Galmijt

Planten en bomen zoals lindes en druiven kunnen last krijgen van galmijt. Op het blad zie je bruine vlekken en groen-rode kegeltjes. Is dit erg en wat doe je eraan?

galmijt - bruin blad

Wat zie je?

Op de bovenkant van het blad zie je groen-rode kegeltjes. Microscopisch kleine mijten prikken het blad aan en leggen er hun eitjes in. Ze groeien in deze gallen. De boom gaat niet dood.

Bestrijden

Bestrijden is niet nodig, ruim het aangetaste en afgevallen blad op en gooi het weg (niet op de composthoop). Een gezonde boom is beter bestand tegen aantastingen, geef de bomen regelmatig organische mest.

Bron: Fotografie Wikimedia Commons

nog meer: tuinieren

Reacties:

Anoniem op 21 oktober 2014 om 13:38

Ik zou graag willen weten hoe ik mijn frambozen planten goed moet houden, zij hebben wel vruchten gegeven, maar het blad is helemaal opgevreten, niks meer van over en ik weet niet wat het is, heb geen beestjes gezien !! zo zielig.

Anoniem op 24 oktober 2014 om 14:31

Beste Wil. Jouw vraag over moderatie begrijp ik niet, waar heb je het woord gezien? Betreft de frambozen; je weet niet welk beestje of ziekte het geweest is, dan is het erg lastig om iets over bestrijding te zeggen. Het is nu de tijd dat de plant zijn bladeren verliest dus daar heb je geluk mee; in het voorjaar zullen eventuele ziektes of beestjes in de meeste gevallen wel stuk gevroren zijn. Met een beetje mazzel loopt hij dan weer gewoon gezond uit.

Anoniem op 24 juni 2015 om 15:51

Galmijten zal je niet zien, omdat ze te klein zijn, maar je herkent ze aan de aantasting van het blad.