Waterlelie Nymphaea James Brydon
De waterlelie Nymphaea ‘James Brydon’ groeit in 30-100 cm diep water en krijgt grote, komvormige paarsrode tot rode bloemen met gele harten (de onderste delen van de meeldraden zijn weer wel rood). Een heel warme kleur op het water. De drijvende bladeren veranderen vaak wat van kleur, van groen tot paars of bruin gevlekt.
Waarom is de Waterlelie populair?
‘Ik heb de witte waterlelie lief,
daar die zo blank is en zo stil haar kroon
uitplooit in ’t licht.
Rijzend uit donkerkoele vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toe blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenst niet meer…’
Aldus de schrijver Frederik van Eeden. Hij gebruikte de waterlelie als inspiratiebron. Net als een aantal andere kunstenaars, waarvan de schilder Claude Monet de beroemdste is. Nadat Monet waterlelies had geplant, heeft hij de schoonheid van zijn vijver en de bloemen ontdekt. Vanaf dat moment tot aan zijn dood is dit zijn favoriete schilderobject geweest. Zijn schilderijen van waterlelies en zijn huis met vijvers in Giverny zijn wereldberoemd geworden.
Waar komt de Waterlelie vandaan?
De waterlelie is de koningin onder de waterplanten omdat zij de mooiste bloemen draagt. Van oorsprong komt de witte waterlelie in de natuur in Nederland en België voor. Door ze te kruisen met Noord-Amerikaanse soorten zijn talloze kleuren van geel naar rozerood ontstaan. De wortels van Nymphaea ‘James Brydon’ dienen altijd vorstvrij te staan in de vijverbodem, wat in ondiepere vijvers soms een probleem is. Waterlelies bloeien pas als het water aan het begin van de zomer door de zon is opgewarmd, maar kunnen bij goed weer een aantal maanden bloeien.
Lees meer bij vijverplanten planten.
Waar kan ik de Nymphaea ‘James Brydon’ planten?
In natuurlijke vijvers kunnen waterlelies, zoals Nymphaea ‘James Brydon’, in de bodem worden geplant. In kunststof vijvers worden speciale mandjes of netten met vijveraarde gebruikt. De grootte van het mandje is belangrijk. Een te kleine mand zorgt voor te weinig voedsel en daarmee voor een beperkte groei en bloei van Nymphaea ‘James Brydon’. Een te grote mand kan er toe leiden dat de waterlelie na verloop van tijd het hele wateroppervlak heeft bedekt. Stem dit af met een hovenier of tuincentrum.
Is het nodig om de ‘James Brydon’ te snoeien?
Als de bladeren een te groot deel van de vijver afdekken, komt er geen licht in de vijver. Daardoor ontstaat een gebrek aan zuurstof in de vijver. De bladeren vormen een ‘berg’ en de planten bloeien minder goed. Om dit te vermijden, kun je in de zomer de oudste bladeren wegsnijden. In het voorjaar uit het water halen, de oudste wortelstokdelen wegsnijden en de jonge opnieuw inplanten helpt het best en moet om de 4 à 5 jaar gebeuren.
Overleeft de Waterlelie de winter?
Als waterlelies last hebben van insecten zoals luizen, kun je die het best er gewoon van afspoelen. Het vormt een ideale voedselbron voor de vissen in de vijver. De planten kunnen in ondiepe vijvers ’s winters moeilijk overleven. Zet ze dan in een diepere vijver of haal ze uit het water en laat ze in vochtige tot natte grond of in een emmer water binnen vorstvrij overwinteren.
Kenmerken:
Benaming
Naam
bladverliezend
Latijnse naam
Nymphaea 'James Brydon'
Cult
'James Brydon'
Familie
waterlelie
Onderhoud
Verzorging
Geen speciale verzorging nodig.
Snoeien
Tijdig delen; oud blad weghalen"
Bemesting
Geen mest nodig.
Winterhard
goed
Bodem
goede vijvergrond
Vochtigheid
vijverplant met drijvend blad
Licht
Type
Zon
Beschrijving
zon
Hoogte
Beschrijving
30-100 centimeter diep water
Kleuren
Eerste kleur
Rood
Kleurbeschrijving
rood
Bloeitijd
Begin
Juni
Eind
September