Coax aansluiten? Zo doe je dat

Televisie The Frame, 55 inch € 1069,-, teakhouten lijst The Frame € 258,-, met afbeelding uit de Art Store (samsung.nl). Metalen dressoir Pebble, 159x40x55 cm (bxdxh) € 1795,-, wilgenhouten doos € 39,95, gemêleerd kussen, 60×40 cm € 49,95, rond hennep vloerkleed, 250 cm (Ø) € 529,-, metalen bijzettafel Cream rechts € 424,95 (hkliving.nl). Handgemaakte schemerlamp Lampara W € 299,95 (lanena-home.com). Bruine vaas Long Face van Bloomingville € 49,90, matzwarte kandelaars, 20 cm (h) per stuk € 15,25, lichtroze vaas van Pols Potten op bijzettafel, set van 3 € 220,-, poef Pearl XL, 80×28 cm (Øxh) € 169,- (vtwonen.nl). Grijze metalen salontafel Floss € 299,-, lichtgroene staande lamp Floor € 285,- (zuiver.nl). Plaid, 220×200 cm € 45,99 (zarahome.nl). Overig privébezit. Beeld JA | vtwonen 02-2022 | styling Esther Jostmeijer | fotografie Bart Brussee | assistentie Esther de Leeuw, Fleur Kant, Monique Vink | met medewerking van Combitex
Beeld JA | vtwonen 02-2022 | styling Esther Jostmeijer | fotografie Bart Brussee | assistentie Esther de Leeuw, Fleur Kant, Monique Vink | met medewerking van Combitex

Via een coaxkabel komen internet, radio en televisie het huis binnen. Je gebruikt ‘m als je bekabeld internet hebt en/of als je televisiekijkt via de kabel of satelliet. De coax sluit je aan op een antennedoos. Ontdek wat een coaxkabel precies is, hoe hij werkt, welke soorten coaxkabels er zijn en leer zelf een coax aansluiten.

Lees verder onder de advertentie

Wat is een coaxkabel?

Een coaxkabel, ook wel een coaxiale kabel genoemd, is een tweepolige kabel die zorgt voor de overdracht van beeld en geluid. Tweepolig wil zeggen dat de kabel uit twee polen, ofwel uit twee geleiders, bestaat; een binnen- en een buitengeleider. De binnengeleider wordt omwikkeld met de buitengeleider, een speciaal isolatiemateriaal en een beschermlaag. Door de coax aan te sluiten op een antennedoos kun je internet gebruiken en tv-kijken via de kabel of satelliet. Omdat er op steeds meer plekken glasvezel wordt aangelegd kom je coaxaansluitingen steeds minder tegen. Je vindt ze vooral in oudere huizen en wijken waar de bekabeling nog niet is vervangen door glasvezel. In nieuwbouwhuizen en -wijken wordt vaak direct glasvezel gelegd. Een coaxaansluiting aanleggen in huis is een flinke klus die je het best laat uitvoeren door een klusjesman of elektricien.

‘Door de komst van digitale tv en glasvezel is de coaxkabel steeds minder nodig. In nieuwbouwhuizen en -wijken wordt vaak direct glasvezel gelegd. Toch worden veel huizen ook nog van een coaxaansluiting voorzien. Bewoners kunnen dan zelf kiezen van welke kabel ze gebruik willen maken.’

Frank Everaardt Hoofdredacteur Hardware Info

Hoe werkt een coaxkabel?

Als je thuis een coax wilt aansluiten vraag je je misschien af: ‘hoe werkt een coaxkabel?’. Het is een vrij technisch verhaal, maar simpel gezegd vervoert een coaxkabel radio- en televisiesignalen van buiten het huis naar binnen en zorgt hij ervoor dat er bijna geen stoorsignalen naar binnen of buiten kunnen lekken zodat jij ruisvrij tv-kijkt, naar de radio luistert of kunt internetten.

