WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Stap voor stap: verbouwen

Je hebt de knoop doorgehakt: jouw droom-verbouwing gaat door. Maar hoe pak je dat aan? Als je de volgende stappen volgt, houd je de touwtjes in handen. verbouwen

Stap 1: het plan

Maak een moodboard voor de ruimte die je wilt verbouwen. Online kun je dat bijvoorbeeld doen op Pinterest en Polyvore. Welke sfeer wil je neerzetten, welke materialen ga je daarvoor gebruiken en –niet onbelangrijk- wat mag het kosten en hoe ga je dat financieren? Laat je inspireren door Pinterest, Instagram, woonwinkels, leuke woonblogs en natuurlijk de woonbladen.

Teken op ruitjespapier op schaal de ruimte en wat je daar allemaal in kwijt wilt. Ben je niet helemaal zeker van je zaak, plak dan in de ruimte zelf met maskingtape de omtrek van de meubels die je wilt plaatsen. Past het?

Stap 2: de aannemer

Tenzij je zelf heel handig bent, ga je op zoek naar een goede aannemer. Vraag aan familie, vrienden en kennissen of zij ervaring hebben met iemand of plaats de opdracht op Kluswebsite.nl. Laat minimaal drie aannemers een offerte uitbrengen. Zoek online naar beoordelingen over de aannemer. Houdt hij zich bijvoorbeeld wel aan de planning? Uiteindelijk maak je een keuze gebaseerd op prijs, kwaliteit en op klik.

Stap 3: definitief plan

Samen met de gekozen aannemer maak je het definitieve plan voor de verbouwing. Hierin zit de bouwtekening, staan jullie afspraken zwart op wit en de prijsafspraak. Spreek ook af hoe jullie omgaan met eventueel meerwerk. Is dat risico voor de aannemer of voor jou? Het is verstandig sowieso 5% van het budget te reserveren voor onvoorziene kosten.

Stap 4: vergunningen

Bij de gemeente kun je eenvoudig nagaan of je voor jouw verbouwing een vergunning nodig hebt en hoe je die aanvraagt. De aannemer kan je hierbij helpen.

Stap 5: financiering

Een verbouwing betaal je in delen. De aannemer zal voor aanvang al wat geld willen zien. Het laatste stukje van de rekening betaal je pas na de oplevering. Voor slechts weinig mensen geldt dat ze een grote verbouwing uit eigen middelen kunnen financieren. Lenen kan dan een uitkomst zijn, mits je het verantwoord doet.

Stap 6: uitvoering

De aannemer gaat aan de slag. Vaak is het zo dat hij de klus niet zelf klaart, maar daar vakmannen uit zijn eigen netwerk voor inschakelt. Houd altijd zelf in de gaten of de gemaakte afspraken worden nagekomen en trek bij de aannemer aan de bel als je ergens over twijfelt of niet tevreden bent.

Stap 7: oplevering

Nadat de verbouwing is afgerond, komt de aannemer nog een keer langs om samen met jou het geleverde werk te bekijken. Als er nu nog gebreken zijn, maken jullie samen een lijst met punten die zullen worden verbeterd. Pas als alle punten naar wens zijn opgeleverd, betaal je het laatste deel van de rekening.

nog meer: vtverbouwen