Mieren bestrijden

De gewone mier komt overal voor in tuinen. Mieren zijn nuttig, maar kunnen soms ook zorgen voor overlast. Zo kun je mieren bestrijden.

mieren bestrijden

Harde werkers

Mieren in de tuin zijn harde werkers en gebruiken de eerste warmte en zonnestralen om op zoek te gaan naar voedsel om het nest te verzorgen. In de winter zijn mieren in rust, tenzij er een warmtebron in de buurt is. Mieren nemen bijvoorbeeld de zoetstoffen op die luizen afscheiden om de larven in het nest mee te voeden. Ook eten mieren zachte fruitsoorten en insecten en maken dit tot voeding voor het nest en de koningin.

Overlast

Mieren hebben vaak een drang om het nest uit te breiden en dat kan voor problemen zorgen. Een nest wat onder de tegels zit, zal alleen gemaakt worden als het zand onder de tegels vandaan gewerkt wordt. Heel herkenbaar is dan ook een terras waarop zich allemaal zandhopen bevinden en dit verwijderde zand zorgt ervoor dat tegels gaan verzakken.

Mieren bestrijden

Mieren kun je bestrijden op een aantal manieren. Ten eerste kun je kokend water over mieren gieten, maar daarmee pak je alleen de werkers aan en niet het gehele nest. Maar er zijn ook ecologisch verantwoorde manieren om het volledige nest aan te pakken.

Als je het gehele nest mieren bestrijden wilt kun je gebruik maken van mierenpoeder. Strooi het poeder rondom nestopeningen of op de looppaden van mieren. Het poeder is onprettig voor de mieren om doorheen te lopen en beschadigd de waslaag van de mier. De mieren nemen het poeder mee het nest in, waarna ze het nest zullen verlaten. Gebruik bijvoorbeeld Luxan mierenpoeder, dit is een milieuvriendelijk product gemaakt van gesteentemeel.

Mieren in huis

Last van mieren binnenshuis of wil je liever geen mierenpoeder strooien? Dan kun je gebruik maken van een lokdoos. De Luxan Mierenlokdoos bevat een zoetstof die de mieren aantrekt en die meegenomen wordt naar het nest. In de zoetstof zit een stof van natuurlijke oorsprong verwerkt die de mieren doodt en waardoor het hele nest verdwijnt.

Mieren kun je alleen maar bestrijden als ze er al zijn, preventief bestrijden is niet mogelijk.

Voor meer informatie: Luxan.nl

Bron: Fotografie Wikimedia Commons

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 1 juni 2014 om 19:21

Wij hebben ook dit jaar weer veel last van rode mieren in de grasmat.Op vele plekken zie je mierenhoopjes in het gras.
Hoe kunnen we de mieren doelmatig bestrijden en kunnen we ons grasveld rode mier vrij krijgen?

op 6 juni 2014 om 14:39

Beste Frahs. Eerlijk gezegd laat ik de mieren buiten altijd lekker zitten. Ze richten weinig schade aan buiten de enkel hoopjes zand die boven het gazon komen te liggen. Na een keertje maaien en afharken zijn ze vaak alweer verdwenen. Mocht je toch wat willen doen ertegen: Luxan heeft een biologisch middel: http://www.tuinieren.nl/a/ziekten-en-plagen/mieren-bestrijden

Anoniem op 16 juni 2014 om 11:09

Bedankt voor de tip. Ik heb mieren in een pot waarin ik Buxus heb staan. Ze halen de potgrond naar boven waardoor de buxus wordt aangetast kan hier ook mierenpoeder voor gebruiken? Alvast bedankt, mvg

op 20 juni 2014 om 09:13

Beste Pili, mieren richten geen schade toe aan de planten dus ik zou niet weten waarom je er vanaf wilt. De gangetjes die ze graven kun je simpelweg weer dichtgooien met potgrond. Er bestaat ecologische mierenpoeder, maar bij een regenbui loopt het regelrecht door de grond heen naar buiten. Controleer wel even de samenstelling van het mierenpoeder.

Anoniem op 20 juni 2014 om 21:53

ik strooi de inhoud van
gedroogde koffiepads. daar houden ze niet van; ook de hosta’s blijven slakvrij. en ik dood geen mieren op deze manier.

Anoniem op 27 juni 2014 om 18:01

Nou, ik doodt ze wel. Het liefst met een brandertje. Hier bereik je slechts de mieren op en net onder de tegels en niet het dieper gelegen nest, maar het helpt in ieder geval wel een beetje.

