WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Bedbodem, de basis

Er zijn heel wat verschillende soorten bedbodems te koop. Welke zijn dat en wat doen ze? Wij zetten ze voor je op een rij.

slaapkamer-bodem-bed

Lattenbodem

Een lattenbodem bestaat uit individueel verende latten. Het aantal latten en de breedte ervan kan per bodem sterk variëren. Maar hoe smaller de lat, des te flexibeler deze wordt. Kwalitatief goede lattenbodems zijn opgebouwd uit tenminste 24 latten, maar bij voorkeur uit 42. De latten dienen daarbij twee aan twee geplaatst te zijn in een flexibele houder. Hierdoor kunnen de latten onafhankelijk van elkaar bewegen. Het materiaal van de latten varieert: van beukenhouten lagen die aan elkaar zijn verlijmd tot kunststof veerribben of aluminium latten. Een lattenbodem dient na ongeveer tien jaar te worden vervangen. Lattenbodems zijn geschikt voor polyether, koudschuim-, traagschuim-, latex- en pocketveringmatrassen. Voor gebruik met een pocketveringmatras moet de lattenbodem over tenminste 24 latten beschikken in verband met de benodigde individuele ondersteuning van de pocketveren.

Spiraalbodem

De bedspiraal is opgebouwd uit een net van verschillende spiraalveren. Deze veren worden met elkaar vervlochten tot een verende bedbodem. Spiraalbodems zijn weliswaar comfortabel, maar minder veerkrachtig dan bijvoorbeeld een lattenbodem. Een spiraalbodem sluit strak aan op het matras, maar ventileert door de open structuur toch uitstekend. De spiraal in de bodem kan in de lengte of in de breedte gespannen zijn. Het is aan te raden te kiezen voor een spiraal die dwars, dus in de breedte gespannen is, om een zogenaamd hangmateffect te voorkomen. Een spiraalbodem heeft een lange levensduur; hij gaat tot wel twintig jaar mee. Spiraalbodems zijn met name geschikt voor matrassen die een hoog ligcomfort hebben, bijvoorbeeld pocketveren- en traagschuimmatrassen.

Boxspring

De letterlijke vertaling van boxspring is ‘doos met veren’. Het is een soort matras op pootjes. De kern van de boxspring bestaat veelal uit een metalen binnenvering die wordt afgedekt met schuim. In de praktijk wordt de term boxspring vaak gebruikt voor de combinatie van een matras en een boxspring-bedbodem. Maar een boxspring is in wezen alleen de bedbodem. Een boxspring-combinatie is in vele materialen en designs verkrijgbaar en is daarom eenvoudig aan elke interieurstijl aan te passen. De levensduur van een boxspring-bedbodem is doorgaans tien jaar. De boxspring-bedbodem kan voor elk type matras worden gebruikt, maar in de praktijk wordt de boxspring meestal geleverd met een pocketveren-, koudschuim- of traagschuimmatras.

Schotelbodem

Een schotelbodem is opgebouwd uit een groot aantal kunststof schotels die individueel op een lattenframe zijn geplaatst. De schotels kunnen onafhankelijk van elkaar bewegen en veren. Hierdoor ontstaat een soepele en verende, maar tegelijkertijd stevige bedbodem. Schotelbodems bieden een goede ventilatie en zijn over het algemeen in de middelste prijsklasse te vinden. De levensduur van dit soort bedbodems is ongeveer dertig jaar. Schotelbodems zijn met name geschikt voor koudschuim- en traagschuimmatrassen, maar kunnen ook voor pocketverenmatrassen worden gebruikt.

Bron: vtwonen home guide 2015

nog meer: vtverbouwen