Lees verder onder de advertentie

‘Veel (oudere) huizen hebben coaxkabels van te lage kwaliteit. Deze kunnen voor problemen zorgen met de huidige toepassingen die om een betere kwaliteit vragen. Denk aan haarscherp tv-kijken en razendsnel internetten. Als je meerdere televisies en internet op de coax wilt aansluiten, kun je soms een versterker nodig hebben om televisie van goede kwaliteit te hebben. Daarnaast geldt bij coaxkabels dat goedkoop vaak duurkoop is. Je kunt dus beter meteen voor een iets duurdere maar ook betere kabel kiezen.’

Frank Everaardt Hoofdredacteur Hardware Info

Coax aansluiten: welke soorten kabels zijn er?

Als je een coaxkabel gaat aansluiten kun je kiezen uit verschillende soorten. De meest voorkomende kabels zijn de plug-and-play coaxkabel met en zonder connector

1. Een plug-and-play coaxkabel

Een plug-and-play coaxkabel met connector is een kabel die direct klaar is voor gebruik. Via de connector kun je een coaxkabel namelijk aansluiten op het modem of de tv . Een aandachtspunt van de plug-and-play kabel is dat hij alleen verkrijgbaar is in een vaste lengte. Als de kabel te lang is kun je hem niet inkorten en moet je het restant wegwerken. Bij een coaxkabel zonder verbinder bepaal je zelf de lengte door hem op de gewenste plaats af te knippen. Op deze kabel moet je nog wel zelf een connector monteren.

Lees verder onder de advertentie

2. Een coaxkabel zonder connector

Een coaxkabel zonder connector is, zoals de naam al doet vermoeden, alleen een kabel. Als je deze coax wilt aansluiten moet je er zelf een verbinder op monteren. Hiervoor heb je een kabelstripper, een kabelmes en een papegaaibektang nodig. Volg vervolgens deze stappen:

  1. Plaats de kabelstripper op het punt waar je de kabel wilt afknippen en draai hem twee of drie keer rond. Dit maakt het omhulsel van de kabel los, zodat je het gemakkelijk kunt verwijderen. Je ziet nu de buitenmantel, gemaakt van pvc.
  2. Snijd de buitenmantel half in en scheur hem vervolgens af. Draai de isolatie die om de koperen kern zit los, maar verwijder hem niet. Je laat hem dus op de kabel zitten.
  3. Sla met het kabelmes voorzichtig de losse draden naar achteren. Zorg ervoor dat je de draden niet aanraakt. Verwijder nu het isolatiemateriaal van de kern.
  4. Steek de connector over de kabel en zorg dat de kern iets uitsteekt.
  5. Knip met de papegaaibektang de kern af. Let op: als je een F-connector over de kabel plaatst moet de kabelkern 2 millimeter buiten de connector uit blijven steken. De kabel is klaar voor gebruik.
Televisie The Frame 32 inch € 429,-, verwisselbare walnoothouten lijst The Frame € 129,- (samsung.nl). Kast in kleur Skimming Stone 241 van Farrow & Ball AFMETING € XXX,- (combitex.nl). Handgemaakte ovalen wandlamp NAAM € 299,- (lanena-home.com). Sofa Hunter bestaat uit diverse losse onderdelen: poef € 419,-, element met rug € 1009,-, element zonder rug € 419,- (zuiver.nl). Bruin sierkussen met pompons van MERK € 29,95, roze bijzettafel van MERK € 159,-, vaas van MERK AFMETING € 47,95 (vtwonen.nl). Hennep vloerkleed 180×280 (bxl) € 395,-, olijf/nude-kleurig abstract kunstwerk (rechts) 100×120 cm (bxh) € 549,-, okergeel kunstwerk boven tv van 43x4x53cm (bxdxh) € 329,-, taupekleurig wandornament Face € 37,95, crèmekleurige bijzettafel 38×36 cm (Øxh), wijnglazen met groene voet € 9,95, okergele lamp Triangel € 149,- (hkliving.nl). Stoffen kunstwerk in eikenhouten lijst € 89,-, kunstwerken in lijst op kast, per stuk € 69,- (sur-atelier.nl). Bruine en beige katoenen plaids in dressoir 130×170 cm per stuk € 45,99 (zarahome.com). Donkerbruin plaid rechts in dressoir 130×170 cm (bxl) € 65,- (maisonnl.com). Overig privébezit. Beeld vtwonen 02-2022 |  Styling Esther Jostmeijer | Fotografie Bart Brussee
Beeld vtwonen 02-2022 | Styling Esther Jostmeijer | Fotografie Bart Brussee
Lees verder onder de advertentie

Een coaxkabel aansluiten op de televisie is een gemakkelijke klus

Bekijk deze video
Om te zien hoe je zelf een F-connector op een coaxkabel aansluit

Welke coaxaansluiting heb ik nodig?

