Zo maak je de tuin of het balkon in één dag zomerklaar

Bamboe bank van Tine K Home (l’Etoile Conceptstore). Kussens op de bank van linksaf: hoes met vervaagde ruit, Worn van House Doctor, 50x50 cm zigzagkussen Graphy van Casa Vivante 60x40 cm, wit kussen met zwart grafisch motief Lifestyle Manhattan 50x30 cm (www.vtwonen.nl). Plaid (Hammam 34). Rotan hangstoel van HK Living (www.vtwonen.nl). Erin kussen Feathers van Littlephant, 50x50 cm (Livv Lifestyle). Plaid (H&M). Marokkaanse gevlochten kruk van HK Living, groot 37x37x42 cm, klein 31x31x25 cm, salontafel Kraton van Dutch Bone, Ø 60 cm, matzwarte vaas van Madam Stoltz, juten poef van HK Living, 30x70 cm (hxØ)(www.vtwonen.nl). Mason Jar drinkbekers set van 4 (vtwonen.nl). Houten bordjes van HK Living, emaillen zwart-wit potje set van 2 (www.vtwonen.nl). Rieten hoed (Sukha Amsterdam). Vloerkleed Stack van House Doctor; zwarte rotan stoel van House Doctor (www.vtwonen.nl). Zwart-wit vloerkleed (H&M). Lampions Drop van House Doctor, lichtsnoer Bella Vista van Seletti, 10 lampen, 14,2 meter (www.vtwonen.nl). Visnet (Sissy-Boy Homeland). Gordijn set van 2 (Ikea). Rieten lage manden van Serax set van 3 (www.vtwonen.nl). Beeld vtwonen 2015-06 | fotografie Alexander van Berge | styling Cleo Scheulderman
Beeld vtwonen 2015-06 | fotografie Alexander van Berge | styling Cleo Scheulderman

We kennen hem allemaal: die onverwachts mooie lentedag, terwijl de tuin of het balkon nog in sombere wintersferen verkeert. Hét moment om de mouwen op te stropen en balkon of tuin zomerklaar te maken. Met dit stappenplan doe je dat in één dag.

Lees verder onder de advertentie

Door de wind, door de regen

Bladeren, zand en groene aanslag. De kans is groot dat de wind en regen hun sporen zichtbaar hebben achtergelaten. Pak er een (schrob)bezem, hogedrukspuit en stofveger en blik bij en start met een grote schoonmaak. Maak de tegels, vlonders en balkonbalustrade of schutting schoon. Niet de leukste klus, maar voor het oog maakt dit al een wereld van verschil. Neem ook de tuinmeubels mee. Hebben deze een speciale behandeling nodig? Doe dit gelijk, zodat je in één keer klaar bent voor het nieuwe seizoen. Een goed begin, is het halve werk.

LEES OOK
Groen de tuin uít: groene aanslag verwijderen

Tuin Marianne  Beeld vtwonen 06-2023 | fotografie Stan Koolen
Beeld vtwonen 06-2023 | fotografie Stan Koolen
Lees verder onder de advertentie

Stap voor stap de tuin zomerklaar

Werk voor de aankleding van de tuin of het balkon in lagen, dus van de vloer naar de sierkussens. Door te kiezen voor een buitenkleed creëer je een woonkamereffect, wat het uitnodigend maakt om buiten te gaan zitten. Ook is een buitenkleed een goede sfeerbepaler voor de rest van de ruimte. Ga je voor bohemien of eerder stoer en industrieel? Trek die keuze door in onder andere:

  • Sierkussens op de tuinbank. Dit is de perfecte manier om met trendkleuren mee te gaan, zonder de hele tuin te verbouwen.
  • Planten en bloemen. Geef je de tuin bijvoorbeeld een mediterrane stijl? Kies dan voor olijf- of citrusbomen.
  • Tuindecoratie. Door de basiskleur van het buitenkleed of de sierkussens terug te laten komen in overige tuindecoratie als kaarsen en potten, zorg je voor een stijlvol geheel.
null Beeld vtwonen 09-2016 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Alexander van Berge
Beeld vtwonen 09-2016 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Alexander van Berge
Lees verder onder de advertentie

Check de buitenverlichting

Nu je bijna klaar bent voor de volgende zonnige dag, is er nog één ding om te controleren: de buitenverlichting. Het maakt of breekt de sfeer in de tuin. Loop alle buitenlampen na, controleer of ze het nog doen én of ze voor de gewenste sfeer zorgen. Had je vorig seizoen continu te weinig licht tijdens een potje kaarten of zat je aan de tuintafel wel heel erg in de spotlight? Pak het vandaag nog op en geniet er de rest van het seizoen van.

LEES OOK
In 5 stappen een lichtplan voor een sfeervolle tuin

Voor dag twee

Schoonmaken, stylen en verlichten: zo kan de tuin of het balkon in één dag zomerklaar zijn. Heb je nog een extra vrije dag of gewoon zin om door te pakken? Dan kun je je aan deze DIY buitenkeukens wagen. Alle ingrediënten voor een heerlijke zomer.

Lees verder onder de advertentie

Style je buitenruimte

Geribbelde metalen plantenpot, ronde bus met deksel uit India (De Weldaad). Houten kruk, bamboe schalen met houten deksel groot, grote zwarte emaille pan, kleine zwarte pannen, ecru borden, zwarte mand, naturel mand in kast, mandje met plant (Madam Stoltz). Glazen limonadetap, zwart-witte manden, witte emaillen borden, diepe borden, emaille kommen, flesjes met zwarte dop en rietje (Nordal). Tafelkleed als schaduwdoek, schort, metalen kratje (H&M Home). Laatje van metaal en hout (Burbri Antiek). Gevlochten schaal, houten kommen (HK Living). Barbecue Korpön (Ikea). Overig privébezit. Beeld vtwonen 2017-07 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek
Beeld vtwonen 2017-07 | styling Cleo Scheulderman | fotografie Jeroen van der Spek