WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

De Tuinen van Mien Ruys

Inspirerende eenvoud en helderheid. Wat Mien Ruys ook toepaste – van schuine hoeken, spoorbielzen en uitgewassen grindtegels tot rechte blokken – eenvoud en helderheid kenmerken haar ontwerpen. Haar levenswerk is nog altijd de bewonderen in Dedemsvaart.

zj3yurqqp4ct

4egyn9uq8qgf
Links: moderne ligstoelen van kunststof onder een meidoorn met grote rode vruchten Crataegus persimilis ‘Splendens’. Rechts: de geknipte tuin met zes strak gesnoeide haagvakken met zuurbes Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’.

2kmy1deq3prh
De vijver in de moerastuin. De kunststof vlonders lijken te drijven, maar staan stevig verankerd.

zs9yn39q1sey
Mien Ruys werkte samen met diverse architecten en ontwerpers. Dit eterniet tuinzitje is het ontwerp van Zwitser Willy Guhl. Het staat onder de circa 30 meter hoge esdoorn Acer Cappadocium ‘Aureum’ die je vanaf elke plek in de tuin kunt zien staan.

Tuingeschiedenis

Met dertig inspirerende tuinen schreef Mien Ruys geschiedenis: haar levenswerk biedt een uniek tijdsbeeld van de tuinarchitectuur van 1924 tot nu. Zeventig jaar lang experimenteerde ze met planten, materialen en vormen. Ze begon ermee in de moestuin van haar ouders in Dedemsvaart. Eerst koos ze planten die niet gedijden op de plaatselijke zurige grond. Daarvan leerde ze planten te kiezen die thuishoren bij de gegeven omstandigheden. Haar eerste twee tuinen, de Verwilderingstuin en de Oude proeftuin met de grote ‘Engelse’ border bestaan nog steeds. Samen met de Watertuin zijn deze in 2004 benoemd tot rijksmonument. Het hele complex is gemeentelijk monument.

Beplantingsplannen

Na de oorlog, in de wederopbouwfase, werden talloze nieuwbouwwijken gebouwd, veelal met standaardtuinen. Om te laten zien hoe je daarin ook een gevarieerde beplanting kunt krijgen, liet Mien Ruys een boek laten maken met opties. Op basis van de ligging en de grondsoort van hun tuin, konden mensen dan een keuze maken en de benodigde vaste planten bestellen bij Moerheim, de kwekerij van Miens vader. Wie wilde zien hoe die tuin eruit ziet, kon in Dedemsvaart komen kijken. Daar had Mien Ruys een aantal voorbeelden uitgewerkt, waaronder de Verdiepte tuin, de Confectieborders, het Vijvertje met riet en de Stadstuin. Tegenwoordig zijn de beplantingsplannen van haar dertig stijltuinen beschreven en verkrijgbaar in boekvorm. Ook staan ze per jaar beschreven op de website van de Stichting Tuinen Mien Ruys.

Herfstproef

Na haar overlijden wordt het werk van Mien Ruys voortgezet door de Stichting Tuinen Mien Ruys: zij zorgt ervoor dat haar beroemde tuinen in Dedemsvaart toegankelijk blijven voor publiek. Het zijn bovenal proeftuinen  waarin in de lijn van het gedachtegoed van Mien Ruys nog steeds nieuwe plantcombinaties en tuinmaterialen worden uitgeprobeerd. Zo zijn er voortdurend nieuwe ontwikkelingen te zien op het gebied van de tuinarchitectuur. Een voorbeeld daarvan is de Herfsttuin. Het doel van deze proef is om het tuinseizoen te verlengen. Naast laatbloeiende planten brengen ook herfstkleuren, uitgebloeide bloeivormen en bessen leven in deze tuin. Asters en grote siergrassen hebben een hoofdrol in deze nieuwe tuin.

Tuinen van Mien Ruys

Bekijk de openingstijden van De tuinen van Mien Ruys.

Bron: Fotografie Ina Witsiers

nog meer: tuinieren