Een hangtoilet plaatsen: zo doe je dat als een pro

 Fontein Tank in kleur Concrete Black, 40x22x10 cm(bxdxh) € 299,- (ook in Concrete en in White, hoogte5,5 cm), metalen onderstel Fontein Frame in Zwart,40x22x30 cm (bxdxh) € 339,-, hendel wastafelkraanGrip in kleur Black Steel € 459,- (ook in Charcoal, Bronze,Brushed en Chrome en met twee hendels), wandtegelMediterranea in kleur mat Camouflage, 3,2×40 cmper m² € 61,75, vloertegel Classic Black mat, 74×74 cmper m² € 73,05 (ook in 74×148, 30×60 en 7,3×30 cm).M.m.v. tegeldepot (toilet), ikea.nl (vaas), vtwonen.nl (fotolijsten). Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans
Beeld vtwonen collectie 08-2020 badkamer | styling Kim van Rossenberg | fotografie Sjoerd Eickmans

Het mag dan wel het kleinste kamertje in huis zijn, ook je toilet moet een fijne ruimte zijn. Lekkere geurkaarsen, een chique handdoek en mooie schilderijtjes maken de ruimte af, maar het draait natuurlijk maar echt om één ding: de toiletpot. Steeds meer mensen kiezen ervoor een hangtoilet te plaatsen, omdat het voor een rijke uitstraling zorgt. Is jouw toiletpot aan vervanging toe? Lees hier waarom je voor een hangend exemplaar wilt gaan (én lees meteen alles over de bevestiging van de pot).

Lees verder onder de advertentie

De wand- en vloertegels en de wastafel te zien op de foto hierboven komen uit de vtwonen collectie. Verkoopadressen vind je hier.

Dit zijn de voordelen van een hangtoilet

Hoeveel tijd in je leven besteed jij op de toiletpot? Als je het allemaal bij elkaar optelt, is dat aardig wat. De toiletruimte verdient dus dezelfde aandacht als andere kamers in je huis. Niet alleen de juiste tegels en afwerking zorgen voor een mooie uitstraling, ook de keuze van de toiletpot doet ertoe. Een fijne keuze: het hangtoilet. Ga je voor een hangende pot, dan ziet je ruimte er meteen verzorgd uit. Maar een toilet aan de muur bevestigd heeft meer voordelen:

 • Doordat het niet op de grond staat, is de vloer eronder eenvoudiger schoon te maken.
 • Ook lijkt de ruimte optisch groter doordat je een groter oppervlakte van de vloer kunt zien.
Lees verder onder de advertentie

Het enige nadeel dat: het kost meer moeite en tijd om ‘m te installeren dan een staande pot zou doen. Als je het ons vraagt is die tijd het meer dan waard.

Uit deze materialen kun je kiezen

De pot zelf is in de meeste gevallen van porselein gemaakt, maar de muur waaraan je ‘m bevestigt kan uit verschillende materialen bestaan, die allemaal een andere uitstraling aan het kleinste kamertje in huis meegeven. Zo kun je kiezen voor een plexiglas plaat wanneer je van een eenvoudige uitstraling houdt, maar de plaat kan ook van hout zijn wanneer je een warmere sfeer in huis wilt creëren. Hoewel een hangpot extra lastig aan tegels te bevestigen is, kan dit natuurlijk ook. Op deze manier kun je voor elke kleur en soort kiezen die je maar wilt.

LEES OOK
Deze items zorgen voor een luxe uitstraling op het toilet

Lees verder onder de advertentie

Hoe bevestig je een hangtoilet?

Een hangtoilet plaatsen is geen eenvoudige klus en kost aardig wat tijd. Zeker wanneer je een staande pot vervangt door een hangende. Heb je twee linkerhanden, dan kun je hier dus het best een professional voor inhuren. Wie wel wat ervaring met klussen heeft en de klus aandurft, kan onderstaand stappenplan volgen.

 • Bepaal allereerst de plek van je nieuwe toilet: vaak is dit dezelfde plek als waar je toilet nu staat, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn. Sluit de hoofdkraan én het kraantje van de watertoevoer naar de stortbak af en trek voor de laatste keer door. Dan is al het water weg en stroomt de ruimte niet onder.
 • Draai met een waterpomptang de watertoevoerkraan van de pot af, zodat je deze niet per ongeluk sloopt.
 • Tijd om te slopen! Het oude toilet zal plaats moeten maken voor een nieuw pot.
 • Plaats het frame van het hangtoilet en maak het vast met schroeven. Houd er rekening mee dat het reservoir nog moet worden gewerkt, en dat de wandtoiletpot verder de ruimte inkomt.
 • Sluit de meegeleverde buizen op het riool aan, om ervoor te zorgen dat je goed kunt doortrekken. Ook de zogeheten hoekstopkraan kan op dit moment bevestigd worden aan het reservoir. Gelukt? Sluit ‘m vervolgens aan op de waterleiding en bevestig de draadeinden.
 • Dek de waterleiding, de rioolpijp en het zojuist ingebouwde reservoir af voordat je een frontplaat toevoegt. Deze plaat zorgt voor een strak uiterlijk, waardoor je geen technische snufjes van het toilet meer ziet. Dit doe je door de plaat op maat te snijden, en met schroeven vast te zetten tegen het frame.
 • Bevestig de meegeleverde aansluitstukken aan het hangtoilet en zaag de stukken op maat. Wanneer je dit precies doet, kun je de pot daarna eenvoudig aan het frame vastzetten.
 • Schroef het toilet vast met moeren en werk netjes af met een kitrand.
 • Monteer de onderplaat van de spoelknop en plaats het bedieningspaneel eroverheen. Een toilet is immer niks zonder spoelknop.
 • Plaats als laatste de zitting op de pot, et voilà: je hebt een prachtig hangtoilet.

Deze stappen nog gedetailleerder volgen, of wil je er illustraties bij zien? Karwei schreef de uitgebreide versie van het stappenplan ‘hangtoilet plaatsen’.

Lees verder onder de advertentie

Op deze hoogte hang je een toiletpot

Een gemiddelde toiletpot wordt op zo’n 40 tot 45 centimeter hoogte van de vloer gehangen. Ben je slecht ter been of wil je een levensloopbestendige verbouwing van de wc? Dan is het verstandig om de pot iets hoger te hangen en voor een hoogte van ongeveer 50 centimeter te kiezen. Dit maakt zitten eenvoudiger en zorgt ervoor dat je minder ver door de knieën hoeft te buigen.

Dit zijn de gemiddelde kosten van een inbouwtoilet

Hoewel het plaatsen van een hangtoilet een lastige klus is voor thuisklussers, heeft een professional het zo geklaard. Hierdoor hoef je ook geen duizenden euro’s kwijt te zijn om een hangtoilet te plaatsen. Gemiddeld kun je op zo’n 200 tot 300 euro rekenen voor het toilet en alle benodigdheden zelf. Laat je de pot plaatsen door een vakman of -vrouw? Tel er dan nog eens 200 tot 300 euro bovenop. Let wel: deze kosten zijn enkel voor de pot zelf. Meestal kiest men ervoor meteen de hele toiletruimte te verbouwen, waardoor er ook kosten van een nieuwe wastafel, tegels en accessoires bijkomen. Uiteraard ben je dan een groter bedrag kwijt – maar daar krijg je dan wel een fijne ruimte voor.

Bron: Beeld: vtwonen 08-2020 collectie badkamer

Lees verder onder de advertentie