WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Kies je voor een bestaand huis of nieuwbouw?

Je hebt besloten te gaan verhuizen, maar hoe ziet jullie nieuwe woning eruit? Lijkt het je geweldig om een oud pand te (laten) renoveren of kies je voor een nieuwbouw woning? Waar moet je rekening mee houden bij het nemen van je beslissing? 

Kiezen voor nieuwbouw

Wanneer je kiest voor nieuwbouw, heb je alle vrijheid van de wereld om de woning naar jouw wensen in te delen. Je kiest je eigen keuken, badkamer en het aantal slaapkamers. Handig, in verband met toekomstige gezinsuitbreiding. Kies je voor een nieuwbouwhuis, dan kies je voor veiligheid, duurzaamheid en goede isolatie. Nieuwbouwhuizen worden gebouwd volgens de laatste veiligheidseisen en met het oog op minder belasting voor het milieu. En daarbij is het klimaat door goede isolatie altijd prettig; in de zomer niet te warm en in de winter niet te koud.

Hoewel een nieuwbouwwoning voor velen een droom is, krijg je wel te maken met veel geregel en kosten die je bij het kopen van een bestaande woning niet hebt. Zo moet je onder andere betalen voor de inschrijfkosten bij het Kadaster, bouw- en eventueel meerwerk. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat een nieuwbouwwoning zelden perfect wordt opgeleverd. Het is daarom ontzettend belangrijk om je huis op gebreken te inspecteren met een deskundig persoon.

houten balken

Renovatie van oudbouw

Kies je voor oudbouw, dan kies je voor karakter en herinneringen. Verweerd hout, krakende vloeren, piepende deuren; ze vertellen je allemaal hun eigen verhaal. Maar laat je niet direct verleiden door oude huizen op mooie locaties, want ze vragen veel aandacht wat betreft onderhoud. Heb je enkel glas? Is het huis goed geïsoleerd? Is er geen kans op lekkage?

Klinkt het renoveren van een oud pand je als muziek in de oren? Bekijk dan eerst hoe goed je spaarpot is gevuld. Voor je aan de slag kunt, is het belangrijk om goed te budgetteren, zodat je niet halverwege de verbouwing zonder geld of met een leeg bouwdepot komt te zitten. Laat daarom voor de aankoop van een pand, een grondige bouwtechnische keuring doen door een gespecialiseerd persoon. Zo kom je achteraf niet voor nare verrassingen en onverwachte kosten te staan. Houd er ook rekening mee dat je niet elk oud pand naar hartenlust mag verbouwen. Daar heb je in sommige gevallen een vergunning voor nodig.

Bron beeld: binnenkijker uit vtwonen juni 2015 | Fotografie Margriet Hoekstra | Styling en tekst Barbara Natzijl

nog meer: vtverbouwen