WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Zo verbouw je je slaapkamer

Een oase van rust, dat is wat je slaapkamer moet zijn. Maar hoe bereik je dat? Is een lik verf hier en daar voldoende, of vraagt dit om meer drastische maatregelen? Met deze tips zul jij slapen als een roosje. Slaapkamer verbouwen

Prima basis

Heeft de kamer slechts een opfrisser nodig, dan volsta je door de basis aan te pakken. Zorg ervoor dat het plafond, de plinten en de kozijnen een nieuwe laag verf krijgen. Leg eventueel een nieuwe vloer en kies een mooi behang of een rustgevende verfkleur uit. Ook nieuwe raambekleding doet veel met de ruimte. Dit zijn op het oog kleine ingrepen, maar ongemerkt kunnen de kosten van deze make-over flink oplopen. Stel van tevoren vast hoeveel geld je wilt uitgeven aan de slaapkamer.

Volop kastruimte

Een grote, losse kledingkast kan jouw slaapkamer kleiner laten lijken. Ga na: hoe ziet jouw perfecte kast eruit? Een wandgrote, plafondhoge inbouwkast levert niet alleen een zee aan bergruimte op, maar heeft ook een rustig en ruimtelijk effect. Er zijn online allerlei werkbeschrijvingen te vinden om zo’n kast zelf te maken. Stel zelf de kastinrichting samen. Plafondhoge schuifdeuren ervoor en klaar.

Een andere mogelijkheid is de inloopkast. Heb jij geen extra kamer? Een grote slaapkamer voldoet ook. Zet het bed in het midden van de ruimte en creëer achter het hoofdeinde een muurtje met aan een kant een doorgang. Achter deze roomdivider maak je de inloopkast met een leggedeelte, roedes en een deel voor al je schoenen.

Bad bij bed

Een droom voor velen: een bad in de slaapkamer. Om dit te bereiken, wacht je wel een fikse verbouwing, want de aan- en afvoer van warm en koud water moet worden aangelegd op een ongebruikelijke plek. De meeste kosten zullen dan ook zitten in de vakman die het leidingwerk plaatst. Ga zorgvuldig op zoek naar een goede aannemer en check ook het artikel ‘Stap voor stap verbouwen’.

Openslaande deuren

Heb je het geluk dat jouw slaapkamer aansluit op de tuin of het balkon? Met openslaande deuren creëer je een echt wauw-effect. De deuren zorgen bovendien voor een enorme lichtopbrengst en ’s zomers heb je het gevoel buiten te slapen.

Verlichting

Er zijn slechts drie soorten verlichting nodig in de slaapkamer. Maak een verlichtingsplan met daarin:
1. Basisverlichting die de hele slaapkamer verlicht. Kies je voor een plafondlamp, of verlaag je het plafond voor inbouwspots?
2. Lampjes voor naast het hoofdeinde. Zacht licht, van 200 lumen zorgt voor sfeer in de slaapkamer.
3. Een leeslampje. Je kunt dit ook combineren met de lampjes naast het bed. Kies dan voor een lamp met een hoger aantal lumen (500) die dimbaar is.

nog meer: vtverbouwen