WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vivian en Mark: “Zorg dat dieren en insecten een fijne plek hebben”

De nachten worden steeds kouder, tijd om de tuin klaar te maken voor de winter. Maar hoe? De dieren en insecten bij Vivian en Mark hoeven zich in ieder geval geen zorgen te maken, zij worden goed verzorgd. Dit doen ze door voer op te hangen, de juiste planten en struiken in de tuin te hebben en schuilplekken te creëren. Wil je de tuin ook winterproof maken? Lees hoe Vivian en Mark het doen en gebruik hun tips.

kippen voer
vogelhuis ophangen

Paradijs voor dieren

Wij zijn ontzettend blij met de plek waar wij wonen. We begonnen er samen met onze poes Lot en al snel kwamen onze kippen (Cochin krielkippen). Toen kwam onze hond Wyp die al gauw vrienden werd met onze haan Jopie. In het begin hebben we vooral veel opgeruimd op ons erf en overal waar ruimte ontstond, zaaiden of plantten wij wilde bloemen of vaste planten. Ook kwamen al gauw de eerste laagstam appelbomen. Het werd al snel drukker in de tuin: we kregen steeds meer vogels en insecten. Ook heeft er altijd al een egel in onze tuin geleefd. Nu onze meiden geboren zijn, vinden wij het belangrijk dat zij ook zien dat wij hier niet alleen leven. We laten zoveel mogelijk zien en verzorgen onze dieren ook samen.

Vogels voeren

Begin november starten we al met het bijvoeren van de vogels die in en rond onze tuin leven. Vogels bouwen nu reserves op voor de winter en als de nachten kouder worden, komen ze weer naar de tuin om voedsel te zoeken. Ze hebben nu vooral behoefte aan vitaminerijke bessen en beginnen ook met het opbouwen van een vetlaag voor de winter. Je kunt dus al prima wat zaden en vetbollen aanbieden. Als de vogels merken dat ze in jouw tuin goed kunnen eten, dan zullen ze de hele winter bij je terugkomen. Als je twijfelt kun je altijd op de website van de Vogelbescherming kijken.

egel in het gras

Er leeft altijd al een egel in

onze tuin.

Goede heesters en bomen voor vogels

  • Klimop: naast een mooie late stuifmeelbron voor bijen en andere insecten, zullen de vogels smullen van de bessen. Ook is de dichte plant een mooie plek om een nest te bouwen of te schuilen.
  • Liguster: deze zien we vaak terug in hagen maar als de struik vrij kan groeien draagt hij ontzettend veel bessen die vanaf oktober gegeten worden door vogels.
  • Lijsterbes: een mooie boom voor de wat kleine tuin. De bessen worden van juli tot oktober gegeten. De lijsterbes is ook een goede plant voor insecten.
  • Gelderse roos: vogels eten deze bessen pas als het gevroren heeft, omdat ze voor die tijd erg zuur zijn. Tot dan blijven de bessen gewoon hangen en kun jij er ook van genieten. Na de vorst is het een mooie vitaminebron voor de vogels.
  • Appel: wij laten altijd een paar appels hangen in onze bomen. Deze worden in november en december langzaam opgegeten door de mezen in onze tuin. Ook hebben we vorige winter drie sierappeltjes geplant, de laatste bessen in de tuin. 

MEER LEREN VAN VIVIAN EN MARK?

Volg de online cursus ‘basiscursus droomtuin’

Tips voor een diervriendelijke tuin

De winter komt er nu aan, dus zorg dat de dieren en insecten bij jou een fijn plekje kunnen vinden om te eten en te schuilen. Maak de tuin niet te netjes is en knip de vaste planten pas in het voorjaar af. Het is ook echt niet erg als er bladeren tussen je planten liggen. Deze beschermen je planten tegen de vrieskou en bieden een schuilplaats aan allerlei insecten. Ook een stapeltje boomstammetjes of takken is een fijne plek voor insecten en kleine zoogdieren.

Wij maken aan het einde van de zomer onze nestkastjes schoon zodat vogels hierin ook kunnen schuilen. Wij raden ook altijd aan om een boom en/of een heg te planten. Dit zijn goede schuilplekken voor vogels en dienen ook als voedselbron wanneer ze besdragend zijn. Ook bieden ze nestgelegenheid.

pindaketting maken

Zelf aan de slag

Om je kinderen te betrekken bij de natuur in je tuin is het leuk om samen iets te maken voor de vogels. Vivian maakte deze week met onze meiden een pindaketting, een simpele en leuke bezigheid op een regenachtige dag. Je kunt hier ook bijvoorbeeld rozijntjes aan toevoegen.

Babynieuws

En waar we nu ook druk mee zijn? We hebben 1 kip die altijd al een beetje op avontuur gaat en die kwam van de week aanlopen met een kuiken. Dus daar maken we een herfstvriendelijk plekje voor. Wil je de kippen op koude dagen extra verwennen? Geef ze dan wat lauwe havermout met rozijntjes, hier smullen ze van!

LEES OOK
Vivian en Mark krijgen er 1200m² tuin bij: “Deze klussen gaan we doen”

voorstellen nieuwe tuinbloggers vivian en mark | portret van mark en vivian in de tuin

Vivian & Mark

Mark ( 37) en Vivian ( 35 ) wonen samen met hun 2 dochters in Oude Niedorp (NH). 

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte. 

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies. 

Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

nog meer: tuinieren