WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Regenwater opvangen

Jaarlijks gebruiken we in de tuin zo’n tweeduizend liter aan kostbaar drinkwater. Vang het regenwater op met een regenton of tank en geef het terug aan de planten. Zo bespaar je veel drinkwater! In dit artikel vind je een aantal systemen voor regenwater opvangen en zo te hergebruiken.

Regenwater opvangen

Voordelen regenwater opvangen

Regenwater opvangen is niet alleen beter voor het milieu, maar heeft nog veel andere voordelen. Zo is regenwater bijvoorbeeld ook beter voor je planten. Hieronder staan de belangrijkste voordelen van regenwater opvangen voor je op een rij.

  • Is goed voor het milieu.
  • Regenwater bevat nauwelijks kalk. Dat is beter voor de planten en laat geen witte kalkkringen op potten achter.
  • De planten schrikken niet, omdat regenwater al op buitentemperatuur is.
  • De riolen worden minder belast. Dat is ook een reden dat sommige gemeentes subsidie geven voor aanschaf van een regenton, zelfs tot vijftig procent.
  • Je bespaart op de waterrekening aan het einde van het jaar (geldt vooral voor ondergrondse bassins).

Regenton

De regenton is de goedkoopste oplossing om regenwater op te vangen. Via via de goten langs en regenpijp leid je het water de ton in. Een wandtank kan meer water vasthouden dan een normale regenton. Je kunt zo wel zevenduizend liter drinkwater besparen, mits het regenwater voor meer doelen gebruikt wordt, zoals het wassen van de ramen of de auto. Lees meer over de regenton.

Regenwatersysteem

Wil je nog meer regenwater opvangen voor gebruik binnenshuis, dan kun je denken aan een waterput of een compleet regenwatersysteem. Zo’n systeem bestaat uit een ondergronds bassin met opslag, filters en een pomp, waarop je wasmachine, toilet en douche aan kunt sluiten. Om de grootte van een regenwatertank te bepalen houdt men de volgende vuistregel aan: vermenigvuldig de oppervlakte van het dak (geprojecteerd, dus geen rekening houdend met de hellingshoek) met de gemiddelde neerslag per jaar en vervolgens met een factor 0,05. De uitkomst is de tankinhoud in liters.

Aandachtspunten bij regenwater opvangen

Als je regenwater gaat opvangen voor hergebruik, moet je rekening houden met de volgende punten.

  • Een regenton kost tussen de 50,- en 250,- euro. Grotere opvangsystemen als waterputten en tanks kosten al snel meer dan 1000,- euro. Het duurt redelijk lang voordat je dit hebt terugverdiend.
  • Plastic dakgoten hebben geen invloed op de kwaliteit van het regenwater. Dakgoten van zink en koper zouden regenwater zuur maken.
  • Om barsten in de regenton te voorkomen, moet hij ’s winters leeg afgesloten worden.
  • Gebruik je regenwater voor het bewateren van de tuin? Door de lage PH-waarde heb je snel last van mos in het gazon. Dat kan je echter verwijderen door te verticuteren.
  • Regenwater is te zacht en te zuur om de vijver mee te vullen.

 

Regenwater opvangsystemen kopen

nog meer: tuinieren