WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Waterlelies: sprookjes bestaan

Ze noemen haar ook wel de koningin onder de vijverplanten. Waterlelies (Nymphaea) zijn vaak het uitgangspunt voor impressionistische schilderijen (Monet!) en in De Efteling kun je aanschouwen hoe ze tot leven komen in het sprookje De Indische Waterlelies. Heb je een vijver, dan mag deze schoonheid beslist niet ontbreken.

Waterlelie bloem

Met zijn hartvormige bladeren en tot de verbeelding sprekende bloemen is de waterlelie fascinerend mooi. Heel bijzonder is dat de bloemen zich ’s ochtends openen, om zich in de avond weer te sluiten. Een soort Assepoesterachtige betovering. Ze bloeien van mei tot augustus en er zijn wel honderden variëteiten in wit, geel, rood, oranje, roze en allerlei mengelingen daarvan. Er is zelfs een blauwe variant, maar die is in tegenstelling tot de andere kleuren niet winterhard. De witte ‘Alba’ blijft toch wel de meest sprookjesachtige. Hij is niet alleen betoverend mooi, maar geurt ook nog verrukkelijk.

Minder algen

Mooi zijn, is niet de enige kwaliteit van de waterlelie; hij doet namelijk ook nog goeds voor je vijver. Door de schaduw, die door het blad in je vijver ontstaat, heb je minder last van algengroei. En de vissen kunnen zich onder de bladeren verschuilen tegen indringers, zoals katten en reigers. Houd er wel rekening mee dat de plant kan gaan woekeren. Een keer per jaar de kluit inperken en het dode materiaal weghalen is dan ook aan te raden. En ja, dat betekent inderdaad dat je tot je middel de vijver in moet!

Waterlelie planten

Waterlelies horen thuis in het diepere gedeelte van je vijver. Afhankelijk van het soort waterlelie is dit op 40 tot 120 cm. Koop je bij het tuincentrum een waterlelie, dan staat er op de kaartjes aangegeven hoe diep hij geplant moet worden. Heb je van iemand een stekje gekregen? Bind deze vast aan een steen en gooi hem op de vijverbodem.

Foto: www.marksmit.nl (Plasgezicht met waterlelies- Dirk Smorenberg)

nog meer: tuinieren