Hypotheek verhogen voor een verbouwing? Dan moet je dit weten

beeld vtwonen Beeld vtwonen 04-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 04-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek

Er staat een grote verbouwing gepland, misschien wel om je huis te verduurzamen. Maar je loopt tegen één probleem aan: het saldo van je spaarrekening is niet hoog genoeg om al je plannen te bekostigen. Gelukkig hoeft dat ook niet, want er bestaan ook andere manieren om de verbouwing te financieren. Door de hypotheek te verhogen, bijvoorbeeld.

Lees verder onder de advertentie

Hypotheek verhogen? Dit zijn de voordelen

  • Het grootste voordeel is natuurlijk de mogelijkheid om te verbouwen: wanneer je geen gigantische spaarpot hebt, moet het geld van een verbouwing érgens vandaan komen. Een verhoging op je huidige hypotheek kan daar de oplossing voor zijn.
  • Ook is (een deel van) je verhoogde hypotheek fiscaal aftrekbaar, wanneer je het geld gebruikt voor een verbouwing die je woning duurzamer maakt. Dit maakt de lening financieel gezien plots een stuk interessanter.
  • Je woning geldt als onderpand bij de verhoging van een hypotheek, en dat maakt de rente een stuk lager dan het normale tarief. Zeker wanneer je het vergelijkt met de rente op iedere andere soort lening, is dit een relatief laag bedrag.

Zo werkt het

Wanneer de verhoging door de hypotheekverstrekker rond is, wordt het bedrag in een zogeheten bouwdepot gestopt. Het is eigenlijk een ander woord voor een spaarpot, waaruit je kunt putten voor de verbouwing. Doordat het om een tijdelijke verhoging gaat, kun je hier gedurende twee jaar gebruik van maken. Iedere uitgave die je doet voor de verbouwing of verduurzaming van het huis kun je uit dit bouwdepot betalen.

Wanneer is het mogelijk je hypotheek te verhogen voor een verbouwing?

Er zit altijd een maximum op een hypotheek – dat heeft niet alleen te maken met je inkomen, maar ook met de waarde van je huis. Meer dan 100% van de waarde lenen, is nooit mogelijk. De hypotheek verhogen voor een verbouwing behoort dus alleen tot de mogelijkheden wanneer je overwaarde hebt óf als de verbouwing bijdraagt aan een hogere waarde van de woning. Dit laatste is vooral het geval wanneer je een op- of aanbouw realiseert of het huis verduurzaamt. Weten hoeveel je hypotheek precies kan worden verhoogd? Veel banken bieden een gratis calculator aan, zoals ING.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Wat kost een nieuwe keuken?

Dit zijn de kosten voor de hogere hypotheek

Geld lenen kost geld: de welbekende slogan spreekt niets dan de waarheid. Dat geldt dus ook voor het verhogen van je hypotheek voor een verbouwing: sowieso moet je de gemiddelde rente van zo’n 3 tot 4% over de lening berekenen. Maar daarnaast betaal je ook praktische kosten, zoals afsluitkosten voor de ‘nieuwe’ hypotheek en bemiddelingskosten. Hiervoor betaal je gemiddeld tussen de 1000 en 3000 euro. Gelukkig kun je sommige kosten ook aftrekken, je leest hieronder hoe en wat.

Hypotheek verhogen versus tweede hypotheek

Naast de hypotheek verhogen, kun je ook een tweede hypotheek afsluiten. De uitkomst lijkt hetzelfde, maar in de praktijk zijn er toch wat verschillen. Verhogen van de hypotheek wordt ook wel ‘onderhands’ genoemd, en is een onderlinge afspraak met de hypotheekverstrekker. Bij de originele aanvraag wordt de hypotheek dan hoger ingeschreven dan het daadwerkelijke bedrag, waardoor je later meer kunt lenen. Dit kan tijd en stress bij een verbouwing besparen, doordat je niet opnieuw naar de notaris hoeft.

Lees verder onder de advertentie

Heb je er bij de originele aanvraag geen rekening mee gehouden? Dan kun je extra lenen door een tweede hypotheek af te sluiten, bovenop je al bestaande lening. Houd er rekening mee dat er een maximum bedrag aan zit, namelijk 100% van de marktwaarde van je woning ná verbouwing.

Bron: Beeld: vtwonen 04-2021 | Styling Cleo Scheulderman | Fotografie Jeroen van der Spek