WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Ga je een bouwkavel kopen? Dit moet je weten!

Waar te beginnen als je, net als Sonja en Jeroen, zelf een huis wilt bouwen? Stap 1: regel een stuk grond waarop dat droomhuis komt te staan.

Bouwgrond vinden

Heb je al een locatie op het oog? Lokale makelaars weten vaak wel waar bouwkavels zijn of nog komen. Ook kun je bij de Dienst Bouw- en Woningtoezicht van de gemeente checken of er plannen zijn voor de verkoop van zelfbouwkavels. Informatie over waar je een woning mag bouwen (en hoe die er uit moet zien), vind je in het bestemmingsplan van de desbetreffende gemeente. Weet je nog niet waar je grond wilt kopen, dan zijn de websites met kavelaanbod door heel Nederland handig. Zo kun je onder andere zoeken op prijs, oppervlakte en omgeving (van stad tot platteland). Check bijvoorbeeld zelfbouwinnederland.nl en bouwkavelsonline.nl. Grond van particulieren vind je ook via funda.nl en marktplaats.nl.

Kavel kopen checklist

Bij het zoeken naar een kavel, is het goed om rekening te houden met onder meer:

VORM
Een vierkante of rechthoekige kavel is vaak geschikter om een huis op te bouwen dan een lange, smalle kavel.

AFMETING
Past je droomhuis erop? Plus die schuur of werkruimte? Blijft er dan ook nog wat tuin over? En hoe zit het met parkeerplek?

BESTEMMING
Op kavels rust altijd een bepaalde bestemming. Om er ene woonhuis op te mogen bouwen moet het dus een woonbestemming hebben. Heeft het een andere bestemming, bijvoorbeeld agrarisch, kun je proberen het bestemmingsplan te laten wijzigen, maar dat kost vaak veel tijd en of het lukt, is zeer onzeker.

BOUWVOORSCHRIFTEN
Wat mag je bouwen? Heeft de gemeente richtlijnen voor goot- en nokhoogte, oppervlakte, inhoud, bouwstijl? Als er een beeldkwaliteitsplan is vastgelegd, moet je een bepaald type woning bouwen. Met het oog op de toekomst is het goed om te checken of je bijvoorbeeld eerst klein mag bouwen en later uitbreiden, en of je je huis ook weer mag verkopen wanneer je wilt.

SCHOONGRONDVERKLARING
Veel woningbouwers bouwen alleen op bouwrijpe grond. Ofwel: grond met een schoongrondverklaring. Is die verklaring er niet, dan moet je zelf bodemonderzoek laten uitvoeren (wat alleen mag na instemming van de verkopende partij, kosten zijn dan voor eigen rekening) en eventueel vervuilde grond laten saneren. Koop je een bouwkavel in een nieuwbouwplan van de gemeente, dan zorgt de gemeente bijna altijd voor een schoongrondverklaring.

NUTSVOORZIENINGEN
Hoe ver weg liggen ze en wat moet je zelf laten aanleggen?

HARDHEID VAN DE GROND
Hoe moet er gefundeerd worden: heien of beton storten?

OMGEVING
Blijft het uitzicht zo? En de infrastructuur? Zijn er genoeg voorzieningen (school, winkels)? Houd rekening met bestaande en toekomstige bebouwing en wensen.

ADVIES VAN EXPERTS
Laat je goed inlichten door een (bodem)deskundige en/of gespecialiseerde makelaar. Oók over ontbindende voorwaarden, zodat je bent ingedekt wat betreft onder andere het krijgen van een bouw- en huisvestingsvergunning, het rondkrijgen van de financiering, en bodemverontreiniging.

Heb je al een kavel?

Ben je al grondbezitter en wil je deze kavel gebruiken om zelf een huis op te laten bouwen, check dan om te beginnen bij de gemeente of je grond een woonbestemming heeft en wat de bouwmogelijkheden zijn. Ook deze grond moet worden onderzocht en eventuele vervuiling verwijderd, voordat je erop mag bouwen. Verder is het zaak de grond op de hoogte van het maaiveld te brengen en eventuele obstakels te verwijderen (in het geval van bomen is een kapvergunning nodig). Staat er al een huis op je eigen kavel, dan is een sloopvergunning vereist. Vaak is het aantal kuub van dat huis bepalend voor de grootte van de nieuw te bouwen woning. Check dus ook voor zo’n kavel altijd de bouwvoorschriften. En regel tot slot een bouwvergunning.

Wegwijzers voor zelfbouwers

Van bestemmingsplan tot welstandsnota en subsidie voor het bouwen van een eigen woning als CPO (collectief particulier opdrachtgeverschap): handige sites voor zelfbouwers zijn watmagikbouwen.nl, iceb.nl en rijksoverheid.nl (bouwregelgeving).

Kijk voor een kavelprijsindicatie op tx-bouwconsult.nl/informatie/ kavelprijzen

Bron: vtwonen 11-2018 | Fotografie Margriet Hoekstra | Binnenkijken in een stadsvilla in IJburg

nog meer: vtverbouwen