Zó help je vogels de winter door

beeld vtwonen Beeld

In de winter hebben vogels het moeilijk om voedsel te vinden in ons koude kikkerlandje. Normaliter halen ze dat namelijk uit besjes en zaden, maar die groeien minder in de winter. Daarom is de winter hét seizoen om vogels te voeren. Maar welk voer gebruik je? Waar moet je op letten? En hoe vaak moet je dat verversen?

Lees verder onder de advertentie

Welk vogelvoer gebruik je?

Het allerbelangrijkste is dat je gaat voor echt vogelvoer en niet voor gekookte etensresten of producten met zout. Eigenlijk kun je vogels het hele jaar bijvoeren, maar in de herfst en de winter is het van groter belang. Let er dan op dat je gaat voor producten die lekker vet zijn, want die geven meer energie en zo houden de beestjes het warm. Hang bijvoorbeeld een vetbol op of kies voor pinda’s en zonnebloempitten. Leg het niet op de grond, maar hang het minimaal 1.5 meter boven de grond. Zo krijgen katten geen kans.

LEES OOK
Vogels in de tuin

Waarom vogels voeren in de winter?

Natuurlijk is het fijn iets goeds te doen voor de vogels. Dat zou al reden genoeg moeten zijn om je tuin te voorzien van etenswaren voor vogels. Maar wist je dat als je ’s winters bijvoert, vogels in het voorjaar en de zomer ook naar jouw tuin komen? Het hele jaar door vogeltjes in de tuin, dat brengt leven en gezelligheid. Wie wil dat nou niet?

Lees verder onder de advertentie

Hoe voer je vogels?

Zoals gezegd, is het belangrijk om het vogelvoer op veilige hoogte te hangen. Minimaal anderhalve meter boven de grond, zo kunnen katten er niet bij. Ook is het goed om te kijken naar hoe je het aanbiedt. Vaak zitten vetbollen in netjes, maar die kunnen schadelijk zijn voor de vogel. Er bestaan verschillende voedersystemen. Een voedertafel of een voederhuisje, bijvoorbeeld. Staat nog leuk ook!

LEES OOK
Vogelhuisje ophangen: 10 tips voor blije vogels

Niet alleen voer, ook water

Dit wordt vaak vergeten, maar in de winter is het hartstikke belangrijk ook vers water neer te zetten voor vogels. Zéker bij vorst. Normaal halen ze hun drinken uit vijvers, maar als die dichtgevroren zijn, lukt dat natuurlijk niet. Het kan zijn dat de vogeltjes zich even gaan badderen in jouw drinkbak, maar dat is geen probleem. Ze hebben vette veren en daardoor rolt het water er zo van af.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Vette vogelsnacks: handige tips

Vogels in de tuin