Als je een coax wilt aansluiten moet je eerst weten welke coaxaansluiting je nodig hebt. Er bestaan namelijk verschillende soorten connectoren: IEC-connectoren en F-connectoren. Van beide types bestaat er een mannelijke en een vrouwelijke variant. Ze lijken qua uiterlijk erg op elkaar, maar ze zijn niet hetzelfde. Het verschil zit hem hierin: bij een IEC-connector zit de kabelkern volledig in de verbinder, terwijl de kabelkern bij een F-connector iets uitsteekt. Hierdoor past een IEC-connector niet op een F-aansluiting en andersom.

Lees verder onder de advertentie

‘Hoewel je een F-connector kunt gebruiken is die niet altijd geschikt. F-connectors gebruik je zelden voor het aansluiten van apparatuur, behalve bij satelliet. Meestal heb je een IEC-connector nodig.’

Frank Everaardt Hoofdredacteur Hardware Info

Een coaxkabel aansluiten op de tv

Een coaxkabel aansluiten op de tv is een vrij gemakkelijk klus. Hiervoor heb je een coaxkabel met aan de ene kant een mannelijke IEC-connector en aan de andere kant een vrouwelijke IEC-connector nodig. De mannelijke variant past op de tv en de vrouwelijke past op de coaxaansluiting in de muur. Om de coax aan te sluiten plug je de mannelijke connector in de tv en de vrouwelijke in de coaxwandcontactdoos in de muur.


Als de coax is aangesloten werk je de kabel weg achter de tv of in de tv-kast. Zo valt hij niet op. Ook de tv zelf hoeft niet altijd op te vallen. Met deze tips verwerk je de tv stijlvol in het interieur. En bij een coax aansluiten wil je natuurlijk niet dat de kabel in het zicht ligt. Ontdek hoe je kabels en snoeren mooi wegwerkt.

Lees verder onder de advertentie

Een coaxkabel aansluiten op het modem

Als je bekabeld internet wilt gebruiken kun je een coax aansluiten op het modem. Ook dit gaat vrij eenvoudig. Net als bij de tv sluit je de coaxkabel direct op het modem en op de coaxwandcontactdoos aan. Het modem heeft een mannelijke F-connectoraansluiting. De coaxwandcontactdoos een vrouwelijke IEC-connector. Plug beide varianten in en het modem is klaar voor gebruik.

Een coaxsplitter aansluiten

Een coaxsplitter zet één signaal om in meerdere signalen. Zo kun je dus met één coaxaansluiting tv-kijken op meerdere toestellen. Als je een coaxsplitter wilt aansluiten kun je kiezen uit twee typen splitters: de IEC-connector-splitter, ook wel coaxsplitter genoemd, en de F-connector-splitter. Als je één verbinding wil splitten naar twee gebruik je een coaxsplitter. Wil je één verbinding splitten naar drie of meer verbindingen? Kies dan voor een F-connector-splitter. Hiermee split je het signaal in maximaal acht verbindingen. Om hem te kunnen gebruiken moet je de splitter altijd verbinden met de coaxwandcontactdoos. Plug de splitter in de coaxwandcontactdoos en plug daarna het gewenste aantal coaxkabels in om het radio- tv- of internetsignaal te splitten naar meerdere apparaten.

Bron: Beeld 1: vtwonen 02-2022 | styling Esther Jostmeijer | fotografie Bart Brussee | Beeld 2: vtwonen 02-2022 | Styling Esther Jostmeijer | Fotografie Bart Brussee

Lees verder onder de advertentie