WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vier seizoenentuin 2

Een vier seizoenentuin, wie wil dat nu niet? Dat het wel de nodige kruim kost, blijkt wel uit het verhaal van Cees Verkerke. Cees is de trotse bezitter van een vier seizoenentuin en tuiniert met én voor de natuur. Deze landschappelijke tuin is het hele jaar aantrekkelijk voor zowel mens als dier.

4njyk5kqp2xa

Paspoort vier seizoenentuin

Omschrijving: Landschappelijke tuin in Engelse sfeer die is opgedeeld in een natuurlijke bloemenweide en een gecultiveerde tuin. Beide zijn ingericht op het aantrekken van een zo groot mogelijk dierenleven
Oppervlakte: 11.000 m2
Ontwerp: Cees Verkerke, voortgeborduurd op ontwerp van de vorige eigenaar
Jaar van aanleg: In fases over een periode van 40 jaar
Grondsoort: Vette klei
Locatie: Heerhugowaard
Eigenaren: Cees en Els Verkerke

“Neem de natuur zoals hij is: grillig en eigenzinnig. Rupsengaten in bladeren horen er net zo bij als een overweldigend veld vol kievitsbloemen. Dat is toch juist wat hem mooi maakt?” Je weet meteen wie je voor je hebt. Cees is een natuurliefhebber. Of liever gezegd: Cees is één en al natuur. Aan de rand van Heerhugowaard prijst hij zich dolgelukkig met zijn ZinTUIgeN- tuin. De woorden die hierin schuilgaan zijn allesomvattend. Dit is meer dan een vier seizoenentuin: het is een streling van je zintuigen.
Cees voert twee soorten beheer. In de gecultiveerde tuin worden de soorten netjes ingeperkt en zie je hem rustig op zijn knieën het onkruid weghalen. Zo anders gaat het eraan toe bij de natuurlijke poel en bloemenweide, waar grassen mogen groeien en allerlei wilde planten een plek hebben gevonden. In de afgelopen vijftien jaar heeft Cees al heel wat dieren gespot, van ijsvogel tot grauwe vliegenvanger.

kgqy0xgqj9js

Lente

In het bloemenweiland van de vier seizoenentuin breekt het voorjaar los. Met duizenden tegelijk steken de gespikkelde kievietsbloemen hun kopjes boven het gras uit. Daartussen bloeien nectarrijke soorten die Cees bewust aanplantte voor vroege bijen en hommels, zoals krokussen en het hemelsblauwe longkruid Pulmonaria angustifolia ‘Blaues Meer’, dat al bloeit terwijl er nog een dikke laag sneeuw ligt. Rond de vijver schiet het blad van de gele lis uit het water. Cees: “Het is fantastisch om te zien hoe opeens alles de grond uitbarst. Die explosie van groen, van niks naar metershoog.”

Zomer

Nu is het de beurt aan de ‘showtuin’ zoals Cees de gecultiveerde tuin noemt. Verschillende borders zijn hier ingericht op kleur. Gecultiveerd, maar evengoed staan er veel nectarrijke planten om de bijen en vlinders te bekoren. In de oranje en gele border bloeien daglelie (Hemerocallis), hemelsleutel (Sedum telphium), koninginnenkruid (Eupatorium) en montbretia (Crocosmia) – een geweldig knolgewas dat met zijn oranje bloemen ver boven je hoofd uit toornt.

Herfst

Bij aanvang van de herfst staan de siergrassen in de showtuin er het fraaist bij. Daartussen spreken de roodtinten van diverse Sedum-soorten en de violette bessen van grootmoeders oorbel (Leycesteria formosa). Cees: “Maar de kleuren die in de bladeren kruipen maken de herfst pas echt interessant. Eigenlijk zijn het de oorspronkelijke kleuren die tevoorschijn komen want het bladgroen wordt eruit gehaald. Zodra de bladeren vallen, kleedt mijn vier seizoenentuin zich uit. Opeens zie je het profiel van de boom. De opsmuk is eraf, de natuur is dan puur.” Het klinkt alsof we Cees’ favoriete seizoen hebben ontdekt, maar dat ligt toch anders: “Er bestaat voor mij geen tuinseizoen. Elke dag denk ik opnieuw: nú is het op zijn mooist.”

tfhyrn8qq242

Winter

Rond een grote natuurvijver prijken de zaaddozen van brede orchis (Dactylorhiza majalis), lisdodde (Typha) en grote gele ratelaar (Rhinanthus angustifolius). Ze staan daar al sinds de herfst en blijven tot het voorjaar fier overeind staan. Maar dat energievolle van de zomer is inmiddels afgezakt in winterrust. Cees geniet ervan: “De tuin is in de winter wat ontzield, maar dat maakt hem juist mooi. Je kunt niet altijd in de maximale stand staan, soms moet je even gas terug nemen.” Al geldt dat kennelijk niet voor Cees zelf: “Meer dan ooit ben ik in de winter buiten te vinden. Ik ben gek op die kou. Dagelijks ben ik fysiek in de weer met snoeien van bomen en struiken. De vier seizoenentuin tot essentie terugzetten. Zagen, snoeien, hout kloven… terwijl ik bezig ben hoor ik de vogels murmelen. Dat maakt mij gelukkig.”

Meer weten over deze vier seizoenentuin? Cees blogt, wat hij zelf uiteraard ‘natuurgekwetter’ noemt.

Bron: Fotografie Cees Verkerke

nog meer: tuinieren