WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Slakken in de tuin? Zo kun je ze bestrijden

Slakken zijn vaak ongewenste bezoekers in de tuin. In het vroege en natte voorjaar komen de beestjes uit hun winterslaap en gaan ze hongerig op zoek naar voedsel. Slakken eten graag de bladeren van mooie bladplanten, zoals bijvoorbeeld de Hosta. Ze maken gaten in de bladeren en kunnen de planten daarmee grote schade toebrengen. Zoek je milieuvriendelijke manieren om slakken in de tuin te bestrijden? Lees alle tips voor slakken voorkomen en slakken bestrijden.

slakken bestrijden

Hoe zit het met slakken in de tuin?

Hoewel het lijkt alsof alle slakken mooie planten eten, klopt dat niet helemaal. Eigenlijk zijn het vooral de naaktslakken die schade aan planten toebrengen. De huisjesslakken, met uitzondering van de segrijnslak, eten eigenlijk vooral de plantenresten zoals gedroogde bladeren en schimmels en algen in de tuin. Eigenlijk ruimen de huisjesslakken de tuin dus op. Het gaat dus vooral om naaktslakken bestrijden.

Wanneer zijn er slakken in de tuin?

Het ‘slakkenseizoen’ vindt plaats in het voorjaar en najaar. In maart – soms zelfs februari bij een zachte winter – komen de eerste slakken de tuin in. Ze komen dan uit de grond na een lange winterslaap. Vervolgens zijn ze veelvuldig te vinden in de tuin in de maanden maart en april. Daarna wordt het weer wat minder, totdat ze in het najaar weer volop de tuin in komen. Slakken zijn vooral in de avond actief en houden niet heel erg van kou. De weersomstandigheden bepalen de hoeveelheid slakken die te voorschijn komen. Slakken komen ook tevoorschijn als het vochtig is, dus bij een warme vochtige zomer met regenbuien heb je ook veel kans op slakken in de tuin.

Tips tegen slakken in de tuin

Er zijn twee mogelijkheden tegen slakken in de tuin: slakken voorkomen en slakken bestrijden. Bekijk alle tips in de video om zo min mogelijk last te hebben van slakken in de tuin.

Slakken voorkomen

Slakken voorkomen is de eerste stap naar slakken bestrijden, want hoe minder slakken er in de tuin zijn, hoe beter het slakken bestrijden gaat. Voor slakken voorkomen zijn een aantal opties.

 • In de lente de grond bewerken met een schoffel: hiermee kun je een deel van de slakken doden die net uit hun winterslaap komen, net als een deel van de slakkeneitjes. De slakkeneitjes in de grond komen zo boven te liggen en drogen uit door de zon.
 • Zorg er verder voor dat je tuin netjes is, zodat de slakken weinig plekken hebben om te schuilen.
 • Veel zon de tuin in laten komen, want slakken houden niet van een warme grond.
 • Plant anti-slakken planten, zoals sterk geurende planten en planten waar slakken een hekel aan hebben. Deze planten kun je naast planten plaatsen waar slakken dol op zijn, zodat je toch van de vraatgevoelige planten in de tuin kunt genieten.
 • Meer grind in de tuin, daar gaan slakken moeilijk overheen.
 • Eierschalen en schelpen kun je gebruiken om de grond scherper te maken rondom planten die slakken graag eten. De scherpe randjes zorgen ervoor dat de slakken niet meer bij deze planten kunnen komen.
 • Lok de natuurlijke vijanden in je tuin, zoals vogels, padden en egels want zij eten graag slakken. Hang vogelhuisjes op en zorg voor planten die vogels lokken, zorg voor een plek waar egels graag de tuin in gaan.

Slakken bestrijden in de tuin

Er zijn een aantal tips voor slakken bestrijden in de tuin.

 • De meest voor de hand liggende manier is het verplaatsen van de slakken, vooral na een regenbui zijn de slakken goed te zien. Het is zeer effectief om zo van de beestjes af te komen, maar het kost wel wat meer tijd. Je kunt de slakken oppakken om ze op een andere plek in de natuur weer uit te zetten. Het is verstandig om zodra je een slak ziet, deze meteen te verplaatsen. Zo houd je je tuin redelijk vrij van deze plaag. Als je de slakken liever niet met de hand oppakt, dan kun je daarvoor ook een slakkentang gebruiken.
 • Je kunt een val maken met bier. Vul een bakje met een laagje bier en graaf dat bakje in de tuin. De slakken komen op de geur van het bier af, klimmen over de rand van het bakje en vallen erin en verdrinken. Niet diervriendelijk, maar bij extreme overlast van slakken soms wel een oplossing.
 • Koper zorgt ervoor dat slakken een klein schokje krijgen. Je kunt koperen muntjes in de tuin leggen, maar er bestaat ook zoiets als kopertape voor rondom potten bijvoorbeeld of koperringen die je om een plant in de tuin kunt leggen. De meeste slakken zullen de planten gaan vermijden.
 • Andere producten waar slakken niet van houden zijn koffiedik, eierschalen of schelpen en droge grondsoorten zoals grind. Deze dingen kun je rondom planten leggen om slakken te bestrijden.

Wanneer moet je slakken bestrijden?

Het is verstandig om slakken direct van de planten te verwijderen zodra je schade aantreft. Als je preventief slakken wilt verwijderen uit de tuin, doe dit dan na een regenbui. Dan komen de slakken namelijk te voorschijn.

Producten tegen slakken gebruiken

Aaltjes tegen slakken

Slakken kun je op een natuurlijke manier ook tegengaan met aaltjes. Deze ultrakleine wormen zoeken in de grond naar naaktslakken en dringen zich daarna als parasieten naar binnen. De slakken zwellen hierdoor op en sterven na een aantal dagen. In de dode slakken leggen de aaltjes eieren en deze nieuwe generatie gaat vervolgens ook weer op slakkenjacht. Zo wordt de slakkenpopulatie op een langdurige en duurzame manier opgeruimd. De aaltjes tegen slakken koop je in de vorm van korrels die opgelost moeten worden in water. Met een gieter verdeel je het mengsel over de tuin.

Koperringen gebruiken bij slakken

Een andere manier is het gebruik van koperringen. Slakken hebben een hekel aan koper, omdat dit ze een kleine schok geeft bij aanraking. De ringen kan je rondom je planten plaatsen, waardoor de slak niet meer in de buurt kan komen. Ook zijn er speciale koperbanden die je rondom potten kunt bevestigen.

Producten kopen tegen slakken bestrijden

Er zijn verschillende producten tegen slakken te vinden, maar niet alles is duurzaam of diervriendelijk. Bekijk eerst of het met een van de bovenstaande tips lukt, daarna kun je overgaan op producten voor slakken bestrijden.

nog meer: tuinieren