof plafondplaten als een kunststof spanplafond zijn al mooi en stevig genoeg van zichzelf. Wil je het plafond toch extra afwerken? Het plafond (laten) schilderen is een goede optie. Let wel op: dit kan alleen als je een schrotenplafond of systeemplafond hebt. Een spanplafond kun je niet schilderen. Een kunststof plafond in de badkamer schilderen doe je als volgt:

Lees verder onder de advertentie
 • Stap 1: Maak het plafond goed schoon met water en een ontvetter, bijvoorbeeld ammonia of een zacht schoonmaakmiddel. Gebruik een fijne schuurspons om de kunststof plafondpanelen in de badkamer mee op te ruwen. Dit zorgt voor een betere hechting van de primer en verf.
 • Stap 2: Is het plafond droog? Breng dan een primer aan. Gebruik een goede kwaliteit hechtprimer die geschikt is voor kunststof. Gebruik een viltroller voor de grote oppervlakken en een ronde borstel voor de randen.
 • Stap 3: Zodra de primer goed is uitgehard kun je schilderen. Schilder eerst de randen met een ronde borstel en vul daarna de grote oppervlakken in met een viltroller. Breng eerst wat verf aan in de lengte, rol deze in de breedte uit en eindig weer in de lengte. Zo krijg je een mooi egaal verfresultaat.

Zoek je meer tips over het verven van een plafond? Met deze verftips voor het plafond komt het plafond perfect uit de verf.

Moois voor in de badkamer…

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld via Unsplash | Fotografie Mk-S