Anoniem op 18 juli 2014 om 13:12

Ter aanvulling: Mieren vangen insecten en andere (vervelende of schadelijke) diertjes om aan hun larven te voeren. Zelf leven ze van nectar, honingdauw (afscheiding bladluizen) of andere zoetigheid. In een goede tuin zijn ze een waardevol onderdeel van de natuur. In een “steenwoestijn” is de enige mogelijkheid de tuin groener maken of ze verjagen. Op een balkon met rijk begroeide plantenbakken vormen mieren helaas al snel een monopolie van mieren en bladluizen. Verjagen kan niet, want ze kunnen nergens heen. Momenteel probeer ik met mechanische bestrijding de kolonie uit te putten: mieren pakken en meteen fijnwrijven. Dat is beschaafder dan verbranden. Maar het ziet er naar uit dat ik ze niet kan bijhouden. Dus ga ik mierenlokdoosjes proberen (Ecostyle of Luxan). Is misschien bekend of mieren resistent aan het worden zijn tegen het gif?

op 28 juli 2014 om 08:32

Ik hoor wel eens dat mieren ‘lachen’ om een mierenlokdoosje en er gewoon niet naar omkijken. Zelf heb ik dat nooit ervaren. Ooit heb ik mieren in huis gehad en toen werkte zo’n doosje prima. Mieren schijnen een hekel te hebben aan koper. Misschien heb je nog ergens koperen centen of stuivers bewaard die je op de plek kunt leggen waar je last van mieren hebt. De geur van koper zou de mieren op de vlucht doen slaan. Op de site http://www.kopersporen.nl vind je koperen ringen tegen slakken, maar in dit geval kun je ze tegen mieren inzetten.

Anoniem op 10 augustus 2014 om 14:54

Ik heb van het voorjaar een rode zonnehoed verpoot. Een aantal weken later ging ik er andere planten bij zetten en ontdekte ik dat er onder de rode zonnehoed een mierennest zat. De rode zonnehoed is niet uitgekomen…komt dit door de mieren of door het verpoten? Ik heb het nest uit elkaar proberen te halen met een schop maar zie er regelmatig nog een aantal , ze hoeven niet uitgeroeid te worden maar ook niet mijn planten kapot maken…..

op 19 augustus 2014 om 12:53

Beste Linda, vervelend, die mieren. Ze eten de wortels niet op, maar graven er wel gangen tussen, waardoor de plant kan uitdrogen. Het verplanten kan er ook mee te maken hebben, dat er toch wortels beschadigd zijn. Zonnehoed bloeit nu volop en is overal te koop, probeer het opnieuw. En die mieren, er zijn vogels die er dol op zijn.

Anoniem op 27 mei 2015 om 00:03

Mieren bestrijden, mijn oma gebruikte daarvoor keukenstroop in een bakje, zet het op de plaats waar je ze veel ziet, het is echt waar ze komen met vele soortgenoten op de lekkernij af, misschien nog een enkele keer herhalen maar u bent op een verantwoorde manier van deze last verlost. succes wies

Anoniem op 27 mei 2015 om 10:58

Bedankt Wies voor de tip, koffieprut werkt wel wat. Ik verjaag ze zo uit mijn kas, en het lijkt dat de buxus in pot ook minder last heeft. Stroop lijkt me minder fijn (plakt aan hun lijfje).

Anoniem op 1 juni 2015 om 14:51

Bij mij in de tuin staan meerdere eupatorium planten die ik vorig jaar geplant heb.
Op dit moment gaat de ene na de andere stengel slap hangen en valt op een gegeven moment om. als je dat dan goed bekijkt is de onderkant van de stengel aangevreten.
2 planten zijn al verdwenen,m die heb ik eruit gehaald en daar zaten dus heel veel mieren tussen inclusief de eitjes. Eten de mieren nu dus die wortels of gebeurt er iets anders en hoe los ik dit op??

anneleenpeeters op 4 juni 2015 om 11:50

Beste Marco. Eupatorium is normaal gesproken nauwelijks gevoelig voor ziektes en plagen dus ik denk niet dat het om een aantasting door een klein beestje gaat. Mieren eten niet van planten maar snoepen van bladluizen, die ze in leven houden en door de tuin verspreiden zodat ze er af en toe een hapje van kunnen nemen. Waar je mieren ziet, zijn daarom vaak ook bladluizen in de buurt. Toch geloof ik niet dat het bladluizen zijn waar jij over praat. De stengels worden van onderaf aangevreten, dus het zou om knagers zoals woelmuizen of de larven van de taxuskever (engerlingen) kunnen gaan. Zeker weten doen we het niet, maar mocht je zo’n dikke, vette, witte larf in de tuin tegenkomen dan weet je dat het een emelt is. Je kunt deze op natuurlijke wijze bestrijden met aaltjes van Ecostyle.

Anoniem op 6 juli 2015 om 16:02

Ik heb enorm veel mieren tussen, over en in mijn groentetuintje. De bospeenplantjes en radijsjes zitten helemaal onder! Kan dit kwaad voor de ontwikkeling van de groentjes?

anneleenpeeters op 9 juli 2015 om 13:03

Hoi Yvonne. Dat horen we wel eens vaker. Kennelijk knagen de mieren de radijzen aan voor de bouw van hun nest (jouw groentes zitten de mieren waarschijnlijk in de weg). Veel kun je er niet tegen doen. Met gif strooien is in elk geval geen optie, aangezien je je groenten dan ook weg kunt gooien. Hopelijk valt de schade mee!