Waterlelie Pygmaea Alba

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / Sidneyphotos
Beeld Shutterstock / Sidneyphotos

De waterlelie NymphaePygmaea Alba‘ is een echte witte dwergwaterlelie, de kleinste van allemaal! De minuscule bloempjes staan fantastisch in minivijvers: ze zijn maar 2 à 3 cm in doorsnee en passen prachtig bij het blad dat ook Madurodamformaat heeft.

Lees verder onder de advertentie

Wat had Claude Monet met Waterlelies?

‘Ik heb de witte waterlelie lief,
daar die zo blank is en zo stil haar kroon
uitplooit in ’t licht.
Rijzend uit donkerkoele vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toe blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenst niet meer…’

Aldus de schrijver Frederik van Eeden. Hij gebruikte de waterlelie als inspiratiebron. Net als een aantal andere kunstenaars, waarvan de schilder Claude Monet de beroemdste is. Nadat Monet waterlelies had geplant, heeft hij de schoonheid van zijn vijver en de bloemen ontdekt. Vanaf dat moment tot aan zijn dood is dit zijn favoriete schilderobject geweest. Zijn schilderijen van waterlelies en zijn huis met vijvers in Giverny zijn wereldberoemd geworden.

Wanneer bloeit de Waterlelie?

De waterlelie is de koningin onder de waterplanten omdat zij de mooiste bloemen draagt. Van oorsprong komt de witte waterlelie in de natuur in Nederland en België voor. Door ze te kruisen met Noord-Amerikaanse soorten zijn talloze kleuren van geel naar rozerood ontstaan. De wortels van deze planten dienen altijd vorstvrij te staan in de vijverbodem, wat in ondiepere vijvers soms een probleem is. Waterlelies bloeien pas als het water aan het begin van de zomer door de zon is opgewarmd, maar kunnen bij goed weer een aantal maanden bloeien.

Lees verder onder de advertentie

Waar kan ik de Nymphae ‘Pygmaea Alba’ het beste planten?

In natuurlijke vijvers kunnen waterlelies in de bodem worden geplant. In kunststof vijvers worden speciale mandjes of netten met vijveraarde gebruikt. De grootte van het mandje is belangrijk. Een te kleine mand zorgt voor te weinig voedsel en daarmee voor een beperkte groei en bloei. Een te grote mand kan er toe leiden dat de waterlelie na verloop van tijd het hele wateroppervlak heeft bedekt. Stem dit af met een hovenier of tuincentrum.

Wat kan ik doen als de Waterlelie minder goed bloeit?

Als de bladeren een te groot deel van de vijver afdekken, komt er geen licht in de vijver. Daardoor ontstaat een gebrek aan zuurstof in de vijver. De bladeren vormen een ‘berg’ en de planten bloeien minder goed. Om dit te vermijden, kun je in de zomer de oudste bladeren wegsnijden. In het voorjaar uit het water halen, de oudste wortelstokdelen wegsnijden en de jonge opnieuw inplanten helpt het best en moet om de 4 à 5 jaar gebeuren. Als waterlelies last hebben van insecten zoals luizen, kun je die het best er gewoon van afspoelen. Het vormt een ideale voedselbron voor de vissen in de vijver. De planten kunnen in ondiepe bakken ’s winters moeilijk overleven. Zet ze dan in een diepere vijver of haal ze uit het water en laat ze in vochtige tot natte grond of in een emmer water binnen vorstvrij overwinteren.

Doordat de Nymphae ‘Pygmaea Alba’ zo klein zijn passen ze prima in een kleine vijver in een kleine tuin.

Lees verder onder de advertentie

Bestel de plant direct.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Nymphaea 'Pygmaea Alba'

Cult

'Pygmaea Alba'

Familie

waterlelie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

In de zomer oude bladeren verwijderen.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

goede vijvergrond

Vochtigheid

vijverplant met drijvend blad

Lees verder onder de advertentie

Licht

Type

Zon

Beschrijving

zon

Hoogte

Beschrijving

10-30 centimeter diep water

Kleuren

Eerste kleur

Wit

Kleurbeschrijving

wit

Lees verder onder de advertentie

Bloeitijd

Begin

Juni

Eind

September