Slakken bestrijden

Slakken zijn vaak ongewenste bezoekers in de tuin. Deze beestjes eten graag de bladeren van voornamelijk mooie bladplanten, zoals de Hosta. Slakken eten gaten in de bladeren en kunnen de planten daarmee grote schade toebrengen.

Schrijf je nu in voor de vtwonen nieuwsbrief en ontvang 10 euro shoptegoed!

Slakken bestrijden

Wat zijn slakken?

Zowel huisjesslakken als naaktslakken kunnen je planten aanvreten. Naaktslakken zijn echter de grootste plaag in de tuin en kun je maar beter bestrijden. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die te voorschijn komen. Bij een warme vochtige zomer is de kans op slakken groter dan in een droge periode.

Slakken bestrijden

Er is helaas geen manier om volledig van slakken af te komen. Er zijn wel enkele manieren om zo min mogelijk slakken op je planten te krijgen. Hieronder beschrijven we drie manieren die helpen om slakken te bestrijden op een milieuvriendelijke manier.

Slakken voorkomen

Voorkomen is altijd beter. Je kunt slakken in je tuin voorkomen door vooral planten te plaatsten die ze niet lusten. Wil je toch vraatgevoelige planten in je tuin, zet ze dan naast planten waar de slakken niet van houden. Veel geurende planten, zoals bieslook, houden slakken op een afstand.

Zorg dat je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen. Ook kan een goede lenteschoonmaak helpen, omdat door het bewerken van de grond de slakken en eitjes dood kunnen gaan.

Slakken verplaatsen

De meest voor de hand liggende manier is het verplaatsen van de slakken. Het is zeer effectief om zo van de beestjes af te komen, maar het kost wel wat meer tijd. Je kunt de slakken oppakken om ze op een andere plek in de natuur weer uit te zetten. Het is verstandig om zodra je een slak ziet, deze te verplaatsen. Zo houd je je tuin redelijk vrij van deze plaag. Als je de slakken liever niet met de hand oppakt, dan kun je daarvoor ook een slakkentang gebruiken.

Afschrikken

Een ander manier van slakken bestrijden is om producten waar slakken niet van houden rondom de vraatgevoelige planten te leggen. Slakken schijnen een hekel te hebben aan koffiedik en fijngemalen eierschalen of schelpen. Ook houden ze niet van droge grondsoorten zoals grind. Dit rondom de planten leggen kan dus helpen de slakken op afstand te houden.

Koperringen

Een andere manier is het gebruik van koperringen. Slakken hebben een hekel aan koper, omdat dit ze een kleine schok geeft bij aanraking. De ringen kan je rondom je planten plaatsen, waardoor de slak niet meer in de buurt kan komen. Ook zijn er speciale koperbanden die je rondom potten kunt bevestigen.

Natuurlijke vijanden

Slakken hebben door hun beschermende slijmlaag niet veel natuurlijke vijanden. Vogels, egels, spitsmuizen en loopkevers eten wel heel graag slakken. Dus zorg ervoor dat je deze dieren meer in je tuin krijgt, bijvoorbeeld door vogelhuisjes te plaatsen. Ook houden vogels van beschutte planten zoals een haag of struikgewas. Lees meer in het artikel over vogels in de tuin.

Vogelhuisjes zorgen voor meer vogels in de tuin die slakken opeten. Bestel daarom nu vogelhuisjes in onze shop.

Wanneer slakken bestrijden?

Het is verstandig om slakken direct van de planten te verwijderen zodra je schade aantreft. Als je preventief slakken wilt verwijderen uit de tuin, doe dit dan na een regenbui. Dan komen de slakken namelijk te voorschijn.

Vorige artikel Volgende artikel

reageren

Alle velden met een * zijn verplicht

Reacties

>

Anoniem op 29 mei 2017 om 19:49

De oplossing tegen slakken: leg een wal rondom de planten aan van opgerold kippengaas (doe het zelf winkel). De buitenste laag knip je open met een snoeischaar. Laat de tandjes van het draad naar buiten steken. Geen slak die hier overheen schuift!

>

Anoniem op 6 april 2017 om 10:19

Ik zou uitkijken met zout zoals in andere reacties te lezen is. Zout is slecht voor slakken, maar ook voor veel planten. Straks gaan je planten niet dood door slakkenvraat maar door het zout.

>

Anoniem op 19 augustus 2016 om 08:55

Een bus ZOUT van de Jumbo doet wonderen ....

>

Anoniem op 27 juni 2016 om 02:23

ze hadden mij verteld koffiedik nu ze zijn er gek op zo lok je ze alleen maar ik weet niet waar al die slakken vandaag kwamen dus dat helpt niet!!!!!!

>

Anoniem op 4 juli 2016 om 08:23

Beste Atie, door het natte weer en de zachte winter is er een slakkenexplosie. Koperringen en knoflook geven de beste resultaten, lees hieronder in de een van de post over hoe dat werkt. ~Marie

>

Anoniem op 19 november 2015 om 18:01

Ik heb helaas ook last van planten waar niks van over bleven. Ik gebruik nu slakkensteen. Dit is een soort siersteen die op een bepaalde biologische manier is bewerkt.

>

Anoniem op 27 augustus 2015 om 14:12

had nog veel oude centen, is het een idee om die rond de hosta te
leggen om de vraat van slakken tegen te gaan?

>

Anoniem op 25 augustus 2015 om 00:43

Strooizout werkt ook goed vooral in de zomer kost het geen drol en ze verdwijnen als sneeuwvlokjes in 30graden met zon

>

Anoniem op 30 juli 2015 om 15:00

Dag Bob. Ik wist dat slakken veelvraten waren, maar beglazingskit?? Sorry, dat is nieuw! Wellicht kun je hierover beter even bellen met de fabrikant. En laat het ons ook even weten want wij zijn wel zeer nieuwsgierig naar hun antwoord!

>

Anoniem op 27 juli 2015 om 15:03

Slakken vreten bij mij beglazingskit uit de sponningen weet U een
kitmerk dat ze niet lusten?

Vr Gr Bob

>

Anoniem op 27 juli 2015 om 06:31

Wij hebben een achtertuin van 200 vierkante meter, aan een kanaal. Ik heb al jaren last van slakken, vooral naaktslakken. Soms vang ik er 50 op een ochtend, alleen al in de annabelles. Uitzetten is onbegonnen werk, je blijft lopen... Ik raap ze met de hand op (jawel) en ze gaan linea recta het kanaal in, de eenden zijn er gek op en komen in groepen aanzwemmen wanneer ze een plons horen. Huisjesslakken laat ik zitten, behalve de segrijnslakken. Verder strooi ik milieuvriendelijke korrels, koffiedik, cacaodoppen en zet slakgevoelige planten in potten die ik extra "bewaak". Het liefst had ik een egel in de tuin, maar die laten zich niet sturen. Met biervallen heb ik geen goede ervaring: het werkt wel, maar bij een tuin van onze afmetingen kost het me een krat per week.

Shop suggesties

Inspiratie suggesties