WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Erker aanbouwen? 6 dingen om rekening mee te houden

Het is de ideale plek om een gezellige (lees)hoek te creëren en door de extra raampartijen schijnt er meer zonlicht de kamer in. Kortom: een erker aanbouwen zorgt voor licht, ruimte én sfeer. Maar wat zijn de kosten van zo’n erker? En hoe zit het met vergunningen, stijlen en afmetingen? 

wandkast
Bij de boekenkast Flexa Creations muurverf Camouflage Green, rechts op de muur Worthy Clay, boekenplank en bureau Flexa Strak in de Lak lak Woudgroen (flexa.nl). Boekenkast en bureau op maat gemaakt, prijs op aanvraag (remmers-design.nl). Deuren van zwart gecoat aluminium, prijs op aanvraag (gewoongers.nl). Armstoel Tulip van Household Hardware € 365,- (eijerkamp.nl). Zeegras manden op de vloer onder bureau van Bloomingville € 125,-, manden op de kast van Compactor vanaf € 17,35, manden in de kast van Compactor € 25,99, kandelaars Metal Black van vtwonen € 19,95, tafellamp Luminous Circle van HKliving € 157,- (vtwonen.nl). Spiegels vanaf € 19,50 (weldaad.com). Manden onder de kast niet meer verkrijgbaar (ikea.nl). Overig privébezit. 8 Flexa Strak in de Lak lak & Flexa Easycare Muren muurverf Saliegroen. Gordijnen Lill, per 2 € 3,99 (ikea.nl). Vloerlamp Philine van Lucide € 149,95 
(vtwonen.nl). Kunstwerken boven de haard gemaakt door Marlies Hoevers, prijs op aanvraag (hoeversid.com). Elementenbank Vint van HKliving vanaf € 2074,-, vloerkleed Afghano van Eijerkamp Collectie € 3078,-, plaid € 59,95 (eijerkamp.nl).

Erker aanbouwen: 6 tips

Een erker is een kleine uitbouw aan de gevel, meestal in een ronde, vierkante of veelhoekige vorm. Niet alleen zorgt een erker voor een grotere omvang van de kamer, hij voegt ook karakter toe. Meer licht, ruimte én sfeer: wie wil dat nou niet? Ga je een erker aanbouwen, houd dan rekening met deze 6 dingen:

1. Uitbouw, serre of erker?

Wil je wat extra leefruimte in huis en denk je eraan om een aanbouw te (laten) plaatsen? Dan kun je over het algemeen uit deze drie opties kiezen:

  • Een ‘reguliere’ uitbouw 
  • Een serre 
  • Een erker 

Alle drie de opties worden aan de gevel van je huis gebouwd. Toch bestaan er wel degelijk verschillen tussen de drie.

Verschillen tussen een erker en een uitbouw:

  • Een erker zorgt niet alleen voor extra vierkante meters, maar ook voor extra sfeer en karakter aan de binnen- én buitenkant van het huis. Een uitbouw zorgt ‘slechts’ voor meer ruimte. 
  • Daarbij is een erker meestal kleiner dan een uitbouw. Een erker wordt maximaal 6 vierkante meter, een uitbouw kan dubbel zo groot worden.

Verschillen tussen een erker en een serre:

  • Een erker staat in open verbinding met het huis. Een serre is gescheiden van de ruimte door bijvoorbeeld een schuifdeur.
  • Bovendien heeft een serre meestal meer raampartijen dan een erker.

LEES OOK
Buiten naar binnen halen? Dit wil je weten over een serre aanbouw

2. Vergunning

Voor het (laten) bouwen van een erker aan de voorkant of zijkant van een bestaande woning, heb je altijd een bouwvergunning nodig. Plaats je de erker aan de achterkant van het huis? Dan is een vergunning niet altijd nodig. Check hiervoor het bestemmingsplan, de welstand en het bouwbesluit. Informeer hierover bij je gemeente. 

erker
Flexa Creations muurverf op het plafond Stylish Pink, op de muren Urban Taupe (flexa.nl). Raambekleding prijs op aanvraag (woninginrichting-aanhuis.nl). Kunstwerk boven de bank De Kus van Gustav Klimt € 91,-, kunstwerk boven de tv Botanische print judaspenning € 105,- (werkaandemuur.nl). 4-zitsbank € 1319,-, vloerkleed Pebble van Bodilson € 299,- (eijerkamp.nl). Porseleinen wandlampen van Kikke & Hebbe, per stuk € 179,- (abeltosh.com). Vloerlamp Shelby € 189,-, roze fauteuil Spike € 329,-, dressoir Barbier in kleur Walnut € 589,- (zuiver.com). Televisie The Frame met gepersonaliseerde vtwonen-lijst in kleur Flax, prijs op aanvraag (samsung.com). Salontafel van Zuiver € 119,-, roze schaal € 25,90, plaid € 49,95, roze kussen op de bank € 23,95, kussen met rode print van HKliving € 24,95, rond fluwelen kussen € 34,95, roze kussen met gouden print € 36,90, langwerpig kussen € 47,50 (vtwonen.nl). Vaas Speckle € 45,- (klevering.nl). Bank en overige kussens in de erker op maat gemaakt.

3. Grootte van de erker

Hoeveel je mag aanbouwen aan het huis en wat dus de toegestane grootte is van een erker, ligt aan de regelgeving van de gemeente waarin je woont. Vraag dus voldoende informatie op voordat je een erker gaat aanbouwen. Enkele richtlijnen zijn dat een erker….

  • gemiddeld 3 x 1 meter groot is
  • maximaal 1,2 meter mag uitsteken (in sommige gemeenten is dit minder)
  • anders en kleiner moet zijn dan een aanbouw

4. Verschillende stijlen

De ene erker is de andere niet. Ze komen in verschillende stijlen en afwerkingen. Je kunt een erker perfect laten aansluiten op de gevel van het huis. Een afweging die je moet maken is de vorm van de erker. Krijgt hij een rechthoekige of halfronde vorm? Bovendien zijn er ontzettend veel opties als het gaat om nieuwe kozijnen plaatsen. Ga je voor kunststof, houten of aluminium kozijnen? En welke beglazing je plaatst in die kozijnen is ook nog een studie op zich. Alles over HR++-glas lees je hier

5. Kosten van erker aanbouwen

De kosten voor het aanbouwen van een erker liggen meestal tussen de € 4.500 en € 10.000. Vooral de breedte en diepte van de erker hebben impact op de uiteindelijke prijs. Een gemiddelde erker van 3 meter breed is zo’n € 4.500, maar tel je daar 1 meter bij op, dan ligt het bedrag zo’n € 1.000 hoger. Daartegenover staat natuurlijk een stijging van de woningwaarde.

Twijfel je nog tussen een erker en een reguliere aanbouw? Dan is het goed om te weten wat een aanbouw kost én wat het oplevert

6. Erker stylen

Is de erker gebouwd, dan komt misschien wel het leukste gedeelte: de styling. Door de aparte vorm is het inrichten van een erker wat lastiger dan bij de rest van de woning. Van knusse leeshoek tot zonnige werkplek: met deze 4 ideeën voor de erker helpen we je een eind op weg. 

Moois voor in de erker…

nog meer: vtverbouwen