Zelf maken: tijmsiroop
Last van verkoudheid? Productontwerper Nienke van der Pol vertelde eens over haar tijmsiroop, lekker en verzachtend bij keelpijn en hoest. Zo maak je het.
Nodig
- 20 gram gedroogde tijm
- 60 gram rietsuiker
- 250 ml water
- lepel
- fijne zeef
- kom
- fles/pot
- thermometer
- steelpan
- grote pan
Zelf maken
- Zet alle producten klaar en weeg de ingrediënten af.
- Doe 20 gram tijm en 250 ml water samen in een kom. Vul een pan met een laagje water en zet de kom op de pan. Breng het mengsel au bain-marie op een temperatuur van circa 90°C. Zorg dat het mengsel 10 minuten op deze temperatuur blijft. Pas op dat de pan met water niet droogkookt.
- Zorg ondertussen dat de fles of pot die je gebruikt om het mengsel in op te vangen steriel wordt. Dit doe je door de fles of pot 5 minuten in een ruime pan met water uit te koken. Haal de fles of pot pas met vullen voorzichtig uit het hete water. Giet het mengsel door de zeef in de steriele fles/pot. Druk bij het zeven de tijm goed aan om alle eigenschappen eruit te krijgen.
- Giet de bruine vloeistof weer terug in de schone bereidingskom en leg de bewaarfles of pot weer terug in de pan met het hete water.
- Voeg al roerend langzaam de 60 gram rietsuiker toe en zorg dat de suiker helemaal wordt opgelost. Laat het mengsel nog een beetje inkoken zodat het wat dikker wordt. Giet de siroop over in de steriele bewaarfles of pot en laat de siroop afkoelen voordat je de fles of pot goed sluit.
Klaar is je tijmsiroop!
Houdbaarheid: 2 tot 4 weken in de koelkast.
Gebruik
- Kinderen: 2 tot 6 maal per dag een theelepel siroop
- Volwassenen: 2 tot 6 maal per dag een eetlepel siroop
Bron: 101 Woonideeën augustus 2014