Vlinderstruik Purple Prince

beeld vtwonen Beeld Shutterstock / V J Matthew
Beeld Shutterstock / V J Matthew

De vlinderstruik Buddleja davidii ‘Purple Prince’ heeft donkerpaarse bloemen. De Latijnse naam Buddleja davidii is afgeleid van twee biologen; Buddle en David. De oorspronkelijke kleur van de bloemen is paars, maar door selectie zijn meer dan honderd rassen ontstaan die voornamelijk verschillen in kleur. Dit kan variëren van wit, geel, rood tot paars. De bloemen zijn er vooral in de maanden augustus en september en bevinden zich in pluimen, waardoor de vlinderstruik ook wel herfstsering wordt genoemd.

Lees verder onder de advertentie

Wat zijn de voordelen van de Buddleja davidii?

De bloei van de vlinderstruik heeft veel kwaliteiten. Zij is welriekend, overvloedig en langdurig. Haar naam dankt de vlinderstruik aan de vele soorten vlinders die worden gelokt door de geur en de kleur van de bloemen. Vlinders die je onder meer kunt verwachten, zijn koolwitjes, citroenvlinders, kleine vossen en atalanta’s. Naast vlinders worden ook andere nectarverzamelende insecten gelokt door de vlinderstruik. Afhankelijk van de snoei wordt deze struik één tot drie meter. Bij grotere exemplaren buigen de takken elegant door.

Buddleja davidii ‘Purple Prince’ onderhoud

Vlinderstruiken houden van de zon en een wat drogere standplaats. Dit bevordert tevens het vlinderbezoek. In droge zomers kan spint optreden, welke je kunt bestrijden met een insecticide gebaseerd op tebufenpyrad.

Hoe kan ik de Vlinderstruik snoeien?

Voor een mooie, gegarandeerde groei en bloei is het raadzaam de struik ieder voorjaar flink te snoeien. Het is voor deze plant belangrijk dat er goed gesnoeid wordt. De snoei dient plaats te vinden na de vorst. Je kunt hem terugsnoeien tot 25 centimeter hoog of lager. De redenen hiervoor zijn dat de bloei het beste plaatsvindt op het eenjarige hout en dat de struik dan voldoende licht krijgt. Tevens wordt het formaat in toom gehouden, want na een jaar niet snoeien ontstaat een waaier van een boom. Meer informatie is te vinden in het artikel vlinderstruik snoeien. Als de bloemen zijn uitgebloeid, kun je die verwijderen om de verdere bloei te bevorderen of ze laten zitten.

Lees verder onder de advertentie

Ben je dol op vlinders? Neem dan ook eens een kijkje in het artikel vlinders voeren.

Bestel de plant hier.

Kenmerken:

Benaming

Naam

bladverliezend

Latijnse naam

Buddleja 'Purple Prince'

Cult

'Purple Prince'

Familie

vlinderstruik

Latijnse familie

davidii

Lees verder onder de advertentie

Onderhoud

Verzorging

Geen speciale verzorging nodig.

Snoeien

Na de vorst snoeien.

Bemesting

Geen mest nodig.

Winterhard

goed

Bodem

normaal, zanderig, lichte klei

Vochtigheid

normaal, droog

Licht

Type

Zon, Halfschaduw

Beschrijving

zon, halfschaduw

Hoogte

Minimaal

100

Maximaal

600

Beschrijving

1-6 meter

Lees verder onder de advertentie

Kleuren

Eerste kleur

Paars

Kleurbeschrijving

donkerpaars

Bloeitijd

Begin

Juli

Eind

September