Vivian & Mark maken de tuin klaar voor december: ‘Vergeet déze zaken niet’

beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark
Beeld Vivian en Mark

Het is december, dus het wordt al vroeg donker buiten. Als je met de seizoenen leeft, is het nu tijd om naar binnen te treden. Je maakt je huis winterproof met kaarsen, kleden en versiering voor de feestdagen. En buiten dan? Tuinontwerpers Vivian en Mark vertellen hoe ze hun tuin klaar voor (de kou van) december maken.

Lees verder onder de advertentie

Onmisbaar in de tuin in december

Buiten gebeurt er in principe niet zo veel in december. Zoals ik eerder al vertelde is het nu de tijd om bomen en struiken te planten. Toch zijn er een aantal zaken die je zeker niet moet vergeten. Heb je bijvoorbeeld al een schaal met water voor de vogels staan? Het wordt steeds kouder, dus een beetje extra eten voor de vogels is heel welkom in de wintertijd. Daarbij zijn die badderende en etende vogels een hartstikke gezellig uitzicht, als je zondagochtend met koffie aan de eettafel zit. Het is nog leuker om zelf (met de kinderen) aan de slag te gaan door zelf een voedertafel te maken.

beeld vtwonen Beeld VIvian en Mark
Beeld VIvian en Mark
beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark
Beeld Vivian en Mark

Deadline voor bollen planten

De eerste nachtvorst is inmiddels voorbijgekomen. Heb je de dahlia’s al uit de tuin gehaald? Ik moet eerlijk bekennen dat ik er nog een rij uit moet halen. Ik vind het alleen de meest vervelende klus. Morgen doe ik het, echt waar.

Ook kun je nu nog bollen planten. De vorst is niet ideaal voor de bollen, dus stop ze er het liefst zo snel mogelijk in. Als je een moestuin hebt is het wellicht verstandig om even goed te kijken wat je nog kunt laten staan en wat wat er nu echt uit moet. Zo hadden wij nog wat andijvie staan, maar die zijn na de vorst toch echt wel veranderd in snot.

beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark
Beeld Vivian en Mark
beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark
Beeld Vivian en Mark

Gezelligheid bij de voordeur

Maak het om je huis heen ook gezellig. Misschien kun je de pompoen die bij de voordeur lag of nog ligt vervangen door wat kerstgroen. Dat wordt mijn missie in ieder geval wel, het gezellig maken van de voordeur. Ook hebben we voor het huis een krans met lichtjes opgehangen die we ’s avonds even aan doen. Deze kun je gemakkelijk instellen met een tijdschakelaar en je hoeft ‘m natuurlijk niet de hele nacht aan te laten staan.

Sta jij nu te trappelen om je tuin december-klaar te maken? Kijk voor meer inspiratie eens op ons Pinterest-bord.

beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark
Beeld Vivian en Mark
beeld vtwonen Beeld Vivian en Mark
Beeld Vivian en Mark
beeld vtwonen Beeld

Over Vivian & Mark

Vivian (35) en Mark (37) wonen samen met hun twee dochters in Oude Niedorp (NH).

Mark heeft de liefde voor planten en tuinieren van zijn vader overgenomen en wilde vroeger boswachter worden.

Vivian groeide op in een grote groene tuin waar alles kon, van alles te beleven viel en ze op jonge leeftijd haar eerste kruidentuin maakte.

Samen maken ze tuin- en beplantingsontwerpen en gaan ze op tuinbezoek voor brainstormsessies en advies.

Vivian en Mark delen op vtwonen om de week updates over hun tuinverbouwing, tips voor het creëren van een wilde tuin, dingen die hen inspireert in de tuin en nog veel meer.

Volg Mark en Vivian via @binnenenbuitenniedorp

Bron: Vivian en Mark

Lees verder onder de advertentie