Waar moet je op letten bij een kas plaatsen in de tuin?

beeld vtwonen Beeld

Als je een kas wilt plaatsen in de tuin, moet je goed denken om de plek waar de kas komt te staan. Daarnaast is bij een grote kas de fundering erg belangrijk. En hoe zit het eigenlijk met vergunningen voor een kas? Lees hieronder alles over een kas plaatsen in de tuin.

Lees verder onder de advertentie

Geschikte plek voor een kas in de tuin

Het is voor planten in een kas belangrijk om voldoende zonlicht te krijgen. Plaats de kas daarom op een zonnige plek. Plaats de kas bij voorkeur met de nok in de zuid-noord richting om maximaal te profiteren van de warmte. Vermijd plaatsen in de tuin met teveel schaduw met een kas. Zorg ook voor een beschutte, windvrije plek, door bijvoorbeeld een haagje te plaatsen.

Fundering van een grote kas

Bij het plaatsen van een grote kas is een fundering vereist. Een fundering beschermt de kas tegen grondwater en verzakkingen. Ook beschermt het de kas tegen druk vanuit de grond. Meestal is het vrij duur om een kant en klare fundering bij de kas te bestellen. Goedkoper is het om zelf een fundering te maken door een muurtje te metselen, beton te storten of grote betontegels te eronder te leggen. De fundering moet haaks op de kas komen en licht hellen over de lengte. Een fundering van zelfdragende profielen biedt de meeste voordelen: de kas wordt rechtstreeks op de aarde geplaatst, er is geen voorbereidend werk nodig en de kas kan makkelijk worden verplaatst.

Waar moet je aan denken bij een kas inrichten

De inrichting van een kas is persoonlijk en hangt af van wat je ermee wilt. Praktisch zijn looppaden, schappen, een werktafel, tuingereedschap, compostbakken en een regenton. Daarnaast zijn er allerlei handige extra’s verkrijgbaar zoals irrigatiesystemen, groeilampen, automatische raamopeners, ventilatoren en verwarming. Ook kun je de kas gebruiken als tuinkamer. Als het koud, maar zonnig is heb je een grote kans dat het in de kas al aangenaam warm is. Een echte tuinkamer wordt het met verlichting, verwarming, extra deuren en ramen, schermdoeken tegen de zon en fijne meubels.

Lees verder onder de advertentie

Vergunningen voor een kas plaatsen

Ooit was er voor het plaatsen van een hobbykas een bouwvergunning nodig. Tegenwoordig hoeft dat in de meeste gevallen niet meer. Op www.rijksoverheid.nl kun je hierover meer lezen. Bel bij het plaatsen van een grote kas ook met je gemeente om er zeker van te zijn dat er geen vergunning nodig is.

Kas verzekeren tegen schade

Als je een grote kas plaatst, is het verstandig de kas en de inhoud te verzekeren tegen glas- en stromschade.

Een kas voor in de tuin bestellen

Lees verder onder de advertentie

Bron: Beeld: Canva