WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

10 vragen aan de architect

Een architect kan een ontwerp voor jouw verbouwdroom maken en zelfs je hele verbouwing begeleiden. We vroegen architect Tom Valks hoe dat in z’n werk gaat. Architect verbouwen

1. Waar begin je als je voor het eerst bij een opdrachtgever komt?

“De architect komt naar de mensen toe om kennis te maken en te horen wat de plannen zijn. Daarnaast komen in zo’n eerste gesprek een aantal onderwerpen aan bod: met welke regelgeving hebben we vanuit de gemeente te maken, wat is het budget, welke verwachtingen zijn er vanuit de klant naar de architect toe en natuurlijk de wensen met betrekking tot de verbouwing. Zo krijg ik een beeld van de opdrachtgever en kan de opdrachtgever peilen of hij een goed gevoel bij mij heeft.”

2. Wat kan de opdrachtgever doen aan voorbereiding op die eerste ontmoeting?

“Het is niet noodzakelijk, maar het is fijn om de tekeningen van de woning bij de hand te hebben. Dat praat niet alleen makkelijker, maar daarmee kan ik ook gericht een schets maken. Je wilt tenslotte spijkers met koppen slaan. Daarnaast is het fijn als de bewoners al weten wat ze ongeveer willen uitgeven. Misschien willen ze zelf wel het een en ander doen of willen ze juist alles overlaten aan de architect. Dat laatste kan gaan over het begeleiden van de hele verbouwing, maar ook over het uitzoeken van de juiste spullen.”

3. Waar let jij op?

“Tijdens die eerste ontmoeting maak ik niet alleen kennis met de bewoners, ik maak ook een analyse van het bestaande gebouw. Wat voor pand is het? En passen de plannen van de bewoners er echt bij, of is het misschien beter om te kijken naar alternatieven die beter op de woning aansluiten.”

4. Waarin verschilt het werk van de architect en van de stylist?

“Er wordt een stylist ingeschakeld als het echt om een interieurklus gaat. Dus wil je een nieuwe zithoek of raambekleding, of moet je hele interieur een andere uitstraling krijgen? Dan ga je in gesprek met een stylist. Op het moment dat jouw woonwens bouwkundig is, schakel je een architect in.”

5. Wat kan de opdrachtgever van de architect verwachten?

“Na het eerste gesprek maak ik een globale schets van het idee dat de opdrachtgever heeft. Dan kan er vervolgens een offerte worden uitgebracht. Dat is dus niet de offerte van de volledig uitgewerkte bouw, maar echt alleen van de kosten van de architect.”

6. Is de architect bij de hele verbouwing betrokken?

“Dat verschilt per opdrachtgever. De een vindt het fijn als ik van A tot Z bij de verbouwing betrokken ben; voor de ander is het genoeg als ik de tekeningen en de vergunningen heb verzorgd. Ik vind het zelf het prettigst als ik in elk geval tot en met de aanbesteding betrokken ben. Dan weet ik wie de verbouwing gaat uitvoeren en heb ik naast de tekeningen ook de technische beschrijving gemaakt. Daarin staan zijn bijvoorbeeld garantiestellingen en betalingscondities vastgelegd. Dan weet de opdrachtgever bijvoorbeeld ook dat hij tien jaar garantie op de dakbedekking heeft.”

7. Wat is het eindresultaat van de opdracht?

“Je krijgt inspiratie in de vorm van het ontwerp. De uitwerking bestaat uit technische beschrijvingen, tekeningen en uitzoekwerk.”

8. Waar zit voor jou de uitdaging?

“De uitdaging is elke keer anders. Ik wil iets ontwerpen waarbij ik het gevoel heb dat het recht doet aan de woning en aan de wens van de opdrachtgever.”

9. Wat is de leukste reactie die je hebt gekregen op een project?

“Ik heb voor 16 kluswoningen in Haarlem gewerkt. De woningen werden casco verkocht door de woningbouwvereniging met de verplichting dat ze zouden worden uitgebouwd. Elke bewoner heeft daar individueel een ontwerp voor laten maken, waardoor het een heel complexe klus werd. Later kreeg ik van de bewoners te horen ‘Zonder jou was het gewoon niet mogelijk geweest.’ Dat is bijzonder.”

10. Wat is het leukste aan jouw werk?

“Het ontstaan van een ontwerp vind ik een heel bijzonder moment. En natuurlijk de oplevering; als het er eenmaal staat en je loopt er rond. Ja, dat is ook echt mooi.”

 

nog meer: Verbouwen & financieren