Weer als nieuw: houten tuinmeubels opknappen

Bank Wivinia € 419,- en stoel Wivinia € 211,50 van Kave Home (vtwonen.nl). Gordijn gemaakt van linnen stof per meter € 25,- (ochreandred.nl). Kussen met print Heringbone € 25,95, lichtblauw kussen Naida € 19,99 (intratuin.nl). Schaal op voet € 99,95, walnoothouten schaal € 75,-, glazen karaf Cigogne € 23,50, glazen op voet Diabolo per stuk € 6,80 (householdhardware.nl). Instappers € 35,99 (zarahome.com). Rieten lamp Torared € 39,95 (ikea.com). Plaid Native Fan € 34,99 (sissy-boy.com). Sisal kussen € 25,- (loods5.nl). Overig privébezit. Beeld vtwonen tuin special 4-2021 | productie Corrien Flohil | uitvoering Johan Snoodijk @snoodijkencostyling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen
Beeld vtwonen tuin special 4-2021 | productie Corrien Flohil | uitvoering Johan Snoodijk @snoodijkencostyling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen

Zijn je houten tuinmeubels na verloop van tijd grijs of groen uitgeslagen? Zonde, want met een beetje onderhoud gaan de houten meubels jarenlang mee én behouden ze hun mooie uitstraling. Tijd voor het opknappen van houten tuinmeubels dus, zodat ze weer stralend een seizoen meekunnen. 

Lees verder onder de advertentie

Houten tuinmeubels schoonmaken

Als houten tuinmeubels buiten blijven staan, is het niet zo gek dat na verloop van tijd het effect van wind en neerslag zichtbaar wordt . Meubels vergrijzen of krijgen een groene aanslag. Als je niet vroegtijdig ingrijpt kunnen er schimmels in het hout dringen of treedt er houtrot op. Tijd voor een grondige schoonmaakbeurt dus!

Neem een emmer met lauwwarm water, wat groene zeep en soda. Met een borstel of spons kun je het hout hiermee afnemen. Op plekken met groene aanslag zul je af en toe wat hardhandiger te werk moeten gaan.

Mocht het mengsel van groene zeep en soda zijn werk niet goed genoeg doen, dan kun je ook kiezen voor een professioneel schoonmaakmiddel, zoals dit middel van HG.

Lees verder onder de advertentie

LEES OOK
Terras inrichten: met deze ideeën haal je het maximale uit de tuin

Afspoelen en drogen

Na het boenen met schoonmaakmiddel is het belangrijk dat de houten tuinmeubels goed worden afgespoeld met water. Zo blijven er geen resten van schoonmaakmiddel achter op de meubels. Gebruik eventueel een tuinslang of hogedrukspuit op een lage stand. Met de hogedrukspuit kun je moeilijk te verwijderen vuiligheid wegspuiten.

Maak de houten tuinmeubels bij voorkeur schoon op een warme en zonnige dag. Het is namelijk belangrijk dat het hout volledig is opgedroogd voordat je ze opknapt.

Lees verder onder de advertentie

Schuren maar!

Nu de tuinmeubels goed zijn opgedroogd kun je beginnen met het opschuren van het hout. Begin met schuurpapier met een grove korrel. Bijvoorbeeld P80. Eindig het schuurproces met schuurpapier met een fijne korrel, bijvoorbeeld P120. Zo krijg je een egaal resultaat.

Gebruik voor een snel resultaat een schuurmachine en draag te allen tijde een veiligheidsbril. Na het schuren zorg je ervoor dat alle stof- en houtresten verwijderd zijn van de meubels. Gebruik hier een stoffer voor.

In een nieuw jasje

Nu wordt het tijd om de houten tuinmeubels te behandelen met olie, beits of verf. Dit is het punt waar je de houten tuinmeubels in een nieuw jasje kunt hijsen. Of je kunt voor de oude vertrouwde look kiezen.

Lees verder onder de advertentie

Met een beits bescherm je het hout tegen vocht en zon. Omdat beits in het hout trekt, zorgt het ervoor dat het hout kan blijven ademen.

Het voordeel van een houtolie is dat het snel opdroogt en het een natuurlijke look heeft. Je blijft de nerven van het hout namelijk goed zien en de matte finish heeft een prachtige uitstraling.

Je kunt er ook voor kiezen om het hout te verven in een kleur naar keuze. Houd hierbij wel rekening met een grondlaag voordat je de uiteindelijke kleur op de meubels aanbrengt. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor een houtverf die geschikt is voor buiten. Ga liever voor een verf op terpetinebasis, omdat deze beter bestand is tegen invloeden van buitenaf.

Lees verder onder de advertentie

Als nieuw

Laat de tuinmeubels goed opdrogen voordat je ze weer in gebruik neemt. Maak het af met een paar mooie tuinkussens en -accessoires. Nu kun je weer volop genieten van houten tuinmeubels. Als nieuw!

LEES OOK
De leukste kussens om je tuin of terras mee op te vrolijken

Bron: beeld: vtwonen tuin special 4-2021 | productie Corrien Flohil | uitvoering Johan Snoodijk @snoodijkencostyling Moniek Visser | fotografie Peggy Janssen

Lees verder onder de advertentie