WORD ABONNEE

kies nú voor een abonnement met korting

abonneer nú met korting

Vivian en Mark: ‘we kunnen eindelijk een moes- en pluktuin plannen’

Hoewel januari en februari niet de meest perfecte maanden zijn voor activiteiten in de tuin, is dit wel de perfecte tijd om na te denken over tuinplannen. Daar hebben Vivian en Mark goed gebruik van gemaakt. Hun nieuwe project? Een moes- en pluktuin. Benieuwd hoe deze eruit komt te zien? Lees hier hoe Vivian en Mark het doen.

inspiratie boek
schets moes-en pluktuin
Schets van de moes-en pluktuin

Nieuwe tuinplannen

Het voordeel van de winter en dat er weinig te doen valt in de tuin is dat je alle tijd hebt om na te denken over nieuwe tuinplannen. En dat betekent voor mij, Vivian, vooral heerlijk wegdromen op Pinterest, ideeën verzamelen en dit jaar dan eindelijk een moes- en pluktuin plannen. Oftewel, stapels boeken doorbladeren, heel veel schetsen maken en lijstjes samenstellen. Ik vind het heerlijk.

Moestuin schets

Als je ons volgt op Instagram heb je het misschien al voorbij zien komen dat wij hiermee bezig zijn. Ik heb de moestuin uitgetekend op papier en een lijst samengesteld van alle groenten, kruiden en bloemen die ik in de tuin wil groeien. Het tekenen deed ik op schaal zodat ik meteen wist hoeveel moestuinbakken we kwijt kunnen. Uiteraard moesten mijn wensen bijgeschaafd worden, want ik wilde natuurlijk weer veel te veel. En dit eerste moestuinjaar heus niet vlekkeloos verlopen, maar dat ontdekken we vanzelf, dat is juist het leuke eraan. Proberen en ontdekken. Zo heb ik van onze vorige moestuin geleerd dat courgettes echt genoeg ruimte nodig hebben. En dat je pompoenen beter niet in de moestuin kunt planten, maar op een plek waar ze niet in de weg staan of andere planten overwoekeren moet plaatsten.  

inhoud moes-en pluktuin
Soorten groenten en fruit voor in de moes-en pluktuin

“Ik heb een lijst gemaakt van alle groente en fruit die ik graag kwijt wil in

onze moestuin”

Moestuin voor beginners

Is dit de eerste keer dat je aan een moestuin begint? Houd het volgende in gedachte:

  • Start met de makkelijke groentes, zoals wortel, spinazie en courgette.
  • Vergeet de kruiden niet! Eén van mijn favoriete onderdelen; vaste en eenjarige kruiden. De eenjarigen ga ik in de moestuinbakken plaatsen. Denk hierbij aan peterselie en bieslook maar ook calendula en Oost-Indische kers (één plant is genoeg, geloof me). De vaste kruiden, die we nu ook in de tuin hebben, wil ik als struiken rondom de bakken planten.
  • Houd constant in je achterhoofd dat niks in cement gegoten is, plannen mogen altijd wijzigen. Pas als je in de tuin bezig bent weet je hoe het eruit gaat zien. Kloppen je plannen niet met de realiteit, dan kun je altijd nog schuiven. 

MEER LEREN VAN VIVIAN EN MARK?
Volg de vtwonen college cursus: droomtuin

Omheining van de moestuin

Langs de moestuin, deze grenst aan een sloot, komt een hekje waar we bessenstruiken langs planten. Framboos, Japanse wijnbes en misschien kruisbes en jostibes. Aan de andere zijde komt een haag met wilgen of planten we fruitbomen, dat staat nog ter discussie.

Ook wil ik ik dolgraag een kleine pluktuin creëren. Waar deze komt is nog niet duidelijk, maar we hebben vorig jaar enorm veel dahlia-knollen kunnen overnemen, dus deze willen we graag een plek geven samen met verschillende soorten zonnebloemen, cosmea en andere eenjarigen. 

schets moes-en pluktuin
Schets van de omheining van de moes-en pluktuin
zaden bloemen
Verschillende soorten zaden voor de moes-en pluktuin

De volgende stap?

Wat we nu gaan doen is inventariseren wat voor zaden we hebben, sommige gekocht, andere zelf verzameld. Dan weten we wat we moeten inslaan. We stappen dit jaar volledig over op biologische zaden, maar maken de zaden die we nog hebben en nog goed zijn natuurlijk wel eerst op. 

LEES OOK
Vivian en Mark bouwen een tuinhuis: ‘een ruimte waarin je ontspant’

voorstellen nieuwe tuinbloggers vivian en mark | portret van mark en vivian in de tuin

Vivian & Mark

Mark ( 37) en Vivian ( 35 ) wonen samen met hun 2 dochters in Oude Niedorp (NH). 

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en zij op jonge leeftijd haar eerste kruidentuintje maakte. 

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies. 

Ze delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Wil je meer van Vivian en Mark leren? Volg vtwonen college: droomtuin.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

nog meer: tuinieren